Καλλιόπη Βέττα: Αγωνιώδη ερωτηματικά για το μέλλον της τηλεθέρμανσης στην Π.Ε. Κοζάνης

2 Min Read

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα: «Αγωνιώδη ερωτηματικά για το μέλλον της τηλεθέρμανσης στην Π.Ε. Κοζάνης», την οποία συνυπογράφει και η Βουλευτής Π.Ε. Φλώρινας κ. Πέτη Πέρκα.


Η ερώτηση αναφέρεται στις ανησυχίες που έχουν προκύψει σχετικά με την απρόσκοπτη και χωρίς περαιτέρω κόστος μακροπρόθεσμη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση επισημαίνεται η φημολογούμενη ακύρωση του διαγωνισμού για το ΣΗΘΥΑ, ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου  που θα κάλυπτε σε εύρος τριετίας την τηλεθέρμανση της Κοζάνης, της Εορδαίας και του Αμυνταίου.

Επίσης, καταγράφονται οι  καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη πλήρη εμπορική λειτουργία της Πτολεμαΐδας V γεγονός που, εκτός των άλλων, αυξάνει το κόστος για την τηλεθέρμανση της περιοχής.

Τέλος, δημιουργείται προβληματισμός στους πολίτες της περιοχής, καθώς η ΔΕΗ εγείρει θέμα αποζημίωσης – είτε μέσω των λογαριασμών τηλεθέρμανσης, είτε από το κράτος- για να συνεχίσει να διατηρεί σε λειτουργία τις τρεις μονάδες του Αγίου Δημητρίου στο σύστημα.

Ως εκ τούτου, ο αρμόδιος υπουργός καλείται να απαντήσει στα ακόλουθα κρίσιμα ερωτήματα:

1.     Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας για την κατασκευή του διάδοχου σχήματος (ΣΗΘΥΑ);

2.     Ισχύουν οι πληροφορίες για ακύρωση του διαγωνισμού για το ΣΗΘΥΑ;

3.     Πώς θα εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη και χωρίς επιπλέον κόστος για τους πολίτες παροχή της τηλεθέρμανσης στην Π.Ε. Κοζάνης κατά την μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο και πώς θα καλυφθεί στο μεταξύ το πρόσθετο λειτουργικό κόστος που προκύπτει για τις δημοτικές επιχειρήσεις, όπως προαναφέρθηκε;

4.     Ειδικότερα, πως θα αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από την καθυστερημένη λειτουργία της Πτολεμαΐδας V;

5.     Επίσης, θα εξασφαλίσετε την αδιάκοπη λειτουργία των μονάδων του Αγίου Δημητρίου που μπαίνουν στο σύστημα της τηλεθέρμανσης. Αν όχι, θα υπάρξει συμβολή στους προϋπολογισμούς της οικείας ΔΕΥΑΚ για την κάλυψη των απαιτούμενων αναγκών;

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση