Καλό το τάιμινγκ, ελλιπής η προετοιμασία για τη ΒΙΠΕ

5 Min Read

Απαιτείται κινητοποίηση για να ενεργοποιηθεί

Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

2,1δις € για τις Βιομηχανικές Περιοχές υποσχέθηκε τον Ιούλιο, μέσω της νέας Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης που θα βρίσκεται στις 8 Σεπτεμβρίου στην περιοχή για την έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου (ΒΙΠΕ) Κοζάνης.

Παράλληλα, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. εστιάζει το ενδιαφέρον της στη Δυτική Μακεδονία, όπως και στη Μεγαλόπολη, καθώς με τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης θα πριμοδοτηθούν οι περιοχές επιπρόσθετα λόγω των κινήτρων που θα δοθούν για την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών. Με άλλα λόγια φαίνεται ότι πρόκειται για το κατάλληλο timing. Γίνονται, ωστόσο, οι προσπάθειες που πρέπει;

Το θέμα της ΒΙΠΕ Κοζάνης, όπως γράφαμε και στο χθεσινό φύλλο του «Χ», ήταν στάσιμο για δεκαετίες. Γραφειοκρατικά και πολιτικά ζητήματα εμπόδιζαν την εξέλιξή του. Από την μια τα γρανάζια του ελληνικού δημοσίου γυρνούσαν πολύ αργά και από την άλλη αντικρουόμενες πολιτικές απόψεις τοπικών αυτοδιοικητικών και πολιτικών προσώπων, δεν διευκόλυναν την εξέλιξη της υπόθεσης.

Και φτάνουμε στο σήμερα που η απολιγνιτοποίηση φέρνει ακόμα πιο πιεστικά τα ζητήματα της ανάγκης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσα από σοβαρές προσπάθειες. Στο πλαίσιο αυτό η προσέλκυση σοβαρών προσπαθειών στη ΒΙΠΕ Κοζάνης, θα ήταν αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο «δώρο». Γίνεται, όμως, κάτι επ’ αυτού; Εκτός από την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η ΒΙΠΕ Κοζάνης, τίθεται και το ζήτημα της προσέλκυσης των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ασχολείται κάποιος με την προώθηση της ΒΙΠΕ ή όλοι περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι να ψάξουν να ενημερωθούν μόνοι τους; Ειρήσθω εν παρόδω ότι μέχρι σήμερα στην επίσημη σελίδα της ΕΤΒΑ Βιομηχανικά Πάρκα, η ΒΙΠΕ Κοζάνης δεν εμφανίζεται πουθενά, ενώ άγνωστο είναι να υπάρχει πλάνο παρουσίασης της περιοχής και των τοπικών κινήτρων με στόχο την προσέλκυση των επενδυτών.

Το θέμα της βιωσιμότητας

«Μας ενδιαφέρει όχι μόνο η βιωσιμότητα των επιχειρηματικών σχεδίων για κάθε πάρκο, αλλά και η επίδραση που θα έχει στην τοπική οικονομία, στην απασχόληση, στην αύξηση του τοπικού ΑΕΠ, αλλά και να υπάρχει περιβαλλοντικά ουδέτερη επίπτωση με εφαρμογή δράσεων κυκλικής οικονομίας» δήλωνε στις αρχές του Αυγούστου στο capital.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Θάνος Ψαθάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βιωσιμότητα εξαρτάται από το θεσμικό πλαίσιο, καθώς η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων είναι μια ακριβή και μακράς απόδοσης δραστηριότητα. Επίσης, πολλές Βιομηχανικές Περιοχές έχουν αναπτυχθεί με πολιτικά κριτήρια, σε περιοχές όπου η ζήτηση είναι σχεδόν περιορισμένη – υπάρχει για παράδειγμα ΒΙ.ΠΕ. που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες και όπου έχουν εγκατασταθεί μόνο τα σφαγεία του τοπικού δήμου.

Αυτό που προέκυψε ως θετικό και επιβεβαιώνεται από τη σχετική έρευνα που έκανε η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδας είναι ότι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες μέσα σε ΒΙ.ΠΕ. άντεξαν καλύτερα την κρίση, και η βιομηχανία συνολικά δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τον κορωνοϊό, καθώς τα εργοστάσια είχαν σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και προσάρμοσαν τη λειτουργία τους αλλά δεν έκλεισαν, σε αντίθεση με άλλους κλάδους».

Τι συμβαίνει στις άλλες ΒΙΠΕ

H ETBA έχει υπό διαχείριση 29 βιομηχανικές περιοχές, όπου βρίσκονται εγκατεστημένες 2285 επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται πάνω από 30.000 εργαζόμενοι. Σε κάποιες από αυτές, όπως στη Θεσσαλονίκη, τα πράγματα πηγαίνουν καλά και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Στη Λαμία στη ΒΙΠΕ είναι εγκατεστημένες 69 επιχειρήσεις. Σε άλλες, όμως, ΒΙΠΕ όπως στο Βόλο ή στην Κομοτηνή τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

Χάρτης των επιχειρήσεων στην ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης

Όπως αναφέρει στις 28/7/2022 η εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής για την εκεί ΒΙΠΕ «σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ περίπου 2/3 εργοστάσια είναι κλειστά. Συγκεκριμένα, στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής από τις 72 επιχειρήσεις, οι 69 είναι μεταποιητικές, αλλά εξ αυτών λειτουργούν μόνο οι 25, ήτοι οι υπόλοιπες 44 (ποσοστό 64%) έχουν βάλει λουκέτο».

Άποψη της ΒΙΠΕ Κομοτηνής (πηγή φωτογραφίας Εφημερίδα “Χρόνος” Κομοτηνής

Απαιτείται κινητοποίηση

Για να ξεκινήσει η ΒΙΠΕ Κοζάνης πρέπει να βάλουν πλάτη πολλοί. Η αυτοδιοίκηση σε κάθε περίπτωση, αλλά και οι κεντρικοί μηχανισμοί. Η τελευταία ευκαιρία για τη ΒΙΠΕ Κοζάνης είναι αυτή. Αν υπάρξει έστω και στο παραπέντε η ετοιμότητα υποδοχής επενδυτών, συντηρείται μια ελπίδα, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να συζητάμε για υποθετικές επενδύσεις.

 

Σωκράτης Μουτίδης – xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση