Κακομάθατε στο “λιβάνι” οι πολιτικοί

3 Min Read

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Οι δημοσιογράφοι δεν ειναι για να επιδαψιλεύουν επαίνους και κολακείες στις εξουσίες. Δεν ειναι αυτή η αποστολή τους. Όσοι το κάνουν ατιμάζουν την δημοσιογραφία. Από αυτή την άποψη ουδόλως με ενόχλησε το επιθετικό ύφος της Ολλανδής δημοσιογράφου, της εγκατεστημένης μονίμως στην γραφική Ύδρα, το οποίο προκάλεσε μιαν ανεπιτρέπτως οργίλη απάντηση σας. Με ύφος που παρέπεμπε, ατυχώς, σε ανάλογα ξεσπάσματα του Ντόναλντ Τραμπ.

Ξεκαθαρίζω επίσης ότι ούτε εμένα μου άρεσε η επίδειξη της εν λόγω κυρίας. Όχι για την επιθετικότητα της. Αλλά για το ότι δεν έκανε δημοσιογραφική ερώτηση, αλλά επιδόθηκε σε πολιτικό “σώου”. Με 217 λέξεις δεν κάνεις ερώτηση. Κάνεις αγόρευση. Γράφεις ολόκληρο άρθρο. Είναι τα δυο τρίτα της στήλης μου. Ε, δεν ειναι ερώτηση. Είναι το σώου μιας καλοβολεμένης, απέναντι σε μια “στριμωγμένη” χώρα. Που παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως η δική μας μεταναστευτική πολιτική, που δέχομαι ότι δεν ειναι η καλύτερη του κόσμου, επιβάλλεται από τα συμφέροντα και της δικής της χώρας. Διό και δεν μπόρεσε άλλωστε να επικαλεσθεί κάποια “ευαισθησία” της δικής της κυβέρνησης, αλλά κατέφυγε στην επίκληση της “ανθρωπιάς” κάποιων …δήμων της χώρας. της. Κάποιων εξαιρέσεων δηλαδή.

Αλλά με θλίβει το γεγονός ότι αναγνωρίσατε στους Ολλανδούς δημοσιογράφους το δικαίωμα “έχετε την κουλτούρα να θέτετε ευθέως ερωτήματα προς τους πολιτικούς”, όπως είπατε, με έναν τρόπο που ήταν σαν να κραύγαζε ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν έχουν αυτή την “κουλτούρα”. Και με θλίβει ακόμη περισσότερο επειδή ακριβώς, αυτό που εννοούσατε, συνιστά, σε μεγάλο βαθμό, μια πικρή αλήθεια. Διότι έχει γεμίσει ο τόπος από λιβανιστήρια και ξεσκονιστήρια, πιο υποτακτικά από εκείνα του αξέχαστου Ανδρέα, της “φτερούς”. Έντυπα και ηλεκτρονικά. Λιβανιστήρια και ξεσκονιστήρια που είτε ειναι στην υπηρεσία της κυβέρνησης σας, είτε λειτουργούν ως υμνωδοί του Τσίπρα, κάνουν εξίσου κακό και στον τόπο και στην δημοσιογραφία.

Την επόμενη φορά, που θα βρεθείτε απέναντι σε τέτοια “κουλτούρα”, καλά θα κάνετε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας. Να απαντάτε ψυχραίμως παραθέτοντας μόνο στοιχεία. Με επίγνωση του ότι η χώρα μας “φυλάττει Θερμοπύλες” για να κοιμούνται ήσυχοι οι βορειότεροι γείτονες μας, οι απαντήσεις πρέπει να διέπονται από το πνεύμα των “Θερμοπυλών” του Καβάφη:  «Πάντοτε την αλήθειαν ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους».

Έχετε κακομάθει, στο λιβάνι, οι πολιτικοί μας.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση