Καλλιόπη Βέττα: Δεν πρέπει να εγκατασταθεί Αιολικό Πάρκο στον Μπούρινο γιατί κινδυνεύει το ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής

2 Min Read
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα

Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα σχετικά με την κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπούρινο και τους κινδύνου για το οικοσύστημα της περιοχής.

Στην ερώτηση καταγράφεται το οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια με την άναρχη και άτακτη χωροθέτηση κι εγκατάσταση Α.Π.Ε., ειδικά σε περιοχές φυσικού κάλλους και ανάπτυξης έτερων παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός.

Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στην δημιουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) στο Μπούρινο, στη θέση Ντρισινίκο. Όπως αναφέρεται, ο Μπούρινος προστατεύεται από την νομοθεσία, καθώς η σπάνια ορνιθοπανίδα, η διέλευση προστατευόμενων πτηνών, η περιπατητική και ορειβατική του αξία όπως και οι εκπαιδευτικές ενέργειες για την ανάδειξη της φύσης, αποτυπώνουν μια περιβαλλοντική διάσταση που έχει χριστεί ως άξια προστασίας από εθνικές και διεθνείς συνθήκες.

Οι ενστάσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, όπως αποτυπώνονται από τον Ορειβατικό Σύλλογο, αναδεικνύουν ότι ο Μπούρινος, ως Ζώνη ειδική προστασίας για πουλιά και θηλαστικά είναι περιοχή σπάνιας ιδιαιτερότητας, ενώ τονίζεται ότι οι επιπτώσεις από την δημιουργία Α.Σ.Π.Η.Ε. θα είναι μη αναστρέψιμες καθώς η χωροθέτηση, όσο και οι εργασίες διάνοιξης θα προκαλέσουν, λόγω της αποψίλωσης, ανυπολόγιστες ζημιές στην περιοχή.

Τέλος, διατυπώνονται ενστάσεις για την Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία κρίνεται ως μη άρτια, ενώ τίθενται ερωτήματα για την αξιολόγηση της Μ.Π.Ε., την συμβατότητα του εν λόγω Α.Σ.Π.Η.Ε. με την υπό εκπόνηση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, όπως και τις επιστημονικές και περιβαλλοντικές ενστάσεις για την αλλοίωση του οικοσυστήματος.

 

Μοιραστείτε την είδηση