Καινοτόμες επιχειρήσεις της περιοχής επισκέφθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας

3 Min Read

Σε καινοτόμες επιχειρήσεις του Ν. Κοζάνης και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, βρέθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο οποίος συνοδευόταν από τον βουλευτή Ν. Κοζάνης Γιώργο Αμανατίδη.

Ο Χρίστος Δήμας επισκέφθηκε αρχικά την νεοφυή επιχείρηση (startup), Proud Farm Group of Farmers, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης , που δραστηριοποιείται στην αιγοπροβατοτροφία

Ο υφυπουργός συζήτησε για την αξιοποίηση της έρευνας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών από τη νέα γενιά της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.

Σε δήλωση του  ο υφυπουργός ανέφερε:

«Επισκέφτηκα την startup Proud Farm Group of Farmers, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα και την κτηνοτροφία και πιο συγκεκριμένα εστιάζει στους αιγοπροβατοτρόφους.

Η εταιρεία ξεκίνησε το 2018, από μία ομάδα νέων παραγωγών που οραματίζονται ένα βιώσιμο μέλλον για την ελληνική κτηνοτροφία και αιγοπροβατοτροφία. Σήμερα, έχει κατορθώσει να συμμετέχει σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων, διεθνών συνεδρίων και εργαστήρίων, σε clusters και υλοποιεί σημαντικά έργα που αλλάζουν την εικόνα της Ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, προσαρμόζοντας την στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Μάλιστα, έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή της 1ης στον κόσμο θερμοκοιτίδας αιγοπροβατοτροφίας, η οποία παρέχει σε νέους κτηνοτρόφους, εκπαίδευση, παραγωγή εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού υλικού, υπηρεσίες διαχειριστικής υποστήριξης κ.α

Κατά την επίσκεψη μου είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους, να δω από κοντά την νέα γενιά της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας και τα καινοτόμα προϊόντα που παράγουν αξιοποιώντας την έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες».

Στη συνέχεια ο κ. Δήμας επισκέφθηκε την  MetaMind Innovations, τον πρώτο τεχνοβλαστό (spin-off) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η MetaMind Innovations ιδρύθηκε τον Μάιο του 2021 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων με έμφαση στην παροχή αποτελεσματικών, αξιόπιστων και ασφαλών υπηρεσιών IoT νέας γενιάς.

Η MetaMind Innovations αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις για την υποστήριξη κρίσιμων υποδομών, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, υποδομές υγείας, μεταφορές και δίκτυα τηλεπικοινωνιών, στο πλαίσιο της μετα-5G εποχής, αλλά και την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της αγροδιατροφής, με την ανάπτυξη κάθετων λύσεων γεωργίας ακριβείας και έξυπνης κτηνοτροφίας.

O βουλευτής Γιώργος Αμανατίδης από την πλευρά του επεσήμανε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί,  δίνοντας κίνητρα και αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματά τους, το τοπικό επιχειρηματικό και επιστημονικό δυναμικό προσθέτοντας πως  με συγκεκριμένες παρεμβάσεις (μειωμένη φορολογία, ενισχυμένες χρηματοδοτήσεις κ.α.) στηρίζει την καινοτομία και γενικότερα πρωτοβουλίες που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Γιάννης Κωσταρέλλας

 

Μοιραστείτε την είδηση