Ημερίδα για τις Λαζαρίνες στην Αίθουσα Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

straboy
από straboy
2 Min Read

Ημερίδα με θέμα  «Το μοναδικό έθιμο των Λαζαρίνων μέσα από τη ματιά του χθες, του σήμερα και του αύριο»,πραγματοποιείται σήμερα  στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής. Στην ημερίδα που στηρίζουν επιστημονικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, συμμετέχουν η Βούλα Λαμπροπούλου, Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, η Ζωή Μάργαρη, Ερευνήτρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών και η Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Πρόεδρος του Τμ. Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας μαζί με τη φοιτήτρια Ευαγγελία Κωνσταντοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  με θεματικό άξονα τις Λαζαρίνες, παρουσιάζονται  Λαζαριάτικα τραγούδια και χοροί, αφηγήσεις και παρουσιάσεις του εθίμου, δραματοποιημένες αναπαραστάσεις της τελετουργίας του και εδέσματα από επτά Πολιτιστικούς Συλλόγους της πρώην επαρχίας Τσιαρτσιαμπά:  Αιανής «Η Πρόοδος», Αγίας Παρασκευής, « Η Αγία Παρασκευή», Κάτω Κώμης «Αριστοτέλης», Κρόκου « Ιωακείμ Λιούλιας», Λευκοπηγής « Μέγας Αλέξανδρος», Μορφωτικός Μεταμόρφωσης και Σύλλογος Γυναικών Ροδιανής « Η Ωραία Ελένη».

- Advertisement -

Ένας από τους βασικούς στόχους της ημερίδας είναι η καλύτερη προετοιμασία του φακέλου ένταξης του εθίμου στην παγκόσμια άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο, όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Παιδείας Φάνη Φτάκα.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ:Σύνταξη – Δέσποινα Αμαραντίδου

Φωτό Δημήτρης Στραβού

Μοιραστείτε την είδηση