«Καλλιόπη Βέττα – Ομιλία στην Βουλή: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την τοπική αυτοδιοίκηση ως φέουδο, καταργώντας την αυτονομία και δυναμιτίζοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες»

2 Min Read

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Η κ. Βέττα επεσήμανε αρχικά ότι το νομοσχέδιο εισέρχεται χωρίς διαβούλευση, με διακηρυγμένη την θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. και των ΟΤΑ για αναβολή της συζήτησης, που διεξάγεται εν μέσω αυτοδιοικητικών εκλογών. 

- Advertisement -

Παράλληλα, υπενθύμισε τις αντιθεσμικές πρακτικές της κυβέρνησης και κατά την προηγούμενη θητεία, όταν καταστρατήγησε τη λαϊκή βούληση εισάγοντας διευρυμένες αρμοδιότητες σε επιτροπές, αντί για τα δημοτικά συμβούλια και, ειδικότερα, με τον Ν.4804/2021, όπου καταργήθηκαν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και προωθήθηκε ο δημαρχοκεντρικός τρόπος λειτουργίας.

Για το νομοσχέδιο, η Βουλευτής ανέφερε ότι αποκλείει τις συγκλίσεις, ενώ δημιουργεί – με την κατάργηση των Ν.Π.Δ.Δ. και την ενσωμάτωση τους στους Δήμους- τεράστια ερωτήματα για το μέλλον των κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ειδικότερα τόνισε ότι η κατάργηση κάθε κοινωνικής και προνοιακής δομής, δημιουργεί προβληματισμούς για την ευχέρεια και την λειτουργικότητα ενσωμάτωσης στους ήδη υποστελεχωμένους Δήμους, για το μέλλον των εργαζομένων, αλλά κυρίως για τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς την κοινωνία.

Συνεχίζοντας, η κ Βέττα ανέφερε ότι η κυβέρνηση, και με αυτό το νομοσχέδιο, δίνει ένα σήμα στην κοινωνία ότι η συμμετοχή, ο πλουραλισμός, η αντιπροσώπευση αποτελούν απαγορευμένα και περίκλειστα πεδία.

Σε αυτό το σημείο, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης επεσήμανε ότι η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στα δημοκρατικά αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, συνιστά μια θετική εξέλιξη, καθώς η πολιτική πρέπει να αφορά όλες και όλους, ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τους συνδυασμούς και τα πρόσωπα που διαχρονικά και ανιδιοτελώς έχουν αποδείξει τις  ότι υπερασπίζονται την διαβούλευση και τη σύνθεση.

Κλείνοντας η Βουλευτής ανέφερε: «Η αυτοδιοίκηση, η αυτοοργάνωση, η αυτονομία των τοπικών κοινωνιών, έστω και με τις παθογένειες που προκύπτουν, έχουν βαθιές και μακραίωνες ρίζες στην χώρα μας. Αυτή η παρακαταθήκη δεν έχει τελειώσει ούτε πρόκειται να τελειώσει, παρά τις αντίθετες επιδιώξεις, που προωθεί και το σημερινό νομοσχέδιο.

Παρατίθεται το link της ομιλίας:

Μοιραστείτε την είδηση