Ημέρα Σκέψης. Toυ Γιώργου Μπιλιώνη

2 Min Read

Περισσότερα από 40 εκατ. μέλη σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν σήμερα 22 Φεβρουαρίου, την ημέρα γέννησης του ιδρυτή της προσκοπική κίνησης, λόρδου Μπέϊντεν – Πάουελ. Ο ΒΡ (όπως συντομογραφικά θα αναφέρεται) υπήρξε ο ιδρυτής του προσκοπισμού. Ένας χαρισματικός άνθρωπος, στρατιωτικός, παιδαγωγός, ζωγράφος, συγγραφέας αλλά και θαυμαστής του Αρχαιοελληνικού πολιτισμού, ενέπνευσε εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο.

Ο BP διοργάνωσε την πρώτη πειραματική κατασκήνωση στο νησί Brownsea το 1907. Εικοσιδυο νεαροί απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις της Αγγλίας αποβιβάσθηκαν με βάρκα στο νησί. Χωρισθηκαν ενωμοτίες (μικρές ομάδες) με επικεφαλής της καθεμιάς, το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί. Υπεύθυνοι για την κάθε ενωμοτία ορίσθηκαν οι ενωμοτάρχες. Χαρτογράφηση, ιχνηλασία, πρωτες βοηθειες, κατασκευές ήταν τα πρώτα αντικείμενα εκπαίδευσης των παιδιών. Η διαβίωση στην ύπαιθρο και τα ψυχαγωγικά παιχνίδια αποτέλεσαν μεγάλο κεφάλαιο στην κατασκήνωση. Η αγγλική κοινή γνώμη αποδέχθηκε με ενθουσιασμό το σύστημα αυτό, αφού διέκρινε την αποτελεσματικότητα του στη διαπαιδαγώγηση των νέων χωρίς ποινές και εξαναγκασμούς.

- Advertisement -

Ο Προσκοπισμός παράλληλα, εξαπλώθηκε και σε πολλές χώρες. Ο ΒΡ έβαλε όλη την ενέργειά του στη γέννηση και την ανάπτυξη του Προσκοπισμού. Ταξίδεψε σε όλα τα μέρη του κόσμου, για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του Προσκοπισμού. Ήταν μια συνεχής πηγή έμπνευσης.

Στην Κοζάνη από πολύ νωρίς το 1916 είχαμε την δημιουργία προσκοπικών τμημάτων. Ο προσκοπισμός στην πόλη, βρήκε αξιόλογους ανθρώπους και αναπτυχθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Ο προσκοπισμός σήμερα προσφέρει στα παιδιά, στους εφήβους αλλά και στα ενήλικα στελέχη, σύγχρονα προγράμματα δράσεων και εκπαίδευσης που μέσα από το προσκοπικό παιχνίδι, προάγουν :

  • Τη Ζωή στη φύση με περιπέτεια και δράση
  • Την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης
  • Τη βιωματική εκπαίδευση σε συμμετοχικές διαδικασίες αυτοργάνωσης, διαχείρισης και λήψης αποφάσεων
  • Την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
  • Την καλλιέργεια χαρακτηριστικών που ενδυναμώνουν την υπευθυνότητα, την ενθάρρυνση στην ανάληψη πρωτοβουλιών
  • Το σεβασμό στη διαφορετικότητα

Για να τιμήσουμε τον πρώτο Πρόσκοπο, λόρδο Μπέϊντεν – Πάουελ, καθιερώθηκε η ημέρα των γενεθλίων του, η 22η Φεβρουαρίου, ως ημέρα Σκέψης.

 

Γιώργος Μπιλιώνης

Υπαρχηγός Ένωσης Παλαιών

Προσκόπων Κοζάνης

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση