380 έργα ύψος 4 δις ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός χθες στην Κοζάνη
Με συνθήματα υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι στην κατάμεστη Αίθουσα Τέχνης τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία του χθες το απόγευμα.
Ο πρωθυπουργός προσγειώθηκε το πρωί στην Καστοριά, βρέθηκε στη συνέχεια στο εργοτάξιο της σήραγγας της Κλεισούρας στην περιοχή της Βέργας, πέρασε από την Πτολεμαϊδα και κατέληξε στην Κοζάνη, όπου εγκαινίασε τη νέα πανεπιστημιούπολη, επισκέφθηκε το Μαμάτσειο Νοσοκομείο και μίλησε σε φορείς της περιοχής, παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό σχέδιο για την Δυτική Μακεδονία.
«Η όμορφη περιοχή σας έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου» είπε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επικεφαλής μεγάλου κλιμακίου βρέθηκε στη περιοχή μας για να μιλήσει για το αναπτυξιακό όραμα για τη Δυτική Μακεδονία που περιλαμβάνει σειρά έργων ύψους 4 δις.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία, το οποίο περιλαμβάνει 380 έργα ύψους 4 δις ευρώ μέχρι το 2030, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός σε ανοιχτή εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ. Παρουσία πολυμελούς κλιμακίου υπουργών και υφυπουργών, του Περιφερειάρχη, βουλευτών, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης. Τον Πρωθυπουργό καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης, λέγοντας ότι «μας επισκέπτεστε στην πιο κρίσιμη ιστορικά περίοδο».
«Πρόκειται για τo σχέδιο μας για τη Δυτική Μακεδονία του 2030. Είναι η έκτη τέτοια παρουσίαση σε πρωτεύουσα περιφέρειας ενός κοστολογημένου σχεδίου, που είναι προϊόν εκτεταμένης διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς» είπε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ένα συνεκτικό σχέδιο που δεν αποτελεί κατάλογο επιμέρους έργων.
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός το σχέδιο αφορά «σ’ ένα μέλλον πιο αισιόδοξο που θα οδηγήσει σε περισσότερες δουλειές, καλύτερο περιβάλλον, πιο πράσινο και ασφαλές» και πρόσθεσε ότι θα κατευθύνει σε μια περιφέρεια πόλο καινοτόμου ανάπτυξης, το μέλλον της οποίας θα συνδέεται με την ενέργεια.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πραγματικότητα της απολιγνιτοποίησης «μας υποχρεώνει να δώσουμε αυτά τα κίνητρα», λέγοντας μάλιστα σε αποστροφή του λόγου του ότι «θέλουμε τη Δυτική Μακεδονία να πρωταγωνιστεί. Καμία περιφέρεια δεν είναι τόσο ελκυστική, όσο η Δυτική Μακεδονία σε βαθμό που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με άλλες περιφέρειες που μας λένε παρακάνατε ελκυστική τη Δυτική Μακεδονία και τι θα κάνουμε εμείς τώρα που δεν έχουμε τον ίδιο βαθμό ελκυστικότητας».
Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις ο Πρωθυπουργός είπε ότι είμαστε στην αρχή για σημαντικές επενδύσεις που θα δρομολογηθούν σε συνδυασμό με επενδύσεις με κρατική συμμετοχή, όπως τα ΣΔΙΤ. Τόνισε, όμως, ότι προϋπόθεση είναι να λυθούν δομικά προβλήματα, όπως η απομόνωση της ΔΜ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Ε65 που θα συνδέσει τη Δυτική Μακεδονία με την υπόλοιπη χώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η Δυτική Μακεδονία θα είναι πρωταγωνίστρια και στην επόμενη φάση, μιλώντας για την τεράστια παρακαταθήκη που αποτελεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για ένα «άλμα προς το μέλλον με τις υποδομές που θα τις ζήλευαν πολλά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Τι περιλαμβάνει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία του 2030
Σύμφωνα με όσα είπαν ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της περιοχής από τη λιγνιτοπαραγωγή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Οι άλλοι τρεις άξονες αφορούν στην κατασκευή σύγχρονων δικτύων και υποδομών, την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και των ενεργειακών συστημάτων, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ο σχεδιασμός για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε σειρά κατευθύνσεων, όπως η ενίσχυση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τοπικής επιχειρηματικότητας, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και η επανακατάρτισή του, η επένδυση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αλλαγή χρήσεων γης ώστε να αξιοποιηθούν μεγάλες εκτάσεις λιγνιτωρυχείων που σταδιακά αποδεσμεύονται και η έμφαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και στην ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων.
Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στην έρευνα και την καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα έχει στοχευμένα επιμέρους έργα, όπως η δημιουργία «πράσινου» data center, τεχνολογικού πάρκου και κόμβου καινοτομίας για πράσινο υδρογόνο, τομέας στον οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πρωτοπόρα και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Hydrogen Europe.
Τα κονδύλια για αυτόν τον άξονα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο των δικτύων και των υποδομών, που περιλαμβάνει 107 έργα κόστους 943 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει την κατασκευή σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, οι οποίοι θα βελτιώσουν αφενός τη διασύνδεση της Περιφέρειας με την υπόλοιπη Ελλάδα και αφετέρου τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις, αποτελώντας μοχλούς ανάπτυξης για σειρά κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι μεταφορές, το εμπόριο και η πρωτογενής παραγωγή.
Στο σχέδιο έχουν ενταχθεί, μεταξύ άλλων, το τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία του αυτοκινητόδρομου Ε65 και ο ανισόπεδος κόμβος της Δεσκάτης, η νέα Επαρχιακή Οδός Καστοριάς – Πτολεμαΐδας, που περιλαμβάνει τη Σήραγγα Κλεισούρας, η κάθετη σύνδεση της Φλώρινας με την Εγνατία Οδό και νέα σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Καλαμπάκας και Κοζάνης.
Για την αγροτική παραγωγή και την πράσινη μετάβαση το Αναπτυξιακό Σχέδιο μετρά 74 έργα συνολικού προϋπολογισμού 740,5 εκατ. ευρώ, με στόχο τη διεύρυνση των αρδευόμενων εκτάσεων, την τόνωση του πρωτογενούς τομέα και την εγκατάσταση νεότερων ενεργειακών υποδομών.
Στον κατάλογο των έργων περιλαμβάνονται ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, η αντικατάσταση με φυσικό αέριο υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και άλλα καύσιμα στη Φλώρινα, η τηλεθέρμανση της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμύνταιου, η ολοκλήρωση του φράγματος του Νεστορίου για την άρδευση 75.000 στρεμμάτων, η περάτωση των αρδευτικών δικτύων της Τριανταφυλλιάς για την αξιοποίηση έκτασης 18.000 στρεμμάτων και η ύδρευση της Φλώρινας από το ομώνυμο φράγμα.
Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα της ζωής των πολιτών, το αναπτυξιακό πλάνο ενσωματώνει σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της φοιτητικής ζωής, έργα για τη βελτίωση των δομών δημόσιας υγείας και την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.
Στα 144 έργα, προϋπολογισμού σχεδόν 636 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται, η ανάπτυξη της νέας πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη, η ανέγερση φοιτητικών εστιών, η ανάπτυξη κτιριακών εγκαταστάσεων Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα, η αναβάθμιση και επέκταση των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων Κοζάνης (όπου κατασκευάζεται νέα πτέρυγα), Καστοριάς, Πτολεμαΐδας, Γρεβενών και Φλώρινας, και η αποκατάσταση και αντισεισμική προστασία του ΙΝ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σαμαρίνας.
Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr