Καλλιόπη Βέττα: Nα μην περάσει καν από το μυαλό της κυβέρνησης η σκέψη για κλείσιμο των Μ.Ε.Θ. στην Π.Ε. Κοζάνης

3 Min Read

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα «Μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία των Μ.Ε.Θ. της Π.Ε. Κοζάνης» που θα συζητηθεί, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού, το επόμενο διάστημα στην Βουλή.

Στην ερώτηση, αναδεικνύεται το σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας.

- Advertisement -

Ειδικότερα, στο ΄΄Μαμάτσειο΄΄ έχουν παραμείνει ενεργοί μόνο δύο γιατροί –οι οποίοι, εύλογα βρίσκονται αντιμέτωποι με εξοντωτικές συνθήκες εργασίας-, με αποτέλεσμα η Μονάδα να δηλώνει συχνά  αδυναμία και να γίνονται διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία.

Παράλληλα, στο ΄΄Μποδοσάκειο΄΄ η Μονάδα, ελλείψει ιατρών, είναι κλειστή από τον Νοέμβριο καθώς, τόσο εκεί, όσο και στην Κοζάνη, οι προκηρύξεις για γιατρούς καθίστανται άγονες μιας και δεν υπάρχει κανένα θεσμικό και οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης για τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες.

Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη για τα δύο Νοσοκομεία -και την υγεία των πολιτών της Π.Ε. Κοζάνης-, που θα μπορούσαν βάσει του εξοπλισμού και των υποδομών τους να διαδραματίζουν βαρύνοντα ρόλο στην διαχείριση των σοβαρών περιστατικών υγείας της ευρύτερης περιοχής.

Η κ. Βέττα δήλωσε: «Η συρρίκνωση και η απαξίωση της δημόσιας Υγείας είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης καθώς το μόνο που την απασχολεί είναι να παραδώσει σε μικρά και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα την παρακαταθήκη και τις υποδομές του Ε. Σ.Υ..

Στην Π.Ε. Κοζάνης, το σχέδιο εκτυλίσσεται ήδη από το 2020 με την πανδημία, την υποστελέχωση, την αδιαφορία θέσπισης κινήτρων για προσέλκυση ιατρών και νοσηλευτών, την παραχώρηση ζωτικών τομέων σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας σε ιδιώτες εργολάβους και, βέβαια, με την ρητά διατυπωμένη άποψη ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν νοσοκομεία σε κοντινές αποστάσεις, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο, ότι είτε το ΄΄Μαμάτσειο΄΄ είτε το ΄΄Μποδοσάκειο΄΄, πρέπει να τεθούν σε καθεστώς απαξίωσης και κλεισίματος..

Σήμερα, βιώνουμε ένα ακόμη επεισόδιο, με τις Μ.Ε.Θ. των νοσοκομείων μας, είτε να είναι κλειστές, είτε να υπολειτουργούν, καθώς οι προκηρύξεις δεν καλύπτονται μιας και δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τους υποψηφίους σε μία περιοχή, υπενθυμίζω, όπου -στα χαρτιά- προβλέπεται ρήτρα δίκαιης μετάβασης, με ειδική μέριμνα για την Π.Ε. Κοζάνης.

Κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αρμοδίως, αξιώνοντας ότι θα διαψεύσει κάθε σενάριο που διακινείται για κλείσιμο των Μ.Ε.Θ. στην Π.Ε. Κοζάνης και, ταυτόχρονα, θα λάβει έστω και με μεγάλη καθυστέρηση τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη κάλυψη των οργανογραμμάτων στα νοσοκομεία της περιοχής.

Η διεκδίκηση για ένα δημόσιο και δωρεάν Ε.Σ.Υ. με ποιοτικές υπηρεσίες και παροχές προς τους εργαζομένους και τους πολίτες δεν θα σταματήσει ποτέ, παρά τις αντίθετες επιδιώξεις και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης»

Μοιραστείτε την είδηση