Γιάννης Μητλιάγκας: Να υπάρξει και νέος κύκλος
Λιγότερες από 24 ώρες χρειάστηκαν για να καλυφθούν οι 700 νέες θέσεις ανέργων για τη δράση απασχόλησης της ΔΥΠΑ, που υλοποιείται στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Υπενθυμίζεται ότι είναι ο δεύτερος κύκλος της συγκεκριμένης δράσης καθώς οι αρχικές 1.000 θέσεις εξαντλήθηκαν και μάλιστα υπήρξαν πολλά παράπονα από επιχειρήσεις για την απουσία προϋποθέσεων, που φέρεται να οδήγησε τους ανέργους σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης εργασίας αυτή την περίοδο (κατασκευαστικά, φωτοβολταικά), χωρίς όμως μελλοντική προοπτική.
Πρωτεργάτης στο αίτημα για αύξηση των θέσεων ήταν το Επιμελητήριο Κοζάνης και ο Πρόεδρος του Γιάννης Μητλιάγκας, που είχαν ζητήσει αύξηση των θέσεων, μαζί με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας από τον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του στην Κοζάνη τον προηγούμενο Απρίλιο, πρόταση που υιοθετήθηκε άμεσα από την Κυβέρνηση και τον ίδιο.

Όπως τονίζει ο κ. Μητλιάγκας «οι παρεμβάσεις αυτές έχουν διπλό χαρακτήρα καθώς κρατούν το εργατικό δυναμικό στην περιοχή σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο και παράλληλα εξασφαλίζουν έμμεσα επιπλέον ρευστότητα για τις τοπικές επιχειρήσεις.
Αξίζουν λοιπόν πολλά συγχαρητήρια στις τοπικές επιχειρήσεις για την άμεση ανταπόκριση και την κάλυψη των θέσεων, στις οποίες όμως εφιστώ την προσοχή να είναι φειδωλές στις αιτήσεις τους καθώς διαφορετικά μένουν κενές θέσεις, οι οποίες στερούν πολύτιμο χρόνο για τους ανέργους και προσθέτουν γραφειοκρατεία στις δομές εξυπηρέτησης».
Να σημειώσουμε πως αναμένεται και τρίτη πρόσκληση που θα καλύψει τις όποιες κενές θέσεις των 2 προηγούμενων προκηρύξεων.
Ο κ. Μητλιάγκας προτείνει να υπάρχει και τρίτος κύκλος προσεγγίζοντας τις 2.000 θέσεις εργασίας με την ευχή πολλές από να καταστούν βιώσιμες και μόνιμου χαρακτήρα.
«Η τοπική αγορά έχει ανάγκη από τέτοιου είδους ανάσες, παρεμβάσεις που πρέπει να ενταθούν την επόμενη πολύ κρίσιμη διετία» κατέληξε.
Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες και κυμαίνεται από το 70% του μισθού και των εισφορών για τους κοινούς ανέργους (829,50 € μηνιαία, 9.954 € συνολικά) έως 100% για τους ανέργους που εμπίπτουν στον ορισμό του ΔΑΜ (1.185 ευρώ μηνιαία, 14.220 ευρώ συνολικά), δηλαδή όσοι είχαν απασχοληθεί οποιοδήποτε χρονικό διάστημα σε παρακμάζοντες (ενδεικτικά: βασικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης λιγνίτη, δραστηριότητες συμβατικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κλπ.) και μετασχηματιζόμενους τομείς (ενδεικτικά: δραστηριότητες διανομής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας).
Γιάννης Κωσταρέλλας – www.xronos-kozanis.gr