Καμπανάκι κινδύνου για τον κορωνοϊό και από τους,τις Οδοντιάτρους- Σ. Τζήκα: «Προστατευόμαστε και προστατεύουμε. Είμαστε όλοι εν δυνάμει ασυμπτωματικοί φορείς»

6 Min Read

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας κρούουν και οι οδοντίατροι οι οποίοι λειτουργούν με πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης επικαιροποιημένων οδηγιών από τον ΕΟΔΥ, την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Υπουργείο Υγείας και διεθνών πρωτοκόλλων.Το πρωτόκολλο αυξημένης επαγρύπνησης είναι σε εφαρμογή από την έναρξη της πανδημίας covid 19. Συνδιαμορφώθηκε από μια αξιόλογη ομάδα Οδοντιάτρων με μετεκπαίδευση στην Δημόσια Υγεία και Λοιμώδη Νοσήματα και Πανεπιστημιακών Καθηγητών, βασισμένοι σε διεθνή πρωτόκολλα, με επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα. Το δεύτερο κύμα του COVID-19 που βρίσκει τον Νομό Κοζάνης στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, οδηγεί τους, τις Οδοντιάτρους της Κοζάνης να επανακοινοποιήσουν τα μέτρα που ισχύουν στα οδοντιατρεία προκειμένου να υπάρξει απρόσκοπτη οδοντιατρική περίθαλψη.

«Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για άλλη μια φορά για το τι πρέπει να προσέξουν. Οι ασθενείς πρέπει να νιώθουν ασφάλεια στα ιατρεία μας. Είμαστε εκπαιδευμένοι, έχουμε την επιστημονική κατάρτιση και ακολουθούμε αυστηρές οδηγίες, ευρωπαϊκών και διεθνών πρωτοκόλλων ποιότητας. Αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς, προσωπικό και τους ίδιους μας τους εαυτούς σαν εν δυνάμει ασυμπτωματικούς φορείς. Τα μέσα που χρησιμοποιούμε είναι υψίστης προστασίας» τονίζει μιλώντας στον «Χ» η εκπρόσωπος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης στην Πανελλήνια Οδοντιατρική Ομοσπονδία Σοφία Τζήκα.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον Νόμο 1026/1980 που διέπει τη λειτουργία των Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κάθε οδοντίατρος έχει υποχρέωση να ακολουθεί αυστηρά πρωτόκολλα αποφυγής διασποράς λοιμώξεων, ειδικά μετά το 1981 με την νόσο του AIDS (HIV). Η πρόληψη είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την συνολική υγεία, όχι μόνο την στοματική και θα πρέπει να παρέχεται σύμφωνα με τις οδηγίες του, της θεράποντα Οδοντιάτρου. Σε περιπτώσεις ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και υπάρχει η δυνατότητα χρονικής επιλογής καλό θα είναι να επιλέγεται περίοδος όπου δεν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων Covid-19.

«Η τήρηση των μέτρων αποτελεί ένδειξη ενσυναίσθησης, κοινωνικής ευαισθησίας, συναισθηματικής, κοινωνικής νοημοσύνης»

«Είναι αυτονόητο πως τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας, άμεσα προστατεύουμε και τον συνάνθρωπό μας.Η μάσκα δεν μας στερεί την ελευθερία μας, αντιθέτως στερεί από τις ευπαθείς ομάδες την ελευθερία τους, την υγεία τους κι αυτό λέγεται ενσυναίσθηση, συναισθηματική, κοινωνική νοημοσύνη, είναι στοιχείο ωριμότητας, υπευθυνότητας, κοινωνικής συνοχής, συμβολής στον έλεγχο της πανδημίας» τονίζει η κ. Τζήκα. Όλες πλέον οι επισκέψεις στα οδοντιατρεία γίνονται αυστηρά με ραντεβού. Δίδεται το ιστορικό του ασθενή και ακολουθεί η αξιολόγηση και επιλογή από τον, την Οδοντίατρο. Μεταξύ των ραντεβού υπάρχει κενό μιας περίπου ώρας για την απαραίτητη απολύμανση.

«Όταν ένας ασθενής μας καλέσει ζητάμε το οδοντιατρικό και το ιατρικό ιστορικό του και για να δούμε εάν ανήκει σε κάποια ευπαθή ομάδα. Δίνονται οδηγίες ασφαλούς προσέλευσης στο ιατρείο και τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας τους. Αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα και  δεν επείγει το περιστατικό, γίνεται αναβολή θεραπείας ώστε να μην εκτεθεί ο ασθενής μας σε κάποιον κίνδυνο, αυτή την περίοδο που υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στο νομό  δεδομένου ότι θα βγει από το σπίτι του και θα έρθει σε επαφή με κόσμο μέχρι να φτάσει σε εμάς. Αν το περιστατικό επείγει ακόμη και θετικό κρούσμα στον ιό Sars-Cov2 να είναι, έχουμε όλα τα μέτρα υψηλής προστασίας για να το αντιμετωπίσουμε. Αν δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα μπορεί ο οποιοσδήποτε να κλείσει ραντεβού κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και λήψης ιστορικού. Δεν γίνεται προσέλευση στα ιατρεία χωρίς να προηγηθεί τηλεφωνικό ραντεβού» συμπληρώνει η κ. Τζήκα.

Ως ευπαθείς ομάδες, με αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο, σε κάθε ηλικία έχουν χαρακτηρισθεί οι ασθενείς με:

Καρκίνο, χρόνια νεφρική νόσο, ΧΑΠ (Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), Ανοσοκαταστολή (εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα) από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος [ΔΜΣ] 30 ή υψηλότερος), σοβαρές καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο ή μυοκαρδιοπάθεια, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2, άσθμα(μέτρια ως σοβαρή κατάσταση, εγκεφαλοαγγειακή νόσο, κυστική ίνωση, υπέρταση ή αυξημένη αρτηριακή πίεση, HIV,νευρολογικές καταστάσεις, όπως άνοια, ηπατική νόσο, εγκυμοσύνη, πνευμονική ίνωση, οι καπνιστές, θαλασσαιμία παιδιά με γενετικές νευρολογικές ή μεταβολικές διαταραχές ή με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Επίσης, οι ασθενείς με θρομβοφυλία διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη νόσο αν και δεν ανήκουν σε κάποια ευπαθή ομάδα.

«Η μάσκα μας φέρνει πιο κοντά. Οφείλουμε οι Γιατροί όλων των ειδικοτήτων να συνεργαστούμε, να ενωθούμε, να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, με εκπαίδευση, ενημέρωση, καλύτερη πρόληψη. Μια κοινωνία χωρίς τρόμο, άγχος, απελπισία, κατάθλιψη αλλά με χαμόγελο αισιοδοξίας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, συμβάλλοντας όλοι μας στον έλεγχο της πανδημίας. Όλοι ας  είμαστε με θετική σκέψη υπέρ της Υγείας, υπέρ ενός συστήματος Υγείας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που θα καθορίζει την ποιότητα της Ζωής μας. Πρέπει να προσέχουμε όλοι για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους συμπολίτες μας που πιθανόν ανήκουν σε κάποια ευπαθή ομάδα, ειδικά αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε σαν Νομός Κοζάνης στο επίπεδο 3 – αυξημένης επιτήρησης με mini τοπικό lock down. Στα ιατρεία μας τηρούνται ανέκαθεν όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής  διασποράς λοιμώξεων. Οι ασθενείς είναι και πρέπει να νιώθουν ασφαλείς» καταλήγει η κ. Τζήκα.

Αργυρώ Ξανθοπούλου

 

Μοιραστείτε την είδηση