“Καμπανάκι” Γιαννάκου από το Μαμάτσειο για το ΕΣΥ και τις διακομιδές

4 Min Read

Για υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, ανεπαρκείς διακομιδές και εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης βρέθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μετά από περιοδεία στα τρία Κέντρα Υγείας της περιοχής, επισημαίνοντας σειρά σοβαρών προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα υγείας, με αιχμή τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, τη διάλυση των διακομιδών και τους χαμηλούς μισθούς των υγειονομικών.

«Αν θέλουμε μια ισόρροπη ανάπτυξη του συστήματος, θα πρέπει να αναπτύξουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα κι αυτό το διαπιστώνει κανείς στις επισκέψεις που κάνει στα νοσοκομεία, όπου συνωστίζονται οι ασθενείς στα επείγοντα και ταλαιπωρούνται πάρα πολλές ώρες» τόνισε ο κ. Γιαννάκος. Όπως ανέφερε, μεγάλο πρόβλημα είναι οι ελλείψεις ιατρών στα Κέντρα Υγείας και η έλλειψη προσωπικού γιατρού. Υπογράμμισε πως «έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία στη χώρα μας να μην υπάρχει οικογενειακός γιατρός, να μπορεί ένας πολίτης να τον επισκεφθεί δωρεάν και να του συνταγογραφήσει». Και αυτό, όπως είπε, οδηγεί όλο τον πληθυσμό στα νοσοκομεία, εξαιτίας της κατάρρευσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

«Τα τρία Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθαριότητα και στη στελέχωση» συνέχισε, για να προσθέσει πως «το κύριο ζήτημα είναι όμως οι διακομιδές και η κάλυψή τους με ασθενοφόρο». Όπως εξήγησε, «εκεί υπάρχουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες. Καλείται τις διακομιδές να τις κάνει το υγειονομικό προσωπικό πάσης φύσεως και ένστολοι, οι οποίοι είναι άσχετοι με τις διακομιδές και είναι έκθετοι σε ποινικά αδικήματα».

Πρότεινε «το προσωπικό και οι διασώστες των Κέντρων Υγείας να μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ, να γίνουν σταθμοί του ΕΚΑΒ παντού, να καλύπτονται όλες οι περιοχές για να μη βλέπουμε αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες με ασθενείς να είναι σε καρότσες φορτηγών ή να γίνονται διακομιδές από στρατιωτικούς ή το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό που δεν ξέρει από διάσωση και δεν έχει την επαρκή εκπαίδευση».

Ο κ. Γιαννάκος μίλησε και για τις χρόνιες ελλείψεις προσωπικού: «Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και είναι στις γενικότερες παθογένειες του συστήματος. Το υγειονομικό προσωπικό είναι παραγκωνισμένο με μισθούς πείνας. Ένας γιατρός με λιγότερο από 2.000 ευρώ, ένας νοσηλευτής ή διασώστης με λιγότερα από 800 ευρώ δεν πρόκειται να έρθει να δουλέψει στο ΕΣΥ είτε σε Κέντρο Υγείας είτε σε νοσοκομείο. Προτιμά να πάει στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό».

Για να αλλάξει η κατάσταση, τόνισε πως «αν δεν δώσουμε κίνητρα, δεν τους εντάξουμε στα βαρέα και ανθυγιεινά, δεν μονιμοποιήσουμε τους συμβασιούχους και δεν αυξήσουμε τους μισθούς, δεν πρόκειται να λυθεί το ζήτημα».

Αναφερόμενος στις νοσοκομειακές κλίνες, επεσήμανε: «Στη χώρα μας διαθέτουμε 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά χίλιους κατοίκους. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1000 κατοίκους. Εδώ, παρότι έχουμε τις λιγότερες νοσοκομειακές κλίνες, δεν μπορούμε να τις αναπτύξουμε και να λειτουργήσουν με ασφάλεια». Ανέφερε ακόμη πως «το 50% των ασθενών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διακομιδές από τα νοσοκομεία της περιφέρειας επειδή αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις και έχουν απωλέσει τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους».

Έμφαση έδωσε και στις παθολογικές κλινικές, όπου – σύμφωνα με τα λεγόμενά του – υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση των περιστατικών. «Εκεί είναι το μείζον ζήτημα, όπου νοσηλεύονται ασθενείς, στη διασπορά σε επεμβατικές κλινικές, με τον υψηλότερο δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων από όλες τις χώρες της Ευρώπης και σε προσβολές και σε θανάτους».

Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε: «Θα πρέπει να ενισχύσουμε τα περιφερειακά νοσοκομεία με το απαραίτητο προσωπικό για να μπορούν να συγκρατούν τα περιστατικά. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το νοσοκομείο της Κοζάνης».

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση