Καρπούς δίνει η καλλιέργεια καρυδιού στα Πετρανά- Μεγάλο το πρόβλημα της πρόσβασης στο νερό

4 Min Read

Στην τελική της φάση βρίσκεται αυτές τις ημέρες η συγκομιδή καρυδιών στα Πετρανά. Τα πρώτα δέντρα που μπήκαν στην περιοχή πριν εννέα χρόνια πολλαπλασιάστηκαν και σήμερα περίπου 4.500 δέντρα σε μια έκταση 225 στρεμμάτων παράγουν ικανοποιητικές ποσότητες καρυδιού που απορροφώνται από την ελληνική αγορά.
«Είναι αρκετά δύσκολη καλλιέργεια με μεγάλη καλλιεργητική φροντίδα» λέει ο αγρότης Σταύρος Παπαδημητρίου. Μια απο τις δυσκολίες της είναι και ότι υπάρχει μια μεγάλη περίοδος που χρηματοδοτείται η καλλιέργεια χωρίς να φέρνει εισοδήματα. Για το κτήμα του κ. Παπαδημητρίου είναι η πρώτη χρονιά, μετά απο επτά χρόνια που έχει μπει η καλλιέργεια, που οι κόποι και οι δαπάνες θα φέρουν καρπούς.
Πρόκειται για μια καλλιέργεια που δίνει κέρδη, όπως λένε οι παραγωγοί, αλλά σε βάθος χρόνου.
Οι αγρότες των Πετρανών έχουν αρχίσει να εξοπλίζονται με αγροτικά μηχανήματα που τους κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, απο δονητές χειρός που τινάζουν τα δέντρα μέχρι σπαστήρες και διαλογητές.
«Έχω επτά χρόνια που ξεκίνησα την καλλιέργεια της καρυδιάς» λέει ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Την απόφαση πήρε βλέποντας στο μέλλον. Και για τον κ. Παπαδόπουλο είναι η πρώτη χρονιά που παίρνει καρπούς απο την καλλιέργεια, ενώ όπως αναφέρει η επιλογή του καρυδιού έγινε με βάση το ότι αποτελεί καρπό που δεν είναι νωπός, άρα μπορεί να διατηρηθεί μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη αγορά.
Η καλλιέργεια της καρυδιάς, όμως, έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και οι παραγωγοί των Πετρανών διαμαρτύρονται γιατί όπως λένε ο Δήμος Κοζάνης και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν κάνουν κάτι για να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στο νερό.
«Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η άρδευση των χωραφιών μας» αναφέρει ο Ισαάκ Κυπάρογλου και εξηγεί πως οι καλλιεργητές συγκεντρώνουν το νερό σε ένα συγκεκριμένο σημείο όπου έχει γίνει μια πρόχειρη εγκατάσταση και εν συνεχεία παίρνουν το νερό με βυτία και τρακτέρ για τα χωράφια τους. «Αντλούμε πάνω απο 100 κυβικά νερού ημερησίως, αλλά το χειρότερο είναι ότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και το ατύχημα είναι θέμα χρόνου» λέει ο κ. Κυπάρογλου.
«Το σημείο είναι μέσα σε ρέμα» συμπληρώνει ο κ. Παπαδημητρίου που θέτει ζήτημα επικινδυνότητας, αλλά και υψηλού κόστους.
«Πριν τη συγκομιδή πήρα προσωπικά τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο τον κ. Σημανδράκο και είπε ότι θα φέρει γκρέιντερ για να ανοίξει ο δρόμος, αλλά γκρέιντερ δεν είδαμε» λέει ο κ. Παπαδόπουλος και προσθέτει ότι όλοι μένουν στα λόγια.
Οι αγρότες δηλώνουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ώστε ο Δήμος και η Περιφέρεια να κινητοποιηθούν για να ανοίξουν τους αγροτικούς δρόμους και να λύσουν το πρόβλημα της άρδευσης.
«Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα» λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Σάκης Αθανασίου. «Η μεταφορά της υπερχείλισης του μπαστουνιού σ’ ένα ασφαλές σημείο είναι ένα κόστος ελάχιστο μπροστά στους 30 παραγωγούς και άλλους τόσους που θέλουν να ασχοληθούν γιατί το νερό δεν είναι προσβάσιμο» αναφέρει. Ο πρόεδρος της κοινότητας καλεί Δήμο και Περιφέρεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ακούσουν τις αγωνίες των νέων αγροτών που θέλουν να μείνουν και να επενδύσουν στον τόπο τους.

Μοιραστείτε την είδηση