Κ. Βέττα: «Η κυβέρνηση, διαλύοντας την Δημόσια Παιδεία, σκοπεύει στον αφανισμό του σκεπτόμενου πολίτη»

3 Min Read

Κοινοβουλευτική ομιλία

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Οργανισμό Ακαδημίας Αθηνών.

- Advertisement -

Η Βουλευτής ανέφερε αρχικά ότι το νομοσχέδιο προσφέρεται για γενικότερες τοποθετήσεις για την Παιδεία, τις Επιστήμες και την Έρευνα, καθώς υπάρχει συναντίληψη για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του Οργανισμού της Ακαδημίας Αθηνών.

Μολαταύτα, επεσήμανε πτυχές του νομοσχεδίου που χρήζουν διευκρινίσεων και αλλαγών, όπως οι διατάξεις για τις υποτροφίες και τον τρόπο παροχής τους, οι συνέργιες της Ακαδημίας με ιδιωτικά Ινστιτούτα και η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, η αναγκαιότητα ανοίγματος σε νέους επιστημονικούς κλάδους καθώς και η εκλογή γυναικών στην Ακαδημία μια και στον κατάλογο εμπεριέχονται μόνο 3, παρά τα επιτεύγματά τους στους τομείς των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Κλείνοντας την αναφορά της στο σώμα του νομοσχεδίου, στηλίτευσε την τροπολογία που καταργεί χιλιάδες οργανικές θέσεις στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (745 θέσεις Καλλιτεχνικών, 462 Θεατρικών σπουδών και 46 Δραματικής τέχνης, 46 Μουσικής επιστήμης, 353 Πληροφορικής, 48 Αγγλικής, 14 Γερμανικής και 9 Γαλλικής).

Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι η πάγια δυσανεξία της κυβέρνησης σε ότι έχει να κάνει με τον Πολιτισμό και την ολιστική προσέγγιση της μόρφωσης, αποδεικνύει ότι η στρατηγική της αποσκοπεί στον πλήρη αφανισμό του σκεπτόμενου και πολύπλευρα μορφωμένου πολίτη.

Παράλληλα, ανέδειξε ευρύτερα ζητήματα σχετικά με τη μείωση των εισακτέων, την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε απόφοιτους κολλεγίων, το κλείσιμο των διετών προγραμμάτων σπουδών, αλλά κυρίως και πρώτιστα, την θέσπιση της Ε.Β.Ε. όπου έκλεισε τη δίοδο σε χιλιάδες νέες και νέους, κατακρημνίζοντας ειδικά τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το Π.Δ.Μ, όπου τον πρώτο χρόνο θέσπισης του μέτρου είχε μείωση εισακτέων κατά 42%.

Τέλος, αποδόμησε τις θριαμβολογίες για τους νέους διορισμούς, καθώς, κατά το ήμισυ περίπου οφείλονται σε αναπληρώσεις συνταξιοδοτούμενων -εξέλιξη που είναι εφικτή χάρη στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για «μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση» και, κατά το υπόλοιπο, σε προσλήψεις από τον κατάλογο των δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών που ζούσαν και ζουν σε μια διαρκή ομηρία.

Κλείνοντας, η  Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης τόνισε : «Η Παιδεία, η Έρευνα, οι Επιστήμες, οι νέες και οι νέοι με ικανότητες και όραμα θέλουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, μια ασφαλή δίοδο για την προσωπική και συλλογική ανάπτυξη.

Δυστυχώς, όπως έχει αποδειχθεί από το 2019 και μετά, η Παιδεία είναι παρακολούθημα οικονομικών συμφερόντων και αντίστοιχων, παρωχημένων ιδεοληψιών. Είναι στο χέρι των προοδευτικών και δημοκρατικών κομμάτων, να απαντήσουμε στο αίτημα της κοινωνίας για μια Παιδεία ως καθολικό κοινωνικό δικαίωμα.»

Παρατίθεται το link:https://www.youtube.com/watch?v=-PJeD-fgzhM

Μοιραστείτε την είδηση