Ημερίδα για τις ασθένειες των ζώων πραγματοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

5 Min Read

Ημερίδα για τις ζωοανθρωπονόσους πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί, στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τίτλο «Ζωοανθρωπονόσοι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Προσέγγιση ενιαίας υγείας».

Τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ήταν οι μαστίτιδες των ζώων και η ποιότητα του γάλακτος, η βρουκέλλωση, ο εχινόκοκκος, τα νοσήματα που μεταδίδονται από αρθρόποδα αλλά και η έγκαιρη ανίχνευση των ασθενειών των ζώων και του ανθρώπου που μπορεί να αποτρέψει πιθανές επιδημίες και πανδημίες. Επίσης συζητήθηκε η διαδικασία των δειγματοληψιών από τις κτηνοτροφικές μονάδες και τα τυροκομεία, από κτηνίατρο που απασχολείται αποκλειστικά στην περιοχή μας, ώστε στοχευμένα να δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων μας βελτιώνοντας το εισόδημά τους και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε πως έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και στήριξης της κτηνοτροφίας, ξεκινώντας από έργα βασικών υποδομών όπως είναι οι προσβάσεις, οι ηλεκτροδοτήσεις και οι υδροδοτήσεις και συνεχίζουν με δράσεις και έργα υποστήριξης που αφορούν την υποστήριξη των κτηνοτρόφων και της παραγωγής με τη βοήθεια επιστημόνων. Στο μέσο αυτής της συνεργασίας που έχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με το ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης, χρηματοδοτεί μια σύμβαση για να προσλάβει επιστήμονες, ξεκινώντας με μια κτηνίατρο, στο πρώην κτηνιατρικό εργαστήριο Δυτικής Μακεδονίας στη Λευκόβρυση το οποίο ανοίγει ξανά μετά από περίπου 15 χρόνια, όπου θα υποστηρίζει τους κτηνοτρόφους της περιοχής σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. «Είναι πολύ σημαντική αυτή η δράση που αναλάβαμε και η έναρξη της, διότι η Δυτική Μακεδονία ως ακριτική περιφέρεια της χώρας, αποτελεί και την πρώτη ασπίδα προστασίας της δημόσιας υγείας, της υγείας των ζώων και γενικότερα της υγιεινής των τροφίμων καθώς μπορούμε με αυτές τις επιστημονικές υπηρεσίες να παρακολουθούμε ακόμα καλύτερα την αγορά και την παραγωγή ώστε να προστατεύουμε και να προλαμβάνουμε έγκαιρα την κοινωνία και τη χώρα σε θέματα που αφορούν τα ζώα και τις ζωο-ανθρωπονόσους. Εξασφαλίζουμε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους κτηνοτρόφους μας» σημείωσε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο  πως η συγκεκριμένη δομή θα υποστηρίζει τους παραγωγούς και ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους σε θέματα ενημέρωσης, εκπαίδευσης, αλλά και παρακολούθησης των κοπαδιών σε στοχευμένες ζωονόσους μέσα από τη συγκεκριμένη δομή, ώστε να μπορέσουν να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους, να μικρύνουν το κόστος και να διευκολύνουν την παραγωγή. Το επόμενο στάδιο που απομένει και θέλει η περιφέρεια να υποστηρίξει είναι η οργάνωση της παραγωγής και της μεταποίησης στη Δυτική Μακεδονία ώστε να μη φεύγουν τα προϊόντα μας, εκτός Δυτικής Μακεδονίας, που να μην είναι πιστοποιημένα, ταυτοποιημένα  και  τυποποιημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να η μεγάλη προστιθέμενη αξία να παραμένει στην περιφέρεια μας με απώτερο στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξησης τους εισοδήματος. 

Ο Περιφερειάρχης επίσης ανέφερε πως εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο η προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. «Για πρώτη φορά η Περιφέρεια μας, μετά από πολλές δεκαετίες θα βάλει σε τροχιά υλοποίησης την καταγραφή και την οριοθέτηση των βοσκοτόπων με πραγματικά δεδομένα» σημείωσε ο κ. Κασαπίδης.

Σμαράγδα Σωτηράκη, Διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

Η Σμαράγδα Σωτηράκη, Διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέφερε πως η ημερίδα ουσιαστικά είναι η συνέχεια ενός προγράμματος Ιnterreg που είχαν σε συνεργασία με την Περιφέρεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια και είχε να κάνει με τα νοσήματα των ζώων. «Το πρόγραμμα έχει να κάνει με τις νόσους των ζώων, την πρόληψη τους και είναι καθαρά προσαρμοσμένο για τη Δυτική Μακεδονία και στόχο έχει το να έχουμε πιο υγιή ζώα, καλύτερα προϊόντα και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των κτηνοτρόφων στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση