Υπάρχει μια παλιά σκωπτική παροιμία, με προφανές …σεξιστικό υπονοούμενο, που μας προτρέπει να είμαστε ολιγαρκείς εκεί που επιβάλλεται. Να είμαστε ευχαριστημένοι με εκείνο που μπορούμε να έχουμε, όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν το κάτι περισσότερο: «Και το λίγο, της γριάς, καλό της κάνει». Στην θέση της «γριάς» ας βάλουμε τις επιχειρήσεις εστίασης. Ιδίως εκείνες που δεν απευθύνονται σε …γριές και γέρους, αλλά στους νέους. Τις καφετέριες, τα μπαράκια, τα ρακάδικα, τα «μπιτσόμπαρα» στις παραλίες και όλα τα συναφή.
Διαβάζω και ακούω τις συνεχείς διαμαρτυρίες, την εύκολη κλάψα, ακόμη και τις …απειλές ορισμένων επιχειρηματιών αυτού του κλάδου. Ιδίως για την απαγόρευση λειτουργίας μετά τα μεσάνυχτα. Που συνοδεύονται από το εξυπνακίστικο ερώτημα: «Δηλαδή ο ιός κολλάει μετά τα μεσάνυχτα, ως τις επτά το πρωί και δεν κολλάει νωρίς το απόγευμα;». Η απάντηση βεβαίως είναι αυτονόητη. Όταν όλα τα μηνύματα των τελευταίων ημερών δείχνουν πόσο επικίνδυνα είναι τα ξεσαλώματα με τα «πάρτι» που στήνονται από επιχειρηματίες, είτε από ομάδες νέων, και η κορύφωση τους, κατά κανόνα, γίνεται ακριβώς τις μεταμεσονύκτιες ώρες, τι περίμεναν;
Πάρτι νεαρών, στα πλαίσια μιας συναυλίας, στην Χαλκιδική κατέληξε, μέσω «καραμπόλας» επαφών, να μεταδώσει το φονικό ιό σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Από μια και μόνη επαφή, ενός μέλους του προσωπικού του γηροκομείου με κάποιον που είχε πάρει μέρος στο γλέντι, σχεδόν σαράντα κρούσματα. Και ήδη δυο νεκροί.
Πάρτι νεαρών, στο γραφικό νησάκι του Πόρου Τροιζηνίας, οδήγησε σε τόσα κρούσματα ώστε ο δήμαρχος του νησιού να παραδέχεται τώρα, οψίμως δυστυχώς, την πικρή αλήθεια: «Είναι πολλοί οι νέοι μας έχουν νοσήσει». Και επιτίθεται κατά των αστυνομικών αρχών που επέτρεψαν στους καταστηματάρχες να οργανώνουν αυτά τα πάρτι δεκάδων και εκατοντάδων ατόμων. Λες και ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη ως τοπική πολιτική ηγεσία.
Ποιο ήταν όμως το κέρδος αυτών των καταστηματαρχών που περιφρόνησαν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης; Τώρα τα μαγαζιά τους ρημάζουν, εξ αιτίας του γεγονότος ότι επιβλήθηκε τοπικό «lockdown».
Αυτό θέλουν εκείνοι που δεν αποδέχονται την περικοπή των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων τους, κατά τις μεσονύκτιες ώρες; Να λειτουργούν ως μηχανισμός διασποράς του κορονοϊού, πράγμα που τελικώς θα καταστήσει αναπόφευκτη την εφαρμογή περισσότερων τοπικών «lockdown», ίσως ακόμη και ενός γενικότερου; Να ρημάξουν τα πάντα για τρεις παραπάνω ώρες εισπράξεων;