Κ.Αρσένης για Ενεργειακή Εγνατία: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στη Δυτική Μακεδονία η καύση σκουπιδιών σε εργοστάσια της ΔΕΗ

3 Min Read

«Πείτε μου, κύριε Υπουργέ, μια χώρα που καίει σύμμεικτα στην Ευρώπη! Τα ΣΔΙΤ χρηματοδοτήθηκαν, επειδή εμείς είπαμε ψέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα στέλναμε σύμμεικτα απορρίμματα σε αυτές τις μονάδες! Δεν θα χρηματοδοτούσαν ποτέ εργοστάσιο για μηχανική διαλογή που επιτυγχάνει ανακύκλωση κάτω του 20% των απορριμμάτων, όταν ο ελάχιστος ευρωπαϊκός στόχος είναι 55% για το 2020 και 65% για το 2030» σημείωσε ο Βουλευτής ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας Κρίτων Αρσένης στη Βουλή, στο πλαίσιο σχετικής επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Και πρόσθεσε: «Στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα, λέτε ότι με την απολιγνιτοποίηση θα σώσετε ζωές και θα κάνετε καλό στο Περιβάλλον. Όμως, τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι θα χρησιμοποιήσετε την Πτολεμαΐδα 5 και ενδεχομένως στη συνέχεια και τη Μεγαλόπολη 4, για να καίτε τα σκουπίδια που θα αφήνουν τα εργοστάσια διαλογής σας».

«Έχω πει παντού ότι η κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5 είναι ένα διακομματικό λάθος.» απάντησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ.Χατζηδάκης. «Η μονάδα θα ολοκληρώσει τον κύκλο της ως λιγνιτική μονάδα το 2028. Η ΔΕΗ μελετά από τώρα διαφορετικά σενάρια για τη μετέπειτα αξιοποίησή της, προκειμένου να περιορίσει όσο γίνεται τη ζημιά, σε σχέση με την επιλογή που έγινε. Το θέμα της Ενεργειακής Εγνατίας, όπως λέγεται, είναι κάτι που το έχει αγκαλιάσει η Αυτοδιοίκηση σε αυτές τις περιοχές. Δεν είναι κάτι που επιβάλλεται, αλλά είναι μέρος της ενωσιακής νομοθεσίας».

«Η προτεινόμενη Ενεργειακή Εγνατία θα μαζεύει τα απορρίμματα από την Κέρκυρα μέχρι τη Θράκη. Θα τα μεταφέρει, είτε κατευθείαν σε εργοστάσιο διαλογής που θα γίνει στην Πτολεμαϊδα, είτε από άλλα εργοστάσια μηχανικής διαλογής που θα έχουν μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών κατά λιγότερο από 20%. Δηλαδή, στην Πτολεμαΐδα θα καίγονται σύμμεικτα απορρίμματα για την παραγωγή ενέργειας. Εκεί που πέθαινε ο κόσμος από τα λιγνιτωρυχεία και την καύση λιγνίτη, τώρα θα πεθαίνει από τις διοξίνες των σύμμεικτων απορριμμάτων που θα καίγονται» τόνισε ο Κ.Αρσένης.

Και πρόσθεσε: «Οι τεχνικές δυνατότητες των εργοστασίων που χρηματοδοτεί μέσω ΣΔΙΤ η κυβέρνηση επιτρέπουν λιγοτερο απο 20% μείωση απορριμμάτων. Αντί, λοιπόν, να επενδύουμε στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση, χρησιμοποιούμε κατ’ επίφαση τις ευρωπαϊκές οδηγίες που παραβιάζουμε κατάφωρα για να εξυπηρετηθούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.».

Μοιραστείτε την είδηση