Κάπως έτσι θα πορευθούμε

3 Min Read

Όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον από τις παραδοσιακώς πλέον αξιόπιστες εταιρίες μετρήσεων, το «πολιτικό σκηνικό» έχει σταθεροποιηθεί. Είναι δε λίαν πιθανό, αν δεν υπάρξουν «δραματικές εξελίξεις», και «βαρυσήμαντα πολιτικά γεγονότα», ότι με αυτά τα δεδομένα θα πορευθούμε ως τις εκλογές. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του σκηνικού συνοψίζονται στους ακόλουθους άξονες;

*** Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει αυξήσει από το καλοκαίρι την συσπείρωση των οπαδών που του απομένουν. Αλλά χωρίς να κερδίσει κάποια αύξηση, τέτοια που να απειλεί την μονίμως καταγραφόμενη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας. Παραμένει σταθερά δεύτερος. Ελπίζοντας ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει να φτάσει το όριο της αυτοδυναμίας και δεν θα βρει πρόθυμους συμμάχους για να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού. Οπότε θα κληθεί και πάλι να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις.

- Advertisement -

*** Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ παραμένει μεν πρώτη δύναμη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά, παρά τα σκληρά μέτρα και τις αστοχίες της κυβέρνησης, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει τέτοιο ρεύμα που θα τις εξασφάλιζε έναν άνετο περίπατο προς την εξουσία. Ο δε ηγέτης της δεν φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις ως ο αδιαφιλονίκητος διάδοχος του Τσίπρα, παρά την «παράσταση νίκης» που καταγράφεται υπέρ του κόμματος του. Υπό τις συνθήκες που ζούμε, όταν ως «καλύτερος πρωθυπουργός» αναδεικνύεται από τους πολίτες ο …κανένας, αυτό είναι μεν προσωπική ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά μια ήττα που δεν μετασχηματίζεται αυτομάτως σε νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

*** ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, κατακτώντας διψήφια ποσοστά στην «πρόθεση ψήφου», προσφέρει ήδη μια σημαντική υπηρεσία στο δημοκρατικό πολίτευμα και την κοινωνία, εκτοπίζοντας τους νεοφασίστες από την τρίτη θέση. Αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά. Όταν θα κληθεί να επιλέξει με ποιον θα συνεργασθεί, με ποιους όρους, με ποιο πρόγραμμα, για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης. Προηγουμένως δε, όταν, με το συνέδριο του, κληθεί να αποσαφηνίσει την ιδεολογική του ταυτότητα και τον προγραμματικό του λόγο.

Από κει και κάτω, οι μεν νεοφασίστες φαίνεται ότι θα γνωρίσουν οριακή μείωση της δύναμης τους οι δε μόνοι κερδισμένοι θα είναι ο Λεβέντης και το ΚΚΕ. Με τον Καμμένο να είναι στο «έμπα ψυχή, έβγα ψυχή».

Όλα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν «δραματικά γεγονότα», στο Αιγαίο, στις προσφυγικές ροές, στην οικονομία.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση