Ιστορική η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον ΧΥΤΑ Αμιάντου στα πρώην ΜΑΒΕ. Του Βασίλη Κωνσταντόπουλου

3 Min Read

Με μια ιστορική, ισορροπημένη και ταυτόχρονα ρεαλιστική ομόφωνη απόφαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση, επέλυσε την εκκρεμότητα που ταλάνιζε εδώ και καιρό τους πολίτες του δήμου μας, τους πολίτες των περιοχών πέριξ της λίμνης Πολυφύτου αλλά και τους πολίτες του νομού Κοζάνης.

Στον χώρο των πρώην ΜΑΒΕ προβλέπεται να κατασκευαστεί ΧΥΤΑ για την ταφή των υπολειμμάτων αμιάντου μόνο των εγκαταστάσεων (εργοστάσιο κλπ) των πρώην ΜΑΒΕ, με διαδικασίες υγειονομικής ταφής που προβλέπονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συγχαίρουμε τους περιφερειακούς συμβούλους, γιατί αφουγκράστηκαν την τοπική κοινωνία και όλους τους φορείς, συλλογικότητες και ανεξάρτητα άτομα, που εδώ και ενάμιση χρόνο παλεύουν ενάντια στην δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου στα πρώην ΜΑΒΕ.

Τους συγχαίρουμε επίσης γιατί σεβάστηκαν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σερβίων, που με την συντριπτική πλειοψηφία των 2/3 (εξαίρεση μόνο η παράταξη του δημάρχου) που με ένα ξερό όχι, τοποθετήθηκε ενάντια στην δημιουργία ΧΥΤΑΜ για τις ανάγκες όλης της χώρας. Γιατί σεβάστηκαν τις αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των τοπικών συμβουλίων της περιοχής πέριξ των πρώην ΜΑΒΕ.

Συγχαίρουμε επίσης όλους τους κατοίκους, άτομα μεμονωμένα και την συλλογικότητα ΑΝΤΙΧΥΤΑΜ, για τον διαρκή τους αγώνα ενάντια στον ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ.

Η νίκη ανήκει στους πολίτες, ανήκει στην τοπική κοινωνία, ανήκει σε όλους.

Η παράταξή μας ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, πρώτη ανέδειξε το θέμα με ανάρτησή μας στις 11-12-2020 με τίτλο «Μπορούν να γίνουν τα πρώην ΜΑΒΕ χώρος αποθήκευσης του αμιάντου όλης της χώρας; Η τοπική κοινωνία πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο», ανάρτηση με αφορμή την οποία οργανώθηκε η συλλογικότητα ΑΝΤΙΧΥΤΑΜ και σε μεγάλο βαθμό ενεργοποίησε τους πολίτες.

Με συνεχείς μας παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και δημοσιεύσεις(πάνω από 10 τον αριθμό), με την συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό, προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για το τι σχεδιάζονταν να γίνει στον χώρο των πρώην ΜΑΒΕ και να τους παρακινήσουμε να αντιδράσουν.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η παράταξή μας, ως πολυπληθέστερη παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο Σερβίων ( 9 σύμβουλοι στους 27), με τις συνεχείς της παρεμβάσεις και με το κρίσιμο βάρος της στην λήψη αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, επηρέασε σε σημαντικό βαθμό να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, αποφάσεις που δικαιώνουν τους αγώνες των πολιτών.

Ευχόμαστε η νίκη για την μη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ, να γίνει η αφετηρία για την ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών, για όλα τα θέματα που τους προβληματίζουν.

 

Μοιραστείτε την είδηση