Είναι «γενναιότητα» η συλλογική τιμωρία, ή πονηρή διαφυγή;

3 Min Read

Θαυμάζω κ. Πρόεδρε την πολιτική σας γενναιότητα. Που εκφράζεται με την βαρυσήμαντη δήλωση «δεν θα υπολογίσω το πολιτικό κόστος». Με την όποια, κατά τις εκ Μαξίμου διαρροές, συνοδεύατε την απόφαση για την διακοπή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Ως κυβερνητική «λύση», στο πρόβλημα της «αθλητικής» βίας, μετά την εισβολή του κουμπουροφόρου υποστηρικτή σας, Ιβάν Σαββίδη, στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου.

Μου μένει όμως ένα ερώτημα. Αν η απόφαση σας, αντί να τιμωρηθεί ο κατ’ εξακολούθηση υπαίτιος επεισοδίων, όπως θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα, τιμωρούνται, με εφαρμογή της αρχής της συλλογικής τιμωρίας, όλες οι ομάδες και οι φίλαθλοι τους, όζει πράγματι γενναιότητας. Ή αν δείχνει μια προκλητική περιφρόνηση προς τους κανόνες, τους θεσμούς και την ισχύουσα νομοθεσία. Την όποια λίαν προσφάτως υποτίθεται ότι η δική σας κυβέρνηση, επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή, κατέστησε «αυστηρότερη και αποτελεσματικότερη».

- Advertisement -

Με συμπαθάτε, αλλά όταν δεν εφαρμόζετε τους νόμους, για να τιμωρηθεί ο ένας, αυτός που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με το κουμπούρι του σε περίοπτη θέση, αλλά επιλέγετε την τακτική της συλλογικής τιμωρίας, δικαιώνετε την λαϊκή παροιμία «όποιος δεν θέλει να κτυπήσει τον γάιδαρο, ξεσπάει στο σαμάρι».

Το να τιμωρούνται οι ομάδες της Ξανθής, της Κερκύρας, της Λεβαδιάς, της Λάμιας, για να πέσει στα …μαλακά ο ευνοούμενος σας, η εν Ελλάδι μακρά χειρ των διεθνών επενδύσεων του Πούτιν, επειδή σας παρέχει πλήρη πολιτική υποστήριξη, μόνο πολιτική «γενναιότητα» δεν συνιστά. Θυμίζει πρακτικές που όζουν ολοκληρωτικών αντιλήψεων. Σαν εκείνους που εκτελούσαν όλους τους άνδρες ενός χωριού προς παραδειγματισμό.

Αν πράγματι δεν υπολογίζατε το πολιτικό κόστος, θα εφαρμόζατε τους νόμους. Που σας παρέχουν την δυνατότητα να επιβάλετε αυστηρότατες ποινές. Κυρίως εκείνες που «πονάνε» τους μεγαλοϊδιοκτήτες ομάδων. Δηλαδή οικονομικές. Αν ο κάθε Σαββίδης, Μαρινάκης, Μελισσανίδης κλπ, έπρεπε να εκταμιεύσουν μερικά εκατομμύρια, κάθε φορά που είτε προσωπικώς –όπως εν προκειμένω- είτε μέσω των οργανωμένων «οπαδών» τους προκαλούσαν επεισόδια, θα είχαν τελείως άλλη συμπεριφορά.

Αλλά όταν, για τα προηγούμενα επεισόδια, που προκλήθηκαν και πάλι από την ομάδα του Σαββίδη, η …αυστηρότητα σας εξαντλήθηκε στην απόφαση να του επιβάλετε ένα πρόστιμο …τριάντα χιλιάρικων, επόμενο ήταν να μην ιδρώσει το αυτί του. Πλήρωσε, το ευχαριστήθηκε, το ξανάκανε.
Και τώρα γελά διπλά, καθώς, αντ’ αυτού, πληρώνουν όλοι οι άλλοι.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση