Καρυδίτσα 2035, γράφει ο Νίκος Τσιουμπλέκας

3 Min Read

Τοπική ανάπτυξη, Αειφορία και ο Κοινοτισμός του Μέλλοντος

Η Καρυδίτσα βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης της Κοζάνης και υπάγεται σήμερα διοικητικά στον δήμο Κοζάνης. Οι κάτοικοι του χωριού μέσα από πολλές αντιξοότητες και δυσκολίες κατάφεραν να κρατήσουν την κοινότητα ζωντανή και με συνεχή παρουσία στον χώρο και στον χρόνο από την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους μέχρι και σήμερα. 

- Advertisement -

Στόχος μας και σκοπός μας οφείλει να είναι η συνέχεια της κοινότητας μας και η ευημερία της  και στους χρόνους που έπονται.

Εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί πως θα καταφέρουμε κάτι τέτοιο. Πώς θα κρατήσουμε την κοινότητα μας ζωντανή; Πώς θα αντιστρέψουμε την τάση φυγής της νεολαίας μας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και του εξωτερικού; Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Υπάρχουν όμως λύσεις και διέξοδοι που αν αγκαλιαστούν από την πλειοψηφία των κατοίκων θα λειτουργήσουν ως οδηγός προς την κατεύθυνση που θέλουμε. 

Το πρώτο βήμα είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Πώς σκεφτόμαστε και πως θέλουμε την κοινότητα μας σε 10-15 χρόνια; Πώς μπορούμε να φτάσουμε εκεί; Ποιες οι αδυναμίες μας και ποια τα δυνατά μας σημεία;

Το δεύτερο βήμα είναι να δημιουργήσουμε ένα Τοπικό Κοινωνικό Συμβόλαιο, το οποίο θα αποτελεί τον οδικό χάρτη των διεκδικήσεων για την κοινότητα μας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνδιαμόρφωση του τοπικού κοινωνικού μας συμβολαίου από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες της Καρυδίτσας, καθώς όσο το δυνατόν πιο ευρεία είναι η συμμετοχή, τόσο ισχυρότερη θα είναι η νομιμοποίηση και η αποδοχή του στις συνειδήσεις της τοπικής κοινωνίας. Οφείλει να είναι κτήμα όλων μας.

Το τρίτο βήμα είναι η αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την αξιοποίηση και την χρήση νέων τεχνολογιών. Η παράδοση με την καινοτομία δεν χρειάζεται να λειτουργούν ως αντίρροπες δυνάμεις, μπορούν να συμπορεύονται και να αλληλοσυμπληρώνονται δημιουργώντας συνθήκες ευημερίας όχι μόνο με την έννοια του οικονομικού πλούτου αλλά και από την διασφάλιση της ποιότητας του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Το τέταρτο βήμα, και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία όλων των προηγούμενων είναι η ενεργή συμμετοχή όλων μας. Χρειαζόμαστε την φρεσκάδα και τον ενθουσιασμό των νεότερων γενεών και την εμπειρία και την σύνεση των μεγαλύτερων. Για το μέλλον του τόπου μας δεν περισσεύει κανένας.

Αντί επιλόγου
Οι παραπάνω σκέψεις απευθύνονται σε όλους τους πολίτες της κοινότητας μας και σε όλους τους υποψηφίους της τοπικής κοινότητας ανεξαρτήτως παράταξης, κομματικής και ιδεολογικής ταυτότητας. Θα χαρώ πολύ να συζητηθούν αναλυτικότερα σε μια τοπική λαϊκή συνέλευση. Θα χαρώ ακόμα περισσότερο αν ακουστούν και διαφορετικές γνώμες και αποψείς. Σίγουρα δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, ελπίζω όμως να συζητήσουμε και να αντιπαρατεθούμε δημιουργικά για το μέλλον του χωριού μας.

Τσιουμπλέκας Νικόλαος
Πολιτικός Επιστήμονας
MA στην Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση 

Μοιραστείτε την είδηση