Καμίνι η χώρα με υψηλό κίνδυνο δασικών πυρκαγιών

8 Min Read

Παρατεταμένο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει από σήμερα τη χώρα, το οποίο θα κορυφωθεί την Παρασκευή και το Σάββατο. Στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, αλλά θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς. Να υπενθυμίσουμε πως το καλοκαίρι του 2021, λόγω του καύσωνα, δημιουργήθηκαν προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και στην υγεία των πολιτών, ενώ είχαμε πολλές δασικές πυρκαγιές.

- Advertisement -

Ο καύσωνας είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα με χαρακτηριστικό ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες ακόμα και τη νύχτα δεν πέφτουν κάτω από τους 30 βαθμούς.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, λόγω του καύσωνα, εξέδωσε οδηγίες για την προστασία των πολιτών, συστήνοντας μείωση κινήσεων και αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας ή άσκησης, αποφυγή συνωστισμού, ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο ντύσιμο, σε συνδυασμό με καπέλα και γυαλιά. Επίσης, τις μέρες του καύσωνα είναι σημαντικό να καταναλώνουμε άφθονες ποσότητες υγρών και φρούτων, να αποφεύγουμε το αλκοόλ και να προτιμούμε τα μικρά και ελαφριά γεύματα, να κάνουμε ντους με χλιαρό νερό και να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.

Πρώτες βοήθειες για τη θερμική εξάντληση

Κλινική εικόνα: Κρύο, υγρό και ωχρό δέρμα, συνεχής εφίδρωση, ατονία, πονοκέφαλος, ζαλάδες, ναυτία, αίσθημα εξάντλησης, τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση. Η θερμοκρασία του σώματος θα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αντιμετώπιση: Μεταφορά του πάσχοντα σε δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν. Του δίνουμε σιγά σιγά δροσερό νερό (μισό ποτήρι κάθε 15’). Αφαιρούμε ή χαλαρώνουμε τα ρούχα, αν τον σφίγγουν. Χρησιμοποιούμε κρύες κομπρέσες σε όλο το σώμα. Αποφεύγουμε οτιδήποτε περιέχει καφεϊνη και αλκοόλ καθώς αφυδατώνουν. Τον βάζουμε σε αναπαυτική θέση.

Πρώτες βοήθειες για τη θερμοπληξία

Κλινική εικόνα: Ζεστό, ερυθρό και ξηρό δέρμα, διανοητική σύγχυση, γρήγορος και αδύνατος σφυγμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση, δύσπνοια, κατάπτωση του οργανισμού, λιποθυμία, απώλεια αισθήσεων, και σε σοβαρές περιπτώσεις, κώμα.

Αντιμετώπιση: Μεταφορά του πάσχοντα σε δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν. Καλούμε ασθενοφόρο. Μειώνουμε άμεσα τη θερμοκρασία του σώματος, με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε. Τον ενυδατώνουμε, αν αυτό είναι εφικτό, με δροσερό νερό (μισό ποτήρι κάθε 15’).

Οι οδηγίες που δίνει η Πολιτική Προστασία για τις πυρκαγιές

Για την πρόληψη

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο, μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες. Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι. Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες). Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα. Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος, δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά. Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους. Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους. Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι. Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού. Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.

Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι. Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι. Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους. Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε. Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

Για την αντιμετώπιση

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας, διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι. Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα. Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου. Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη. Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού. Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά

Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν. Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας

Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Αν παραμείνετε στο σπίτι

Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα. Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός. Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα. Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες. Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό. Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο. Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.

Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά προσοχή, και καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια και αν αντιληφθούν πυρκαγιά να ειδοποιήσουν τάχιστα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καλώντας το 199.

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση