Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης – Η τέχνη και η παιδεία στα καλύτερα τους

6 Min Read

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις εισαγωγής

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης είναι το έκτο καλλιτεχνικό σχολείο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και λειτουργεί στον οικισμό Ν. Κλείτου (απόσταση από την Κοζάνη 6 χλμ.) , σε ένα καινούργιο σχολικό κτίριο με όμορφη αυλή και ωραία θέα. Διαθέτει ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες χορού, θεάτρου-κινηματογράφου και εργαστήριο εικαστικών τεχνών. Οι μεταφορές των μαθητών καλύπτονται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και με ευθύνη του Δήμου Κοζάνης παρέχεται σε όλους τους μαθητές καθημερινή σίτιση από catering σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εστίασης.

- Advertisement -

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα και οι γονείς και οι κηδεμόνες των υποψηφίων θα μπορούν να υποβάλλουν από κοινού ηλεκτρονικά ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής (στην οποία δύναται να δηλώσουν μέχρι δύο κατευθύνσεις) για το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης, έως και τις 31 Μαΐου.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του σχολείου, Ιωάννης Κουρού μιλώντας στο «Χ» υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από γονείς και κηδεμόνες για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο καλλιτεχνικό σχολείο Κοζάνης καθώς δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ασχοληθούν και να εντρυφήσουν σε τρεις τομείς της τέχνης, το θέατρο και τον κινηματογράφο, το χορό και τα εικαστικά. Σκοπός του Καλλιτεχνικού Σχολείου είναι η εξοικείωση, η προετοιμασία, η ενθάρρυνση και η υποστήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις τέχνες, καθώς και η καλλιέργεια και η εκπαίδευση των δεξιοτήτων τους.

Το καλλιτεχνικό σχολείο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να έχουν μια καλλιέργεια σε πολιτιστικές και καλλιτεχνικές κατευθύνσεις, όπως είναι τα εικαστικά, το θέατρο, ο κινηματογράφος και ο χορός. Τα παιδιά μαθαίνουν να ζωγραφίζουν και να χρησιμοποιούν εργαλεία που δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν σε άλλα σχολεία, όπως είναι η χαρακτική, η γλυπτική και οι κατασκευές. Έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τον κινηματογράφο και με το θέατρο, μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν εργαλεία, να επεξεργάζονται βίντεο και να συμμετέχουν σε παραστάσεις καθώς και στην παραγωγή τους. Στην κατεύθυνση του χορού, οι μαθητές ασχολούνται με το σύγχρονο, τον κλασικό και τον παραδοσιακό χορό. «Εμείς συγκριτικά με τα υπόλοιπα σχολεία, πλεονεκτούμε στο ότι έχουμε τις καλλιτεχνικές κατευθύνσεις, έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό πάνω σε αυτό το κομμάτι και έχουμε τα εργαστήρια τα οποία υποστηρίζουν τα μαθήματα».

Το σχολείο έχει τη δυνατότητα να πάρει μόνο 45 παιδιά, δεκαπέντε σε κάθε καλλιτεχνική κατεύθυνση. Για αυτό το λόγο υπάρχουν οι εξετάσεις εισαγωγής και επιλέγονται οι δεκαπέντε πρώτοι στη βαθμολογική κατάταξη που θα προκύψουν μετά από την εξέταση της τριμελής επιτροπής. Οι μαθητές του Γυμνασίου βρίσκουν τη «χρυσή τομή» δίνοντας έμφαση στην καλλιτεχνική παιδεία χωρίς να χάνουν τις βάσεις και την ουσία της γενικής παιδείας και στο Λύκειο λόγω και των πανελλαδικών εξετάσεων δίνουν περισσότερη βάση στη γενική παιδεία χωρίς όμως να παραμελούν και να αφήνουν στην άκρη τα καλλιτεχνικά.

Οι δράσεις που διοργανώνει και συμμετέχει το καλλιτεχνικό σχολείο είναι πάρα πολλές και μέσα σε αυτές είναι και η τελική εκδήλωση της κατεύθυνσης του χορού το Σάββατο στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, την επόμενη Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις της κατεύθυνσης θεάτρου στο ΔΗΠΕΘΕ ενώ τις ημέρες των παραστάσεων θα υπάρχει έκθεση στο φουαγιέ του ΔΗΠΕΘΕ με τις δημιουργίες των μαθητών της κατεύθυνσης εικαστικών.

Πέρα από τις κοινές εκδρομές που κάνουν και όλα τα υπόλοιπα σχολεία, κάνουν και εκδρομές κατευθύνσεων έχοντας πολύ καλές συνεργασίες με όλα τα καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας ενώ ξεκινούν και διεθνείς συνεργασίες και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρού «έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με όλα τα καλλιτεχνικά σχολεία πανελλαδικά και αν όλα πάνε θα έχουμε μια αδελφοποίηση με ένα καλλιτεχνικό σχολείο της Ιταλίας. Είναι μια συνεργασία που ξεκίνησαν οι καθηγήτριες του χορού».

Μια από τις δράσεις που έχουν κάνει και έχει κάνει «αίσθηση» ήταν η εκκένωση του σχολείου μετά από σεισμό, με ΑμεΑ μέσα στη σχολική μονάδα. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο συνδιοργάνωσαν με όλους τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας. «Συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο, την Περιφέρεια, το ΕΚΑΒ, τη Δευτεροβάθμια, τα ΑμεΑ, το 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης όπου επιμελήθηκε τα μακιγιάζ για τους τραυματίες, με ηθοποιούς, την Αστυνομία, το Νοσοκομείο, την Πυροσβεστική. Ήταν μια πάρα πολύ δυνατή εμπειρία και δράση και για να μπορέσει να γυριστεί αυτό το ολιγόλεπτο βίντεο, χρειάστηκε μια ημέρα και συμμετείχε όλο το σύνολο των παιδιών». 

Ο κ. Κουρού κατέληξε σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να βρίσκονται κοντά στις τέχνες και να καλλιεργείται και αυτή η πλευρά τους ωστόσο η όλη επιτυχία του σχολείου οφείλεται στους μαθητές και τους καθηγητές του που δουλεύουν ομαδικά και δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό. «Είναι πολύ σημαντικό καθώς διαμορφώνονται χαρακτήρες, δίνει έναν ευγενή τρόπο ομαλής δημιουργικής εκτόνωσης των παιδιών. Έχουν διαφορετικούς τρόπους να δημιουργούν και να εκφράζονται. Όταν δημιουργεί ένα παιδί, έχει την αίσθηση της ικανοποίησης και της ολοκλήρωσης καθώς έχει το δημιούργημα του που το βλέπει να ζωντανεύει, να εξελίσσεται και να βελτιώνεται. Όταν τα παιδιά έχουν καλλιτεχνική και αθλητική παιδεία, εκτονώνονται με ομαλούς και φυσικούς τρόπους» τόνισε ο ίδιος και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων.

Θένια Βασιλειάδουxronos.kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση