Καμία μέρα χωρίς εφημερία – Συμβολική διαμαρτυρία των γονιών της πόλης για την Παιδιατρική του Μαμάτσειου

4 Min Read

Με σύνθημα «καμία μέρα χωρίς εφημερία» οι γονείς (και όχι μόνο) των παιδιών της πόλης γέμισαν το προαύλιο του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης, το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων της πόλης και φορέων και προχώρησε σε συμβολική διαμαρτυρία για την υπολειτουργία της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου.

Όπως επισημαίνουν οι γονείς ζητούν τα αυτονόητα για τα παιδιά τους, δηλαδή καθημερινές εφημερίες της παιδιατρικής, αλλά και θέρμανση στα σχολεία.

Μέχρι στιγμής οι εφημερίες στο Μαμάτσειο καλύπτονται χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του εναπομείναντος προσωπικού, το οποίο, όμως, δηλώνει ότι δεν πάει άλλο. Από την πλευρά της Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας ζητά την κατεπείγουσα προκήρυξη τεσσάρων οργανικών θέσεων.

Οι σύλλογοι γονέων, 27 στον αριθμό, κατάφεραν σε μιάμιση μόλις εβδομάδα να συντονιστούν και να προχωρήσουν στην πρώτη αυτή κινητοποίηση που δηλώνουν, ωστόσο, ότι δεν θα είναι η τελευταία. «Θα ακολουθήσουν δράσεις για την τηλεθέρμανση και το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης, μιας και ήδη έχουν αποσταλεί σε εκπαιδευτικούς κωδικοί για μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ το συγκεκριμένο μέτρο ήταν η έσχατη λύση στην περίοδο της πανδημίας» λέει ο Κωστής Κοζικόπουλος, μέλος του Συλλόγου Γονέων του 8ου Δημοτικού Σχολείου. Ο κ. Κοζικόπουλος τονίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργεί μια κλινική με «μπαλώματα», ενώ χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου μπροστά στην πιθανότητα να κλείσει η κλινική.

«Είναι κρίμα και άδικο στο νοσοκομείο της Κοζάνης να έχουμε τέτοια έλλειψη γιατρών, όχι μόνο παιδιάτρων, αλλά και άλλων ειδικοτήτων, και δυστυχώς να τρέχουμε δεξιά και αριστερά σε ιδιώτες γιατρούς, τους οποίους πληρώνουμε και να μην υπάρχει ανταποδοτικότητα των φόρων που πληρώνουμε στο κράτος, αφού δεν έχουμε δημόσια υγεία» λέει η Ειρήνη Ντέμου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 1ου Δημοτικού.

Την κατεπείγουσα προκήρυξη τεσσάρων οργανικών θέσεων ζητά η ΕΙΝΔΥΜ

Η  Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα, χαρακτηρίζοντάς το «τραγικό αποτέλεσμα της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας».

«Οι συνάδελφοι καλούνται να καλύψουν νοσηλευόμενα παιδιά, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία με τους εμβολιασμούς και το Τμήμα Νεογνών της Μαιευτικής Κλινικής. Έχουν εξουθενωθεί από τις εφημερίες. Το πρόγραμμα εφημεριών των επόμενων ημερών δεν μπορεί να «βγει». Οι μετακινήσεις γιατρών από άλλες δομές υγείας αλλά και οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορούν να δώσουν λύση, αποτελούν «μπάλωμα» λίγων ημερών» αναφέρει στην ανακοίνωση της, ζητώντας τέσσερες οργανικές θέσεις με κατεπείγουσες διαδικασίες.

Τι λέει ο μοναδικός ειδικός γιατρός της Κλινικής

Ο Μιχάλης Χασάπης, επιμελητής Β’ είναι ο μόνος μόνιμος γιατρός που έχει απομείνει και εκτελεί και χρέη προϊσταμένου. «Η κατάσταση είναι ότι μετά από κάποιες αποχωρήσεις μόνιμων γιατρών τα τελευταία δύο χρόνια και χωρίς να έχουν προκηρυχθεί θέσεις έχουμε απομείνει εγώ και μια επικουρική γιατρός και δεν μπορούμε να καταθέτουμε πλέον πρόγραμμα εφημεριών». Σύμφωνα με τον κ. Χασάπη η καθημερινή λειτουργία είναι πλέον αδύνατη.

Στο ερώτημα πως καλύπτονται ως τώρα οι εφημερίες ο κ. Χασάπης απαντά αφοπλιστικά «με υπερβάλλουσες δικές μας προσπάθειες. Μέχρι τώρα καλύπτουμε τα πάντα, αλλά δεν γίνεται να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, γιατί είναι και παράνομη και βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας, αλλά και των παιδιών».

Να σημειωθεί ότι στην κλινική υπηρετούν άλλοι έξι ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ νοσηλεύει περίπου 10 παιδιά την εβδομάδα.

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Καλλιόπη Βέττα

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Καλλιόπη Βέττα συμμετείχε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Μαμάτσειο, ενώ κατέθεσε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα που θα συζητηθεί, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού Υγείας, την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 16:00.

Όλγα Τουφεγγοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση