Κ. Σκρέκας: Προτεραιότητά μας να μείνουν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας στον τόπο τους

9 Min Read

Στήριξη στον Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη

Η πρώτη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου, μετά τις εκλογές, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Το κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα, την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για τα θέματα Μακεδονίας – Θράκης Στάθη  Κωνσταντινίδη, επισκέφθηκε την περιοχή με στόχο τη συζήτηση για θέματα τα οποία αφορούν στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και προκειμένου να προσφέρει στήριξη στον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Τα μέλη του κλιμακίου συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας  Γιώργο Κασαπίδη στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ, ενώ αργότερα συναντήθηκαν με επενδυτικούς φορείς, εκπροσώπους του κλάδου της γούνας και τον Σύνδεσμο Ενεργειακών Κοινοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Στήριξη σε Κασαπίδη

Ο κ. Σκρέκας στάθηκε στη βαθιά, όπως την χαρακτήρισε, φιλία που τον συνδέει με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, λέγοντας πως ο Γιώργος Κασαπίδης είδε από πολύ νωρίς αυτό που είναι αυτονόητο τώρα, δηλαδή ότι παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες εκ των πραγμάτων λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων, μειώνονται. «Θα έπρεπε εδώ και αρκετά χρόνια να έχει υπάρξει ένα σχέδιο αντικατάστασης παραδοσιακών κλάδων, εν προκειμένω στην περιοχή της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη, με νέους οικονομικούς, δυναμικούς κλάδους, που θα διασφαλίσουν ακριβώς αυτό, πολλές θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς».

Ο υπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στο πρόσωπο του Γιώργου Κασαπίδη, λέγοντας πως δεν υπάρχει καλύτερος από τον κ. Κασαπίδη, ο οποίος καλείται να υλοποιήσει μια στρατηγική που θα προχωρήσει τη Δυτική Μακεδονία μπροστά. «Η συνεργασία μας ήταν, είναι και θα παραμείνει αγαστή, ώστε να προσδώσουμε και να θεμελιώσουμε συνθήκες ευημερίας και προόδου στην κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας» τόνισε ο κ. Σκρέκας, ενώ συνέχισε λέγοντας πως αν λάβουμε υπόψιν τα στατιστικά στοιχεία του πληθυσμού της τελευταίας απογραφής και τα συγκρίνουμε με την προηγούμενη, θα διαπιστώσουμε πως ο πληθυσμός της περιοχής μειώνεται και βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι να διασφαλίσουν συνθήκες προόδου έτσι ώστε να κρατήσουν τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας στον τόπο τους, διασφαλίζοντας πως θα έχουν αξιοπρεπείς δουλειές με ικανοποιητικούς μισθούς.

«Σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχουμε σχεδιάσει ένα οραματικό στρατηγικό σχέδιο που θα προχωρήσει τη Δυτική Μακεδονία στην επόμενη περίοδο» τόνισε ο κ. Σκρέκας και συνέχισε λέγοντας πως επίκεντρο θα είναι η έρευνα και η καινοτομία, το ανθρώπινο κεφάλαιο της περιοχής, και οι εναλλακτικοί κλάδοι, όπως είναι ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και η εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων παραγωγής και μεταφοράς υδρογόνου, καθώς είναι το καύσιμο του μέλλοντος. «Όταν ο Γιώργος Κασαπίδης μίλησε για υδρογόνο πριν αρκετά χρόνια πολλοί είπαν ότι είναι πρώιμο, τώρα που βλέπουν ότι όλος ο κόσμος και όλη η Ευρώπη προχωρά σε σοβαρές επενδύσεις στην παραγωγή υδρογόνου, τώρα φαίνεται πόσο προφητικά και αναγκαία ήταν τα σχέδια του Γ. Κασαπίδη» τόνισε. Επίσης, σημείωσε πως μέσα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της νεανικής επιχειρηματικότητας της περιοχής, αλλά και μέσα από άλλες δράσεις που προγραμματίζουν με τα συναρμόδια υπουργεία, ότι θα υλοποιήσουν αυτό το οραματικό σχέδιο που έχουν σχεδιάσει. «Πιστεύουμε πως θα μπορέσουμε να δώσουμε στην περιοχή αυτό το οποίο χρειάζεται ώστε να διατηρήσουμε τους νέους και τις νέες στην περιοχή και να εξασφαλίσουμε βιώσιμες συνθήκες ευημερίας και προόδου στην τοπική κοινωνία» είπε ο κ. Σκρέκας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης στάθηκε στο γεγονός ότι η περιοχή είναι σε  φάση έναρξης μεγάλων προγραμμάτων, τα οποία αποδίδουν συνολικά γύρω στα 7 δις ευρώ και πρόκειται για ένα σύνολο έργων που ξεπερνούν τα 400. «Είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για τη Δυτική Μακεδονία και η περίοδος υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων θα φέρει τη Δυτική Μακεδονία εκεί που θέλουμε, πρωταγωνίστρια στα θέματα ανάπτυξης».

