Ομιλία στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη συζήτηση σχετικά με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, την κατάργηση του Ειδικού Καθεστώτος Ενίσχυσης της Δ.Α.Μ..
Αρχικά, αναφέρθηκε στην διαπιστωμένη αποτυχία του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, του Ν. 4887/2022, καθώς σε πλείστες περιπτώσεις δεν έχουν καν αξιολογηθεί οι αιτήσεις υπαγωγής που έγιναν πριν 3 χρόνια, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές και τις μεσαίες που έχουν έλλειψη πρόσβασης στην χρηματοδότηση και τον τραπεζικό δανεισμό.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε διεξοδικά στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος με τίτλο «ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ», που είχε θεσπιστεί με τον νόμο του 2022 (και συγκεκριμένα στο Υποκεφάλαιο Δ΄, άρθρα 51-57).
Όπως τόνισε η κ. Βέττα, η ένταξη των περιοχών απολιγνιτοποίησης στο νέο «Καθεστώς περιοχών ειδικής ενίσχυσης», μαζί με άλλες περιφέρειες της χώρας, ακόμα και με περιοχές που θα αντιμετωπίσουν μια καταστροφή, σηματοδοτεί τον ενταφιασμό του αυτόνομου, ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για την Δυτική Μακεδονία και το «τσουβάλιασμα» της, μαζί με άλλες περιφέρειες, με ειδικές συνθήκες.
Η Βουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το καθεστώς πρέπει να παραμείνει και να ενισχυθεί, καθώς, ούτε η Μετάβαση έχει ολοκληρωθεί, ούτε οι επιχειρήσεις έχουν επιδοτηθεί, την ώρα μάλιστα που οι τρεις πυλώνες (Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Invest EU, Δημόσια χρηματοδότηση) είναι επί της ουσίας ανενεργοί και βαλτωμένοι.
Ειδική μνεία, επίσης, έκανε στο γεγονός ότι τροποποιείται το άρθρο 55 του Ν.4887/2022, δίνοντας την δυνατότητα επιχορήγησης, φοροαπαλλαγών και ενίσχυσης στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες, για μια σειρά από λόγους (διοικητικής και οικονομικής επάρκειας, διευκολύνσεων και παροχών), θα αποκτήσουν τη μερίδα του λέοντος στις επενδύσεις.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η Δυτική Μακεδονία, όπως ανέφερε η κ. Βέττα μένει χωρίς καμιά προτεραιοποίηση και ειδική πρόνοια, την ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις θα εκτοπίσουν και θα εξαφανίσουν τις μικρές, σε πλήρη συμφωνία με το σχέδιο Πισσαρίδη.
Στη συνέχεια, η κ. Βέττα, επεσήμανε δύο πλευρές του αναπτυξιακού νόμου, αναφορικά με τον τουρισμό, όπου αποδεικνύεται η προχειρότητα και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης, για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Αρχικά, τόνισε ότι ο Ν.4887/2022 έμεινε ανενεργός στην πράξη, καθώς –ελλείψει διαθέσιμων κονδυλίων- ακόμα και επιχειρήσεις που είχαν πάρει έγκριση, απεντάχθηκαν από τα επενδυτικά σχέδια.
Την ίδια ώρα, κι ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει εκδοθεί νέα προκήρυξη για το καθεστώς τουριστικών επενδύσεων, αυξάνονται τα όρια για επενδύσεις από τα 10 εκ. ευρώ στα 20, με προφανή σκοπό την ικανοποίηση των μεγάλων συμφερόντων, γεγονός που αποδεικνύει την έλλειψη βούλησης και ενδιαφέροντος για τη στήριξη της πλειοψηφίας του χώρου.
Κλείνοντας, η κ. Βέττα έκανε μια σύντομη αναφορά στο γεγονός, ότι το καθεστώς εναλλακτικού τουρισμού, που είχε ενταχθεί στο προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ, γεγονός που προοικονομεί την αποτυχία και του νέου.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σήμερα, στις 19:15, θα συζητηθεί στην Βουλή, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού, η επίκαιρη ερώτηση της κ. Βέττα με θέμα «Ασφυκτιά η Γαλατινή από την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση των Α.Π.Ε.»
Παρατίθεται το link της ομιλίας: