Ιστορίες για σήματα

2 Min Read

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 1828, μεταξύ του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου John Quincy Adams και του Δημοκρατικού Andrew Jackson, ο πρώτος αποκάλεσε τον δεύτερο «jackass» που είναι ο αρσενικός γάιδαρος αλλά στην καθομιλουμένη σημαίνει «βλάκας» κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του Jackson.

Την περίοδο εκείνη μέρος της κοινής γνώμης, με την οποία συντάσσονταν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, θεωρούσε ότι το «ο λαός στην εξουσία» οδηγεί αναπόδραστα σε «βλάκες» (jackasses) ηγέτες. Ο Jackson χρησιμοποίησε αυτή την προσβολή με έξυπνο τρόπο, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι ο γάιδαρος στο φαντασιακό του κόσμου είναι ταυτισμένος με τη σκληρή δουλειά.

Ο ελέφαντας από την άλλη, ως σήμα των Ρεπουμπλικανών, άρχισε να χρησιμοποιείται το 1864, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, όταν μια φίλα προσκείμενη εφημερίδα χρησιμοποίησε τη φράση «seeing the elephant» (βλέποντας τον ελέφαντα) που στην αργκό σήμαινε την εμπλοκή σε πολεμική μάχη.

Τα δύο σύμβολα καθιερώθηκαν και έγιναν δημοφιλή, όταν μετά το 1870 άρχισε να τα χρησιμοποιεί συστηματικά για την απεικόνιση των δύο κομμάτων ο καρτουνίστας Thomas Nast. Ο Nast, ρεπουμπλικάνος, χρησιμοποίησε τον γάιδαρο με υποτιμητική χροιά, ενώ, κατά μια εκδοχή, χρησιμοποίησε τον ελέφαντα ως μεταφορά του χαρακτήρα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς ο ελέφαντας είναι ογκώδης, έξυπνος αλλά τρομάζει εύκολα.

Να σημειωθεί ότι τη σύγχρονη εποχή το μεν Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει υιοθετήσει τον ελέφαντα ως το επίσημο σύμβολο του, ενώ το Δημοκρατικό δεν έχει πράξει αντιστοίχως για τον γάιδαρο.

Ιωάννα Κωσταρέλλα

Μοιραστείτε την είδηση