Καλαφάτης: Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει πρότυπο ανάπτυξης για όλη την επικράτεια Ημερίδα για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο στην Κοζάνη

5 Min Read

Αυξημένους πόρους στη Δυτική Μακεδονία φέρνει ο Αναπτυξιακός Νόμος με την Κυβέρνηση να στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση, στην δημιουργία οικονομιών κλίμακας, στην στήριξη καινοτόμων επενδύσεων, στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην βιομηχανία στην εισαγωγή της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Τα παραπάνω τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος σε θέματα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος βρέθηκε την Τετάρτη στην Κοζάνη για να επισκεφθεί επιχειρήσεις της περιοχής και να μιλήσει σε ημερίδα για τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.

Ο κ. Καλαφάτης σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της ημερίδας στην ΖΕΠ, είπε πως στόχος του υπουργείου μέσω αυτής της διαδικασίας είναι «να συμφωνήσουν όλα τα μέρη σε ένα κοινό ορισμό κάθε θέματος και προβλήματος που θα προκύπτει κατά την διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων φακέλων ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος» προσθέτοντας πως θα ξεπεραστούν πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τόνισε ακόμη πως «στόχος είναι να αναλυθούν οι διαδικασίες του νέου αναπτυξιακού νόμου, να αναδειχθούν οι ευκαιρίες που ανοίγονται και να στηριχθεί έμπρακτα «ο πραγματικός κόσμος της οικονομίας, της παραγωγής και της δημιουργίας, δηλαδή ο κόσμος των μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων».

Στην ημερίδα τονίστηκε πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος σε συνδυασμό και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, διαμορφώνουν μια εξαιρετικά θετική συγκυρία για τη Δυτική Μακεδονία «καθώς είναι μια περιοχή που έχει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ανάγκη να γίνουν επενδύσεις και να ανοίξουν θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης. Οι εισηγητές τόνισαν πως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, προβλέπει  ειδική μέριμνα με ενισχυμένα ποσοστά για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Επιδιώκει με στοχευμένα κίνητρα την ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό, τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης. Εισάγει ρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, την επιτάχυνση και ευελιξία των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών. Ενώ στα κίνητρα ενθάρρυνσης και στήριξης των επενδύσεων προβλέπονται πλέον η φορολογική απαλλαγή, η επιχορήγηση, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και η επιδότηση της δημιουργούμενης απασχόλησης.

«Η Δυτική Μακεδονία μπαίνει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, ανοίγονται νέοι δρόμοι ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε το νέο αυτοκινητόδρομο Ε65, τη διασύνδεση της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου αλλά και τις επιχειρήσεις οι οποίες εντάχθηκαν στον νέο αναπτυξιακό νόμο. «Σίγουρα, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε μπροστά μας στον ενεργειακό τομέα με τις ανατιμήσεις, είναι μεγάλες και ούτως ή άλλως η Ρωσική εισβολή έχει αρνητική επίδραση στην αναπτυξιακή πορεία όλης της Ευρώπης, αλλά υπάρχουν τεχνολογικά εργαλεία» είπε χαρακτηριστικά.

Για κονδύλια και κίνητρα περισσότερα από κάθε άλλη φορά, μίλησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. «Η Δυτική Μακεδονία έχει στη διάθεση της τα απαραίτητα κονδύλια και τα ισχυρά κίνητρα, για να μπορέσει να διαμορφώσει ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον που θα καθορίσει το παραγωγικό μοντέλο για τα επόμενα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Γρηγόρης Τσιούμαρης ανέλυσε τις επενδυτικές ευκαιρίες στη μεταλιγνιτική εποχή και αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία σχετίζονται με τη Μετάβαση. «Έχω εντυπωσιαστεί γιατί όποια πέτρα και να σηκώσεις στην Ε.Ε. θα δεις από κάτω τη Δ.Α.Μ.» είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού τον Σεπτέμβρη του 2019, στην έδρα του Ο.Η.Ε. για την απολιγνιτοποίηση. «Έχει ξεσηκωθεί η περιοχή μας. Εγώ προσωπικά ένιωσα μια λύτρωση για αυτό που μέλει γενέσθαι αλλά και μια τεράστια ανησυχία για τον αν θα υπάρχει μηχανισμός και κεφάλαια για να στηρίξουν αυτό το τεράστιο και πρωτόγνωρο εγχείρημα για την περιοχή μας» ανέφερε ο κ. Τσιούμαρης και συνέχισε λέγοντας πως δυόμιση χρόνια μετά από εκείνη την ανακοίνωση μεσολάβησε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης το οποίο χαρακτήρισε ως «πρόδρομο» της μεταλιγνιτικής περιόδου. «’Έχουμε βρει οκτώ χώρους που κρίθηκαν με την κατάλληλη βαθμολογία για να υποδεχθούν τους επενδυτές» ανέφερε ο κ. Τσιούμαρης λέγοντας πως κάθε ένα πάρκο θα έχει και μια ειδίκευση όπως είναι η αγροδιατροφή, η βαριά βιομηχανία κ.α. και κάποια από αυτά θα βρίσκονται στο Βαθύλακκο, την Αναρράχη και τη Φλώρινα.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές και θεωρεί πως μέχρι τον Οκτώβριο ο Πρωθυπουργός, ίσως ανακοινώσει πέντε μεγάλες εταιρείες οι οποίες έχουν έρθει για να επενδύσουν στην περιοχή.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση