Καλή σχολική χρονιά (και όχι μόνο) Tου Δημήτρη Αστ. Καραθανάση

3 Min Read

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016-17, θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ καλή χρονιά σε μαθητές, δασκάλους, και γονείς… με έναν διαφορετικό τρόπο :

 

- Advertisement -

Χτες είχα την ευκαιρία-εμπειρία να διαβάζω με την ανιψιά μου το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας της Ε’ Δημοτικού το οποίο ήταν αρκετά “διδακτικό” :

 

Τίτλος : “Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες”,..

 

Γράφει λοιπόν : “το 146 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα, ύστερα από μακροχρόνιους πολέμους (πακέτα ΝΤΕΛΟΡ, 3ο ΚΠΣ, ΕΣΠΑ,ευρω κ.λ.π.). Από τα πρώτα χρόνια της κατάκτησής της όμως, αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες στη διακυβέρνηση των κατακτημένων πόλεων (που δεν θέλανε να εφαρμόσουν τα μνημόνια και να αναγνωρίσουν τα χρέη). Γι ‘αυτό, στο πρώτο διάστημα κατοχής της χώρας, εφάρμοσαν ιδιαίτερα σκληρά μέτρα για τη διοίκησή της.

 

Πρώτη φροντίδα των Ρωμαίων ήταν να κρατήσουν τους Έλληνες διχασμένους και να τους εμποδίσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους (μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί). Γι’ αυτό, αμέσως μετά την κατάκτηση, κατάργησαν τα δημοκρατικά πολιτεύματα και τις συμμαχίες των ηττημένων πόλεων-κρατών (κυβέρνηση Παπαδήμου, εθνική συνεννόηση κ.λ.π.). Εφάρμοσαν δηλαδή για τη διακυβέρνησή τους το «διαίρει και βασίλευε»

Βασικό κριτήριο για το νέο τρόπο διοίκησης κάθε πόλης ήταν η στάση που αυτή είχε τηρήσει στους ελληνορωμαϊκούς πολέμους. Έτσι:

Σε όσες συμμάχησαν μαζί τους ή δεν αντιστάθηκαν στις λεγεώνες τούς παραχωρούσαν ανεξαρτησία ή αυτονομία και ανέθεταν τη διοίκησή τους σε φιλορωμαίους Έλληνες (μνημονιακους). Σε όσες όμως αντιστάθηκαν, φέρθηκαν ανελέητα. Γκρέμισαν τα τείχη τους (έκλεισαν τράπεζες, επέβαλαν capital controls), άρπαξαν θησαυρούς και έργα τέχνης (ΤΑΙΠΕΔ, ξεπούλημα δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, στρατηγικοί ψευτο-επενδυτές, κλπ, ), επέβαλαν βαρύτατους φόρους (ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.), αφόπλισαν και αιχμαλώτισαν τους κατοίκους τους (κοκκινα δάνεια, κατασχέσεις περιουσιών κ.λ.π.). Στις πόλεις αυτές εγκατέστησαν μόνιμες ρωμαϊκές φρουρές και ανέθεσαν τη διοίκησή τους σε Ρωμαίους αξιωματούχους (ΤΡΟΙΚΑ)”..

 

Οποιαδήποτε ομοιότητα φυσικά με τη σημερινή πραγματικότητα είναι εντελώς τυχαία !!!!!!

 

Κατόπιν των ανωτέρω θερμή παράκληση στους δασκάλους μας που δίνουν καθημερινό και πολύπλευρο αγώνα να μορφώσουν τα παιδιά μας, να κάνουν την ιστορία μας “Ευαγγέλιο” στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και σε μας τους γονείς, να διαβάζουμε την ιστορία μας (απο τα βιβλία των παιδιών μας έστω ), γιατί έχει πραγματικά πολλά να μας διδάξει, όπου κι αν πιστεύει ο καθένας μας.

Αυτά που πάθαμε εδώ και χιλιάδες χρόνια οφείλουμε να τα γνωρίζουμε, γιατί ¨η Ιστορία κύκλους κάνει¨και ¨λαός που ξεχνάει την ιστορία του δεν έχει μέλλον¨

 

Με τιμή

Δημήτρης Αστ. Καραθανάσης

Πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Αναπλ/της Ταμίας ΟΣΥΑΠΕ

Μοιραστείτε την είδηση