Εκδήλωση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την ανάπτυξη οικοσυστήματος καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία
Στην κατεύθυνση στήριξης και ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Κοζάνη η εκδήλωση με θέμα «Ανάπτυξη τοπικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων σε μια Περιφέρεια Δίκαιης Μετάβασης», με πρωτοβουλία του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας (SYNERGiNN EDIH).
Το Startup Europe Week είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ενθαρρύνει την καινοτομία και την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, παρέχοντας πληροφόρηση για ευκαιρίες ανάπτυξης και υποστήριξης, χτίζοντας ταυτόχρονα περιφερειακά οικοσυστήματα επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες, που έφτασαν τους 150, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θεματικές όπως οι νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), οι νέες τεχνολογίες και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και η ανάγκη διασύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σημαντική ήταν η παρουσία εκπροσώπων από τον ακαδημαϊκό, τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό χώρο, γεγονός που ανέδειξε την ανάγκη για κοινό βηματισμό, σε μια περίοδο που η Δυτική Μακεδονία αναζητά νέα παραγωγικά πρότυπα μέσω της Δίκαιης Μετάβασης.

Βασικός στόχος της εκδήλωσης, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και συντονιστής του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας, Νικόλαος Πλόσκας, ήταν να φέρει κοντά το οικοσύστημα καινοτομίας των startup επιχειρήσεων. «Στόχος ήταν να γνωρίσει ο κόσμος τις start-up επιχειρήσεις που ήδη υπάρχουν στην περιοχή, οι οποίες αναδείχθηκαν μέσω δύο πάνελ. Στο πρώτο παρουσιάστηκαν πιο τεχνολογικές startup και το δεύτερο είχε να κάνει με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα» σημείωσε.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος επεσήμανε πως «η καινοτομία για την κυβέρνηση αποτελεί κουλτούρα» και έκανε λόγο για εκρηκτική αύξηση στον αριθμό των startups, μετά την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου. Όπως δήλωσε, «η κυβέρνηση παρείχε κίνητρα στους νέους επιστήμονες του εξωτερικού και πλέον αρκετοί επιστρέφουν στη χώρα».
Αναφέρθηκε ακόμη στο θετικό γεγονός ότι εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας γίνεται πλέον διάλογος για την επιχειρηματικότητα και τη διασύνδεση με τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν αυτονόητο. Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, παρουσίασε στοιχεία για την ερευνητική πρόοδο του ιδρύματος, σημειώνοντας ότι το 2024 οι δημοσιεύσεις των καθηγητών ανήλθαν σε 440 από 219 το 2019 και ότι 13 από αυτούς συγκαταλέγονται στο 2% των κορυφαίων παγκοσμίως στο αντικείμενό τους.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, έκανε λόγο για συνέργειες που ήδη αναπτύσσονται ανάμεσα στην Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο και επιχειρήσεις καινοτομίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των συνεργασιών στο πλαίσιο της μετάβασης της περιοχής σε νέο παραγωγικό μοντέλο.

Ο Σωτήρης Καραγιάννης, Chief Innovation Officer της SPACE HELLAS, μίλησε για το πώς μια τεχνολογική ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιχείρηση, μεταφέροντας εμπειρίες από την ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά. Όπως ανέφερε ο κ. Πλόσκας, «ο Σωτήρης Καραγιάννης μοιράστηκε την εμπειρία του από τη δημιουργία μιας startup επιχείρησης, το πώς το βλέπει ο κόσμος, αλλά και τις εμπειρίες του από την Αμερική».
Αυτό που σχολιάστηκε, σύμφωνα με τον κ. Πλόσκα, ήταν η ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση των νέων επιχειρήσεων από το κράτος. «Η χρηματοδότηση αυτή υπάρχει σε έναν βαθμό, αλλά παρατηρούνται καθυστερήσεις. Όταν έχεις μια επιχείρηση που ξεκινά τώρα και χρειάζεται άμεσα κάποιο κεφάλαιο, το timing είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να υπάρχει άμεση χρηματοδότηση για να μπορέσει να ξεκινήσει», υπογράμμισε.

Η δικτύωση που ακολούθησε την ολοκλήρωση της εκδήλωσης έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωριστούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ομιλητές, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, απόψεις και προβληματισμούς. «Υπήρχαν πολλοί, νέοι κυρίως, από την περιοχή, που θέλουν να κάνουν αυτό το βήμα, αλλά είτε το φοβούνται είτε δεν γνωρίζουν πώς να το προσεγγίσουν. Η επαφή με τους ομιλητές και τις startup επιχειρήσεις τούς βοήθησε αρκετά», σημείωσε ο κ. Πλόσκας. Όσο για όσους διστάζουν να προχωρήσουν, υπογράμμισε τη σημασία της συμβουλευτικής καθοδήγησης. «Για αυτό και οι δομές της περιοχής, όπως και ο Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας, προσπαθούν να στηρίξουν τέτοιους ανθρώπους, ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα. Δεν πρέπει να το φοβηθούν, αλλά χρειάζεται πάρα πολλή επιμονή, κυρίως στην αρχή, και υπομονή μέχρι να έρθει το αποτέλεσμα».
Ο στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Πλόσκας, είναι η εκδήλωση αυτή να καθιερωθεί σε ετήσια βάση και να επεκταθεί χρονικά. «Θα θέλαμε μια εβδομάδα της άνοιξης κάθε χρόνο να αφιερώνεται για αυτόν τον σκοπό», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέχειας και της εξωστρέφειας για την ενίσχυση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Αυτό που κρατά ως βασικό συμπέρασμα από την εκδήλωση είναι πως το κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τη δράση και την εξέλιξη αυτών των επιχειρήσεων στην περιοχή. «Ο κόσμος πήρε μια γεύση για το πώς μπορεί να δημιουργήσει μια startup επιχείρηση, τις προκλήσεις που μπορεί να συναντήσει, για τη χρηματοδότηση και τη δυναμική της ιδέας, αλλά και για το γεγονός ότι υπάρχει πλέον ένα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία», ανέφερε ο κ. Πλόσκας.
«Πριν από πέντε χρόνια δεν υπήρχε καμία start up επιχείρηση. Σήμερα έχουμε 14 εγγεγραμμένες στο μητρώο του Elevate Greece και γύρω στις 30 που βρίσκονται στη διαδικασία για να εγγραφούν» κατέληξε.
Την εκδήλωση υποστήριξαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η ΑΝΚΟ ΑΕ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr