Την αμείλικτη αλήθεια για τις επιπτώσεις του τσιγάρου παρουσίασαν στο κοινό της Κοζάνης επιστήμονες της υγείας

straboy
από straboy
3 Min Read

Την άμεση απειλή που αποτελεί το κάπνισμα για την υγεία επισήμαναν όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές στην ημερίδα που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στο Κοβεντάρειο ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς υγείας της Κοζάνης.
«Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στην πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε από κοινού, να κάνουμε την Κοζάνη ένα δήμο που σέβεται τους πολίτες του, μια πόλη χωρίς τσιγάρο» τόνισε ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, προσθέτοντας πως «επιδιώκουμε να αγγίξουμε ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων για να διεγείρουμε αυτά τα αντανακλαστικά. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε να κάνουμε αυτό το βήμα. Είναι ζήτημα σεβασμού». Ο δήμαρχος Κοζάνης ανέφερε, ωστόσο, ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει η ανταπόκριση από το αρμόδιο υπουργείο, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να υπάρξει μια κεντρική πρωτοβουλία, ώστε να μην υπάρχουν θέματα ασύμμετρης ή μη δίκαιης εφαρμογής του μέτρου στη χώρα.
Παρών στην ημερίδα και ο πολύ γνωστός πνευμονολόγος- ογκολόγος και μέχρι πρότινος συντονιστής-διευθυντής στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιάκωβος Άντζελ, ο οποίος παρουσίασε την αμείλικτη αλήθεια των αριθμών, σύμφωνα με τους οποίους μόνο το 4% των μη καπνιστών ασθενούν με καρκίνο του πνεύμα σε αντίθεση με το 96% που είναι καπνιστές. Όπως ανέφερε ο κ. Άντζελ «τα χρήματα που κερδίζει το κράτος από τη μείωση των κρουσμάτων του καρκίνου του πνεύμονα είναι πολλαπλάσια από το φόρο στο τσιγάρο», ενώ επισήμανε ότι στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες χώρες είναι πολύ εύκολη για τους νέους η πρόσβαση στο τσιγάρο.
«Η ενημέρωση είναι δύναμη. Κάθε τσιγάρο που ανάβουμε, ελαττώνει κατά 15 λεπτά τα προσδόκιμο επιβίωσής μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χάρης Τσεβεκίδης, ενώ η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελισάβετ Δερβενιωτάκη ανέφερε ότι το φαρμακείο αποτελεί τον ευκολότερα προσβάσιμο σταθμό υγείας και ο φαρμακοποιός μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος.
Για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα μίλησε η στοματολόγος Ματίνα Ζορμπά, η οποία αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις του καπνίσματος με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας οδοντίατρος, ενώ η πνευμονολόγος Σωτηρία Πελετίδου αναφέρθηκε στη σχέση του καπνίσματος με το αναπνευστικό σύστημα. Από την πλευρά του ο καρδιολόγος Μανώλης Μπουντιούκος έκανε λόγο για τις βλαπτικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην καρδιά και ο φαρμακοποιός Γιάννης Διάφας μίλησε για τη συμβολή του φαρμακοποιού στην διακοπή του καπνίσματος.

Μοιραστείτε την είδηση