Και επισήμως εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Κοζάνης ο Λάζαρος Μαλούτας

4 Min Read

“Δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για  μαθήματα, πειραματισμούς και ανέφικτα σχέδια”

Την απόφαση του να διεκδικήσει για μια ακόμη θητεία τη θέση του Δήμαρχου Κοζάνης  ανακοίνωσε ο  Λάζαρος Μαλούτας, το απόγευμα της Πέμπτης στο Κοβεντάρειο. Πλαισιωμένος από δημοτικούς συμβούλους και μέλη της “Ενοτητας” αναφέρθηκε στα προτάγματα της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου και έκανε άνοιγμα για συνεργασίες.

- Advertisement -

Πριν την έναρξη της τοποθέτησης του Λάζαρου Μαλούτα, την υποστήριξη τους στην υποψηφιότητα του εξέφρασαν μέσω skype o Σταύρος Μπένος, η Άννα Διαμαντοπούλου και o Δήμαρχος Καλλιθέας Kώστας Ασκούνης .

“Εθνικό Σύμβολο Μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη χαρακτήρισε την Κοζάνη” ο Σταύρος Μπένος. “Ο Λάζος είναι ο τύπος του ανθρώπου που λέει λίγα και κάνει πολλά” ανέφερε η Άννα Διαμαντοπούλου , που αναφέρθηκε στο όραμα της δημοτικής αρχής για να γίνει η Κοζάνη κλιματικά ουδέτερη αλλά και συνολικά να γίνει μια σύγχρονη πόλη. “Είναι μια περίοδος που δεν είναι για πειραματισμούς” δήλωσε ο Κώστας Ασκούνης.

Ο Λάζαρος Μαλούτας στην τοποθέτηση του ανέφερε πως “αναλάβαμε το τιμόνι του δήμου σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη περίοδο, όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη, γνωρίζοντας πρωτοφανείς κρίσεις και προκλήσεις με την πανδημία του COVID-19, την απολιγνιτοποίηση, την ενεργειακή κρίση.  Απέναντι τους, πορευτήκαμε με τις επιβαλλόμενες από την απλή αναλογική συγκλίσεις και συνθέσεις. Κάναμε έργο μεγάλο και πλούσιο, πάντα στην κατεύθυνση που κινείται η Ευρώπη και ο πλανήτης ολόκληρος, της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού”.

Παρουσίασε σημεία του έργου αυτής της περίδου όπως η εξασφάλιση για το Δήμο πόρων 120 εκ. ευρώ από ανταγωνιστικά προγράμματα, την ένταξη στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030, το κοινό σχέδιο για τις τηλεθερμάνσεις και τη δρομολόγηση  εκκρεμοτήτων  δεκαετιών, όπως η αξιοποίηση των κληροδοτημάτων, το Προεδρικό Διάταγμα του χαρακτηρισμού κοινοχρήστων χώρων στο κέντρο, ο θεσμικός εκσυγχρονισμός του ΒΙΟΠΑ

“Προσπαθήσαμε σκληρά να κάνουμε ως Δήμος πολλά, ίσως έγιναν λάθη και σίγουρα υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα. Όμως όλα αυτά που πετύχαμε αλλά και αυτά που έχουμε ακόμα να κάνουμε μας έκαναν πιο δυνατούς, πιο έμπειρους, και θα μας κάνουν ακόμα πιο αποτελεσματικούς” ανέφερε προσθέτοντας πως “η μεγάλη εικόνα για την πόλη μας αρχίζει να αλλάζει. Για να μορφοποιηθεί ριζικά και καθοριστικά το οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο του δήμου, η λειτουργία του, αλλά και ο νέος ρόλος που πρόκειται να διεκδικήσει ενόψει των μεγάλων αλλαγών που έρχονται και των μεγάλων ευκαιριών που αναδύονται. Δεν είναι εύκολο να αλλάζει ένας Δήμος, μια κοινωνία ολόκληρη όσα έχει μάθει. Οι Κοζανίτες όμως είμαστε άνθρωποι δυνατοί, άνθρωποι έξυπνοι και καταφέρνουμε να κάνουμε την δυσκολία, μια μεγάλη ευκαιρία” .

“Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και απαιτούνται λύσεις και έργα άμεσα. Δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για  μαθήματα, πειραματισμούς και ανέφικτα σχέδια” σημείωσε αναφερόμενους στους πολιτικούς τους αντιπάλους προθέτοντας πως  η”  εποχή χρειάζεται την συμμετοχή όλων, χρειάζεται συνεργασίες, χρειάζεται σύνθεση ιδεών, προτάσεων και έργων. Χρειάζεται και τις διαφορετικές απόψεις.”

Ο κ Μαλούτας κλείνοντας απηύθυνε  ανοιχτή πρόσκληση σε ενεργούς πολίτες, σε αυτοδιοικητικούς,  σε φορείς, συλλογικότητες και κοινωνικούς εταίρους “για κοινή πορεία, για συστράτευση, με συγκλίσεις και συνθέσεις ώστε να πετύχουμε το καλύτερο για τον τόπο, για τους δημότες και τα παιδιά μας, να προστατέψουμε τα συλλογικά και ατομικά αγαθά που με κόπο δημιουργήσαμε”.

Γιάννης Κωσταρελλας

 

 

Μοιραστείτε την είδηση