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και σε αυτή τη θητεία, πολύ πιο δυναμικά και πολύ πιο ενεργά, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στις συζητήσεις με την τοπική κοινωνία και τους θεσμικούς φορείς, ώστε να μαθαίνουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα και να εργαζόμαστε για να δίνουμε λύσεις σε αυτά», τόνισε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και συνέχισε λέγοντας πως ο κόσμος της Δυτικής Μακεδονίας κατά την προηγούμενη θητεία «αγκάλιασε» απόλυτα την απόφαση της πολιτείας να διαμορφώσει και να διαφοροποιήσει το παραγωγικό μοντέλο των λιγνιτικών μονάδων και να σχεδιάσει ένα πιο «ελπιδοφόρο» και βιώσιμο μέλλον για την περιοχή. «Ο κόσμος της Δυτικής Μακεδονίας, παρά τις δικαιολογημένες ανησυχίες, παρά την επιφύλαξη και την καχυποψία στο ξεκίνημα ενός εγχειρήματος, στο τέλος της ημέρας υπέδειξε πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και ωριμότητα και ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχική δράση σε αυτή την προσπάθεια».

«Είμαστε ταγμένοι και συντεταγμένοι σε μια κοινή προσπάθεια, στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος που ξεκίνησε την προηγούμενη τετραετία για τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Ξέραμε όλοι πως η υπόθεση της συρρίκνωσης της λιγνιτικής δραστηριότητας έτρεχε στην περιοχή για πάνω από δέκα χρόνια, όμως δεν υπήρχε καμία πρόνοια για την επόμενη μέρα» τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τα θέματα Μακεδονίας – Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης.

Σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς

Σκρέκας, Σδούκου και Κασαπίδης είχαν εν συνεχεία σύσκεψη με τους επενδυτικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής. «Συναντήσαμε τους παραγωγικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και τους περιγράψαμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την υλοποίηση μιας δομικής μεταρρύθμισης και ενός μετασχηματισμού του οικονομικού υποδείγματος της Δυτικής Μακεδονίας» τόνισε ο κ. Σκρέκας. Ο υπουργός έδωσε έμφαση στην κατασκευή σε Κοζάνη και Δυτική Μακεδονία «mega factories» που θα παράγουν προϊόντα, συστήματα αποθήκευσης, μπαταρίες κ.α. ώστε να πετύχει η Ελλάδα συνολικά την πράσινη μετάβαση.

Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Σδούκου δεσμεύθηκε πως το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο έργα και μεταρρυθμίσεις για ταχύτερη υλοποίηση των ενεργειακών έργων στην περιοχή που θα την καταστήσουν πρωτοπόρα. Επίσης, ανέφερε πως το ζήτημα των τηλεθερμάνσεων απασχόλησε πολύ το υπουργείο την προηγούμενη χρονιά, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία τους. «Το ζήτημα της τηλεθέρμανσης συνεχίζει να είναι για εμάς, επίσης προτεραιότητα και για αυτή τη χρονιά. Θα κάνουμε μια οργανωμένη συζήτηση με τους δημάρχους για να καταγράψουμε ποια είναι αυτή τη στιγμή τα ζητήματα που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων».

ο Μιχάλης Ναλπαντίδης, μέλος του ΤΟΕΒ Δυτικής Μακεδονίας

Από την πλευρά των φορέων ο Μιχάλης Ναλπαντίδης, μέλος του ΤΟΕΒ Δυτικής Μακεδονίας, ανέφερε πως στη σύσκεψη με την κα. Σδούκου τέθηκε το γεγονός πως υπάρχει πρόβλημα διασύνδεσης της ΔΕΗ με το πάρκου το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί.

πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας σημείωσε πως τέθηκαν όλα τα ζητήματα ενεργειακού και αναπτυξιακού χαρακτήρα και για τις μικρές, αλλά και για τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Είμαστε μπροστά σε μια δέσμη μέτρων και ενεργειών, τα οποία τα έχουμε καθυστερήσει. Η αγορά και οι επιχειρήσεις αναμένουν την ενεργοποίηση όλων αυτών των ενεργειών και το Επιμελητήριο αγκαλιάζει από τη μικρότερη έως τη μεγαλύτερη επιχείρηση και είναι εδώ για να συνδράμει σε κάθε εξελικτική προσπάθεια. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο, είμαστε σε μια φάση επιτάχυνσης και θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να δώσει γρήγορα και απτά αποτελέσματα».

ο Ναούμ Δίτσιος, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας

«Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα κοιτάξει τα προβλήματα μας και πιστεύουμε ότι η σοβαρότητα και η αξιοπιστία με την οποία αντιμετώπισε τα θέματα θα έχουν αποτέλεσμα. Το ζήτημα για εμάς είναι τα πάντα να γίνουν γρηγορότερα, γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τους γουνοποιούς. Το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκκαλο» τόνισε ο Ναούμ Δίτσιος, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως ζήτησαν από τον υπουργό, να αρθούν τα μέτρα κατά των εξαγωγών στη Ρωσία, ώστε να απελευθερωθούν οι εισαγωγές και οι εξαγωγές και να ξαναζωντανέψει το εμπόριο της γούνας.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση