Κ. Βέττα: «Με την κατάργηση του Ειδικού Καθεστώτος ΔΑΜ αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η κυβερνητική αδιαφορία για τη Δυτική Μακεδονία»

3 Min Read

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάργηση του Ειδικού Καθεστώτος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) ασκεί η βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως υποστηρίζει, «σε προχθεσινή μου δήλωση ανέφερα ότι οι πανηγυρισμοί και οι θριαμβολογίες των κυβερνητικών στελεχών για την καθυστερημένη αποκατάσταση της αδικίας για τους διοικητικούς υπαλλήλους στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα είναι αδικαιολόγητοι και εκτός πραγματικότητας, καθώς η Δυτική Μακεδονία υφίσταται μια πρωτοφανή απαξίωση από την εξαγγελία για κλείσιμο των μονάδων της και μετά».

Η κ. Βέττα αναφέρει ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης «πολύ σύντομα φρόντισε να δικαιώσει πικρά όσες και όσους διαπιστώνουμε την εγκατάλειψη και την αδιαφορία, που φτάνει στα όρια της εκδικητικότητας», επισημαίνοντας ότι «στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και συζητείται ήδη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με το άρθρο 46, καταργείται το ειδικό “Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης” στο οποίο είχαν ενταχθεί οι περιοχές απολιγνιτοποίησης, με τον Ν. 4887/2022 (άρθρα 51-57)».

Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η Δυτική Μακεδονία εντάσσεται πλέον στο «Καθεστώς περιοχών ειδικής ενίσχυσης», μαζί με άλλες περιφέρειες της χώρας, μεταξύ αυτών και περιοχές που αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστροφές, κάτι που – όπως επισημαίνει – «δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για την προτεραιοποίηση των επενδυτικών σχεδίων για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς πλέον θα είναι μία ακόμη Περιφέρεια ανάμεσα σε αρκετές άλλες». Η κ. Βέττα θέτει το ερώτημα εάν «ολοκληρώθηκε η Μετάβαση για την Περιφέρειά μας και δεν χρειάζεται πλέον ειδικό, αυτόνομο καθεστώς».

Επιπλέον, εκφράζει έντονο προβληματισμό για το γεγονός ότι στο νέο πλαίσιο «οι λέξεις “επενδύσεις σε ΜΜΕ” αντικαθίστανται από τις λέξεις “επενδύσεις από μεγάλες και ΜμΕ επιχειρήσεις”», εκτιμώντας πως αυτή η τροποποίηση «ανοίγει τον δρόμο για επιδότηση μεγάλων επιχειρήσεων και παραμερισμό των μικρομεσαίων, οι οποίες δεν μπορούν – για πολλούς λόγους – να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες».

«Οι πολίτες ξέρουν καλά τι συμβαίνει με την απολιγνιτοποίηση: μεγάλες εξαγγελίες, ανύπαρκτη υλοποίηση», υπογραμμίζει η κ. Βέττα και προσθέτει: «Πλέον, η περιοχή “στριμώχνεται” σε ένα άλλο καθεστώς, μαζί με άλλες Περιφέρειες, χωρίς καμιά προτεραιοποίηση και ειδική πρόνοια, την ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις θα εκτοπίσουν και θα εξαφανίσουν τις μικρές, σε πλήρη συμφωνία με το σχέδιο Πισσαρίδη».

Η κ. Βέττα καλεί τους πολίτες, τους φορείς και τα επιμελητήρια της περιοχής «να αντιδράσουν άμεσα» και καταλήγει: «Κάθε ημέρα που συνεχίζεται αυτή η πολιτική, είναι μια ημέρα πιο κοντά στην εγκατάλειψη, τον μαρασμό και την υποβάθμιση της Δυτικής Μακεδονίας».

Μοιραστείτε την είδηση