Κ. Βέττα: «Οι μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία δημιουργούν προβλήματα στην εκπαιδευτική καθημερινότητα και της Π.Ε. Κοζάνης»

5 Min Read
ÂÏÕËÇ 4ç ÇÌÅÑÁ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÃÉÁ ÔÏÍ ÐÑÏÕÐÏËÏÃÉÓÌÏ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, με θέμα: «Μεγάλες καθυστερήσεις στην κάλυψη των κενών στα σχολεία της Π.Ε. Κοζάνης»

Στην ερώτηση, επισημαίνεται αρχικά το πρόβλημα με τα άνω των 3.000 κενά εκπαιδευτικών που καταγράφονται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όλης της χώρας ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου,  γεγονός που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα σχολεία.

Όπως αναφέρεται, οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική καθημερινότητα, οξύνουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, μειώνουν την σύγκλιση ακόμη κι εντός των σχολικών τάξεων, διαταράσσουν την οικογενειακή πραγματικότητα ενώ, παράλληλα, δημιουργούνται αρνητικές διακρίσεις για τους υποψήφιους στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στη συνέχεια, αναφορικά με την Π.Ε. Κοζάνης, παρατίθενται αριθμητικά τα κενά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως και στα Μουσικά Σχολεία Πτολεμαΐδας και Σιάτιστας και το Καλλιτεχνικό Σχολείο όπου, τόσο σε ειδικότητες εκπαιδευτικών, όσο και στην Ειδική Αγωγή και την παράλληλη στήριξη παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις που δυσχεραίνουν το έργο των μαθητών, των δασκάλων, αλλά και του ευρύτερου οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Τέλος, τονίζεται για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση και στον τομέα της Παιδείας, δεν  τηρεί την υπόσχεσή της στην Δυτική Μακεδονία περί ρήτρας δίκαιης μετάβασης, καθώς δεν προκύπτει καμία ειδική μεταχείριση στη περιοχή που υφίσταται βαριές συνέπειες στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον από την πρόχειρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση.


Ως εκ τούτου, τίθεται η ερώτηση προς τον Υπουργό:

1.     Πότε θα καλυφθούν πλήρως τα κενά εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και τις ειδικότητες στην Π.Ε. Κοζάνης;

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Θέμα: «Μεγάλες καθυστερήσεις στην κάλυψη των κενών στα σχολεία της Π.Ε. Κοζάνης»

Ενώ η σχολική χρονιά βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, συνεχίζεται η μη έγκαιρη πλήρωση των κενών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμα και μετά από την τελευταία φάση πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο τέλος Οκτωβρίου, τα κενά είναι πολύ μεγάλα καθώς ξεπερνούν τα 3.000, πανελλαδικά.

Οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών δημιουργούν προβλήματα στην εκπαιδευτική καθημερινότητα, οξύνουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, μειώνουν την σύγκλιση ακόμη κι εντός των σχολικών τάξεων, διαταράσσουν την οικογενειακή πραγματικότητα ενώ, παράλληλα, σε πλείστες περιπτώσεις πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων προκαλούν συνθήκες αρνητικών διακρίσεων σε υποψήφιους για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι μάλιστα αντιμετωπίζουν την δαμόκλειο σπάθη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Παράλληλα, εξίσου μεγάλη ανησυχία προκαλείται από τα κενά στην Ειδική Αγωγή και την παράλληλη στήριξη, τομείς που θα έπρεπε να τύχουν πρωταρχικής ιεράρχησης από το αρμόδιο Υπουργείο.

Στην Π.Ε. Κοζάνης τα κενά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι, ομοίως, πολύ σημαντικά και δυσχεραίνουν την σχολική πραγματικότητα σε μια περιοχή που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μείωση τμημάτων και μετανάστευση.

Ειδικότερα, στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απουσιάζουν ειδικότητες εκπαιδευτικών μηχανολόγων (3), οικονομολόγων (3), αγγλικών (3), φιλολόγων (2), θεολόγων (1), φυσικών (1), γερμανικών (1), μουσικής (1), ενώ υφίστανται και 7 κενά στην Ειδική Αγωγή.

Στην Πρωτοβάθμια, απουσιάζουν ειδικότητες στην Αγγλική γλώσσα, παρατηρείται έλλειψη Νηπιαγωγού, ενώ ακόμη υφίστανται εκκρεμότητες στην Ειδική Αγωγή.

Ελλείψεις παρατηρούνται και στα Μουσικά σχολεία, καθώς στην Πτολεμαΐδα υπάρχουν κενά σε μαθήματα μουσικής παιδείας ατομικού οργάνου 80 ωρών ενώ στην Σιάτιστα εκκρεμεί η κάλυψη 40 ωρών σε μαθήματα καθηγητών μουσικής. Τέλος, στο Καλλιτεχνικό σχολείο, υπάρχουν κενά 17 ωρών στα μαθήματα θεάτρου – κινηματογράφου και 60 ωρών στον κλασικό και σύγχρονο χορό.

Είναι αυτονόητο ότι οι παραπάνω ελλείψεις σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους δεκάδες χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς, είναι δυσεξήγητη. 

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, πως η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην περιοχή με τη μεγάλη μείωση του Α.Ε.Π., εξαιτίας της βεβιασμένης απολιγνιτοποίησης, θα υπήρχε πρόβλεψη σε κάθε νομοσχέδιο και κάθε απόφαση για ειδική μεταχείριση της Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει.

Επειδή τα κενά στα σχολεία της Π.Ε. Κοζάνης είναι πολύ μεγάλα, ενώ βρισκόμαστε στον τρίτο εκπαιδευτικό μήνα

Επειδή η Π.Ε. Κοζάνης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας, όφειλε να έχει ειδική μεταχείριση για να αντιμετωπίσει την συνθήκη της βίαιης απολιγνιτοποίησης

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πότε θα καλυφθούν πλήρως τα κενά εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και τις ειδικότητες στην Π.Ε. Κοζάνης;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη

Μοιραστείτε την είδηση