Κασαπίδης: Έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση εργασιών της γέφυρας

5 Min Read

Σε πολύ καλό σημείο βρίσκεται η κάλυψη και η ενίσχυση του ευαίσθητου σημείου της μεγάλης ρωγμής με μεταλλικό οπλισμό της υψηλής γέφυρας των Σερβίων, είπε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης, την Πέμπτη το πρωί στο κτίριο της Περιφέρειας στη ΖΕΠ, με αφορμή τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στην Αθήνα για την υψηλή γέφυρα Σερβίων άλλα και για άλλα θέματα της επικαιρότητας.

Με την ενίσχυση της μεγάλης ρωγμής με τον μεταλλικό οπλισμό, αλλά και κάποιες στοχευμένες επεμβάσεις στους τένοντες για την προστασία τους, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των εργασιών σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί και η επικαιροποίηση της μελέτης για την ενίσχυση της γέφυρας καθώς έχουν προκύψει και τα προβλήματα με τους τένοντες, όπου στη συνέχεια θα δοθεί στον ανάδοχο για να την υλοποιήσει. «Ο προγραμματισμός για τις επόμενες εργασίες θα γίνεται ταυτόχρονα με την επισκευή της γέφυρας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κασαπίδης. Πέραν των επισκευών θα προχωρήσουν και σε επιθεώρηση και των 48 τενόντων της γέφυρας, ένας προς έναν με ειδικούς καταστροφικούς ελέγχους και ειδικές τομές.

Ένας ειδικός νάρθηκας ο οποίος θα χτιστεί πάνω στη γέφυρα, αλλά και στεγανοποίηση του καταστρώματος στο μήκος των προβόλων, περιλαμβάνονται στη μελέτη η οποία πρόκειται να επικαιροποιηθεί. «Ο νάρθηκας αυτός θα αγκαλιάσει το ευαίσθητο τμήμα της γέφυρας σε ένα μεγάλο μήκος, για να μπορέσει να μεταφέρει τις δυνάμεις από το υγιές κομμάτι του προβόλου στο σημείο στήριξης του καταστρώματος και θα αποκαταστήσει την απώλεια ισχύος που έχει τοπικά η γέφυρα» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, μετά τη σύσκεψη που είχε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει την μελέτη συντήρησης της γέφυρας με προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ καθώς και την αναβάθμιση – συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου κυρίως των δήμων Σερβίων, Βελβεντού και Κοζάνης στα σημεία όπου περνάει το μεταφορικό φορτίο, λόγω του κλεισίματος της γέφυρας.

Ο κ. Κασαπίδης αναφέρθηκε επίσης στις στοχευμένες παρεμβάσεις στον περιφερειακό δρόμο της Καισαριάς, στη διαδρομή του περιφερειακού δρόμου των Κήπων, στην αποκατάσταση της κατολίσθησης στο Τριγωνικό αλλά και στη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου Βελβεντού, Σερβίων και Κοζάνης με ένα ποσό το οποίο ξεπερνά τα 6 εκ. ευρώ.

Για τις επιπτώσεις και την οικονομική ζημιά που έχουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν μεγαλύτερη διαδρομή λόγω του κλεισίματος της γέφυρας ο κ. Κασαπίδης ανέφερε πως έχει ανατεθεί στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μακρυγιάννη να τεκμηριώσει την επιβάρυνση των πολιτών ώστε να ζητηθεί αποζημίωση από την Κυβέρνηση. «Θα χρειαστεί και μια νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσουμε να καλύψουμε ζημιές που προκύπτουν πέραν των φυσικών καταστροφών και για περιπτώσεις επαπειλούμενων κινδύνων, όπου στην περίπτωση της γέφυρας των Σερβίων, ευτυχώς τις προλάβαμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης.

Επίσης διευκρίνισε για το σχέδιο της προκήρυξης των επενδύσεων στο πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης, ότι ενώ φαινόταν πως εξαιρούνται οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών από αυτές τις επενδύσεις του ταμείου δίκαιης μετάβασης, κάτι τέτοιο δεν ισχύει τελικά και πως έχει γίνει μια προσπάθεια από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου ανάπτυξης για μια καλύτερη αντιμετώπιση δυστοκιών και δυσκολιών που έχουν οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα των μελών τους. Το πρόβλημα που είχε προκύψει μπορεί να λυθεί  με την δημιουργία άλλου νομικού προσώπου.

Βάση εκπαίδευσης αστυφυλάκων Ευρωπαϊκών προδιαγραφών και Ευρωπαϊκής εμβέλειας θα δημιουργηθεί στα Γρεβενά, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη. «Εδώ θέλουμε να φιλοξενούμε αποστολές από τα αντίστοιχα σώματα ασφαλείας χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παρέχεται αναβαθμισμένου επιπέδου εκπαίδευση και δεσμευτήκαμε να χρηματοδοτήσουμε αυτό το έργο» τόνισε ο κ. Κασαπίδης, κάτι το οποίο έγινε δεκτό από την ηγεσία της αστυνομίας και διαμορφώνεται η πρόταση και το κοστολόγιο για να προκύψει η σχετική συμφωνία.

Τέλος αναφέρθηκε στο ότι ολοκληρώνεται η επικαιροποίηση της μελέτης από την ΑΝΚΟ εντός Απριλίου, για τη διαδρομή Κοζάνη – Ρύμνιο και θα δημοπρατηθεί με τα 18 εκ. ευρώ τα οποία είναι εξασφαλισμένα από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή.

 

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση