Κ. Βέττα: «Η Δυτική Μακεδονία χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ώστε να υπάρξει βιώσιμη προοπτική για τους πολίτες»

3 Min Read

Ενημερωτική συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Αμανατίδη, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα της περιοχής.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Αρχικά, υπήρξε εκτεταμένη συζήτηση για την υψηλότατη ανεργία και τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάσχεσή της. Παράλληλα, ανταλλάχθηκαν απόψεις για το επιδιωκόμενο παραγωγικό μοντέλο, που δεν πρέπει να εξαρτάται από τη νέα μονοκαλλιέργεια των φωτοβολταϊκών, των μεγάλων ομίλων και της Δ.Ε.Η., που δεν επιστρέφουν καθόλου από τον πλούτο που παράγεται στην περιοχή.

Σε αυτό το σημείο, η κ. Βέττα επεσήμανε ότι πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τη Λίμνη Πολυφύτου, με την άναρχη επέκταση των Α.Π.Ε. εντός και πέριξ αυτής, αλλά και τα εμπόδια που τίθενται στους επαγγελματίες αλιείς, όπως και στα αναπτυξιακά σχέδια των όμορων Δήμων.  

Επίσης, στην ίδια κατεύθυνση, συζητήθηκε το ζήτημα των τουριστικών προοπτικών της Δυτικής Μακεδονίας. Η Βουλευτής τόνισε ότι το μεγάλο μειονέκτημα της περιοχής, δηλαδή η χαμηλή συγκριτικά επισκεψιμότητα, μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Ειδικότερα, από την στιγμή που η περιοχή, οι υποδομές, τα δίκτυα και οι τουριστικές μονάδες δεν έχουν αλλοιωθεί από την επέλαση του μαζικού τουρισμού, η Δυτική Μακεδονία -αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της όπως το γεωπάρκο, τις λίμνες, τα ποτάμια, τα βουνά, την γαστρονομία- μπορεί να θεμελιώσει, σχεδόν εκ του μηδενός, μια νέα, εναλλακτική, βιώσιμη πρόταση για το τουριστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Σε αυτή την πρόταση της κ. Βέττα, υπήρξε συμφωνία εκ μέρους του Περιφερειάρχη, ο οποίος αναφέρθηκε στην Έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου προβολής της περιοχής, ως πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ενώ, τέλος, υπήρξε ειδικότερη αναφορά στον οινοτουρισμό, έναν άξονα που υπήρχε στο Σ.Δ.Α.Μ., αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Παράλληλα, υπήρξε ειδική μνεία εκ μέρους της Βουλευτή για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Λιβαδερό. Όπως τόνισε, κατά την προηγούμενη περίοδο, δεν κατέστην δυνατόν να ενταχθεί το μνημείο σε πρόγραμμα αναστήλωσης, παρά τις προχωρημένες επαφές και ενέργειες εκ μέρους της ιδίας και άλλων κατοίκων του χωριού, που αφορούν έναν ναό υψίστης καλλιτεχνικής, αισθητικής και συναισθηματικής αξίας. Από την συζήτηση, προέκυψε δέσμευση του κ. Αμανατίδη για άμεση ένταξη του Ι.Ν. σε πρόγραμμα πρόσκλησης ενδιαφέροντος του Π.Ε.Π. 2021-2027.

Τέλος, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την τηλεθέρμανση και την σύμβαση για την διαδημοτική επιχείρηση, την αντιπυρική προστασία και τον Πολιτισμό.

Όπως τόνισε η κ. Βέττα, η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους θεσμικούς φορείς είναι προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσεων σε μια περιοχή που υφίσταται ολομέτωπη επίθεση από τα συμφέροντα του φυσικού αερίου και των μεγάλων Α.Π.Ε.. Το βέβαιο είναι ότι, σε αντίθεση με τις επιδιώξεις τρίτων, μόνο ένα πλουραλιστικό μοντέλο ανάπτυξης, μπορεί να αλλάξει την προοπτική της περιοχής, δίνοντας ανάσα και ελπίδα στους ανθρώπους της Δυτικής Μακεδονίας.

Μοιραστείτε την είδηση