Και «στα χαρτιά» πλέον το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Στο παραπέντε τροπολογία για δύο νέα τμήματα κι ένα Ινστιτούτο σε σύνδεση με την Κοβεντάρειο

5 Min Read

Δύο νέα πανεπιστημιακά τμήματα και μάλιστα το ένα μοναδικό σε επίπεδο χώρας συστήνονται με βουλευτική τροπολογία των Θέμη Μουμουλίδη, Μίμη Δημητριάδη και Κώστα Σέλτσα.
Πρόκειται για το τμήμα παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την Κοζάνη και το τμήμα Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών, με έδρα τη Φλώρινα.
“Είναι μια εξέλιξη που μόνο θετικά μπορεί να την δει κάποιος” ανέφερε ο Θέμης Μουμουλίδης, εκ των εισηγητών της τροπολογίας. Ο βουλευτής πρόσθεσε πως το μεν τμήμα της Κοζάνης “δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα και συνδέεται με το σχέδιο να φιλοξενήσει η περιοχή δραστηριότητες στον τομέα αυτό”, ενώ σε ότι αφορά στο δεύτερο τμήμα υπεραμύνθηκε της ανάγκης να λειτουργήσει ένα τέτοιο τμήμα στη Φλώρινα, πόλη του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, που είναι επιπλέον” πύλη για τα Βαλκάνια”.
Η βουλευτική τροπολογία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή τόνισε πως τα δύο αυτά τμήματα προέκυψαν σε συμφωνία με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.
Ο κ. Μουμουλίδης έκανε λόγο για ανάγκη να δημιουργηθούν νέες προοπτικές για την περιοχή που θα συνδεθούν με την επόμενη μέρα και την μεταλιγνιτική εποχή. “Είναι μια εξέλιξη που θα απαντήσει στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας” ανέφερε.

Ίδρυση Ινστιτούτου Αρχειακής Τεκμηρίωσης στο Πανεπιστήμιο

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως ανέφερε, κατέθεσε μια ακόμη βουλευτική τροπολογία για την ίδρυση του Ινστιτούτου Αρχειακής Τεκμηρίωσης στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.
“Είναι μια δομή που θα συνδέει το Πανεπιστήμιο με την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, που είναι μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες και χαίρομαι που η δημοτική αρχή θέλει να βάλει μπροστά το στοίχημα της ανάδειξης της Βιβλιοθήκης και να συμβάλλει στην εξέλιξη των πολιτιστικών δρωμένων στην περιοχή. Είναι άλλη μια κίνηση που κάνει επώνυμη τη βιβλιοθήκη και την πόλη της Κοζάνης” είπε ο βουλευτής.

«Θόδωρος Αγγελόπουλος» θα ονομαστεί το τμήμα Κινηματογ΄ραφου με πρόταση του Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννη Ζιώγα

«Το νέο Τμήμα Κινηματογράφου, όταν λειτουργήσει θα προταθεί να φέρει το όνομα «Θόδωρος Αγγελόπουλος» προς τιμήν τόσο του καλλιτέχνη, αλλά και όλων εκείνων των δημιουργικών ανθρώπων που πίστεψαν ότι η περιοχή αυτή της Ελλάδας είναι ένας χώρος ζωντανής πολιτιστικής δημιουργίας» ανέφερε σε ευχαριστήρια επιστολή του ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννης Ζιώγας.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας από σήμερα μπήκε στη ζωή μας. Μια εξέλιξη για την οποία αγωνιστήκαμε από την πρώτη στιγμή, καθώς τίθενται οι βάσεις για ένα ανταγωνιστικό, ελκυστικό και βιώσιμο ίδρυμα που να μπορεί να αντέξει σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον και να συμβάλλει καθοριστικά στην τοπική ανάπτυξη.
Ειδικά για την Κοζάνη η λειτουργία δύο Σχολών (Πολυτεχνικής και Οικονομικών) με 10 τμήματα αποδεικνύει πως η πόλη μας ενισχύει το Μητροπολιτικό της ρόλο και παραμένει το επίκεντρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία.
Κομβικής σημασίας είναι και η ίδρυση στην Κοζάνη του Ερευνητικού Κέντρου “Ενεργειακής Ανάπτυξης και Μετάβασης στην μεταλιγνιτική περίοδο”, στα πρότυπα πετυχημένων παραδειγμάτων του εξωτερικού. Η μετάβαση της περιοχής στο νέο παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο είναι η σπουδαιότερη προτεραιότητα για την περιοχή και με την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αποκτά μεγαλύτερο ρόλο και μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας για την περιοχή.
Πολύ σημαντική και η δυνατότητα ίδρυσης του Ερευνητικού Κέντρου που θα συνδέεται με τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη. Ένα Ερευνητικό Κέντρο με έδρα τη Βιβλιοθήκη που θα συμβάλει στην έρευνα και την αρχειακή τεκμηρίωση.
Από την έναρξη του διαλόγου, όταν κάποιοι μιλούσαν μόνο για αριθμούς τμημάτων και φοιτητών εμείς επιλέξαμε να μιλήσουμε για την ουσία. Θα μπορούσαμε σήμερα να θριαμβολογούμε για τα τμήματα ή τον αριθμό των φοιτητών αλλά γνωρίζουμε καλά πως αυτό δεν θα είναι αρκετό αν το Πανεπιστήμιο μας δεν διαθέτει ποιότητα σπουδών, έρευνα και καινοτομία, υψηλά ακαδημαϊκά κριτήρια.
Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή μας κοινότητα ότι με τη στήριξη της περιοχής θα τον πετύχει.
Τώρα που μπήκαν οι βάσεις, μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον!

Μοιραστείτε την είδηση