Κατά του αιολικού πάρκου στο Μπούρινο και η Περιφέρεια

8 Min Read
DCIM100MEDIADJI_0020.JPG

Θα καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ

Στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας έφερε το θέμα για τα αιολικά πάρκα στο όρος Μπούρινο, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νόντας Στολτίδης. Το παρών έδωσαν και οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι έκαναν λόγο για «έγκλημα», με το περιφερειακό συμβούλιο να στέκεται στο πλευρό τους και να συμμετέχει στην προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τη σύμπραξη του δήμου Κοζάνης, του δήμου Γρεβενών, της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ζωή «Καλλιστώ» και την Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδας ενώ τη δική του προσφυγή ετοιμάζει και ο δήμος Βοΐου με το νομικό του επιτελείο.

- Advertisement -

Ο πρόεδρος του ορειβατικού συλλόγου Σιάτιστας, Αθανάσιος Μπούρτσος μίλησε για τις επιπτώσεις που θα έχει η ίδρυση και η λειτουργία μιας ΑΣΠΗΕ στην υψηλότερη κορυφή του Μπούρινου, η οποία είναι μια πολύ ευαίσθητη οικολογικά περιοχή ενώ έκανε λόγο και για τα κενά που παρουσιάζει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. «Ο Μπούρινος με τα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά του αποτελεί την ταυτότητα του γεωπάρκου και το έργο θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και η υποβάθμιση του γεωπάρκου θα είναι σημαντική και μη αναστρέψιμη. Επιπρόσθετα δεν εκτιμώνται οι αρνητικές επιπτώσεις του έργου επί του εναλλακτικού, πεζοπορικού και ορειβατικού τουρισμού που αναπτύσσεται στο βουνό Βούρινος όπου υπάρχει και λειτουργεί ορειβατικό καταφύγιο».

Το έργο είναι συνολικής ισχύος 23,4 μεγαβάτ και περιλαμβάνει την εγκατάσταση έξι ανεμογεννητριών στην υψηλότερη κορυφή του Μπούρινου, τον Ντρισινίκο που βρίσκεται στα 1866μ. και εν μέσω άλλων, θα διανοιχτούν συνολικά 5.560 μ. νέου δρόμου. Επίσης τίθεται θέμα μη ιδιοκτησίας της έκτασης επέμβασης καθώς το δάσος είναι ιδιοκτησία του δήμου Σιάτιστας.

Ο Μιχάλης Καραμπατζιάς από τη συντονιστική επιτροπή ΑΠΕ στάθηκε στην υπέρμετρη ανάπτυξη των ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία και έκανε έκκληση για να μη δημιουργηθούν άλλες ΑΠΕ στην περιοχή μας. «Αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Είναι καταστροφή των βουνών, των κάμπων, των πεδιάδων, της εύπορης γης και των χωραφιών που μέχρι τώρα μας τάϊζαν. Καταστρέφουμε τη γη και το περιβάλλον» τόνισε ο ίδιος και σημείωσε πως υπάρχουν ήδη 12 γίγα έργα ΑΠΕ σε λειτουργία, υπάρχουν άλλα 15 γίγα με όρους σύνδεσης και άλλα 40 σε αναμονή για να λάβουν όρους σύνδεσης.

Το υπό μελέτη έργο σχεδιάζεται εντός της περιοχής του δικτύου Natura 2000 και είναι εντός της σημαντικής περιοχής για τα πουλιά και βρίσκεται οριακά εκτός της περιοχής που αποτελεί ειδική ζώνη διαχείρισης για τα θηλαστικά. Στην περιοχή φωλιάζουν πουλιά και αρπακτικά που αποτελούν κριτήρια είδη χαρακτηρισμού της περιοχής ως ζώνη ειδικής προστασίας.

Από την Επιτροπή Λεχόβου ο κ. Κώστας Τζόμπρας, μετέφερε την αγωνία των κατοίκων και ανέφερε, εν μέσω άλλων, πως τα έργα στο Λέχοβο έχουν αρχίσει ήδη ενώ έκανε λόγο και για την απόφαση της παύση λειτουργίας των εργασιών από το ΣτΕ κατά την αναπαραγωγική περίοδο της ορνιθοπανίδας. Επίσης σημείωσε πως φοβούνται για τα νερά του χωριού καθώς πλησίον της τρίτης ανεμογεννήτριας είναι η κεντρική πηγή του χωριού και οι ανεμογεννήτριες φέρουν ορυκτέλαια. «Υπάρχει μια πρωτοφανής ασυδοσία» τόνισε ο ίδιος.

Το έργο αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ορισμένα είδη ορνιθοπανίδας ενώ εκεί βρίσκονται σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη, όπως ο χρυσαετός, για τον οποίο η περιοχή αποτελεί βιότοπο αναπαραγωγής. 

Ο Στέφανος Πράσσος από τη συντονιστική επιτροπή στάθηκε στα λόγια ενός Σιατιστινού ο οποίος είπε «για εμάς ο Μπούρινος είναι ότι είναι για τους Αθηναίους η Ακρόπολη και για τους Θεσσαλονικείς ο Λευκός Πύργος». Ενώ έκανε αναφορά στα φωτοβολταϊκά στο ορυχείο Αμυνταίου αλλά και στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας προ μιας εβδομάδος και σημείωσε πως το συμπέρασμα που βγήκε από όλους ήταν πως πρέπει να σταματήσουν τώρα, όχι μόνο οι αδειοδοτήσεις, αλλά να ακυρωθούν και τα αδειοδοτημένα έργα.

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της ΑΝΚΟ, Τάσος Σιδηρόπουλος ο οποίος ανέφερε πως η ΑΝΚΟ ως συντονιστής φορέας του γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης, είναι αντίθετη στην εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή και είναι διατεθειμένοι να τεκμηριώσουν με επιστημονικό τρόπο τη θέση τους.

Ο κ. Χάρης Γκοβεδάρος τόνισε πως είναι ξεκάθαρα υπέρ των ΑΠΕ αλλά με μέτρο, σύνεση, με πρότερο ειδικό χωροταξικό και πάντα με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και τα ανταποδοτικά που εκείνες ζητούν και απαιτούν.

«Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας με το δήμο Κοζάνης, Βοΐου και Γρεβενών γιατί πρέπει να προστατεύσουμε το φυσικό πλούτο της περιοχής μας. Συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια σας και αυτό θα το δείξουμε με πράξεις» τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης.

Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης

Ο Γιώργος Κασαπίδης στάθηκε, εν μέσω άλλων, στην ομόφωνη απόφαση που είχε πάρει την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο το περιφερειακό συμβούλιο, κατά της άναρχης και καταστροφικής επέκτασης των ΑΠΕ στην περιοχή μας έως ότου εκδοθεί το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ που εκκρεμεί από το 2019 και δεν έχει βγει ακόμη ούτε καν προς διαβούλευση.

«Είναι προφανές ότι είμαστε μπροστά σε ένα εθνικό έγκλημα που στην περιφέρεια μας παίρνει διαστάσεις καταστροφής. Έχουμε ζήσει έργα που αδειοδοτούνται παράνομα και θαλαμοποιημένα για να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, καταστρέφουν φυσικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς πόρους και ροκανίζουν τα κονδύλια που είναι για την ανάπτυξη του τόπου για να κάνουν επενδύσεις. Παίρνουν δημόσιο χρήμα για να κάνουν επενδύσεις που καταστρέφουν μια ολόκληρη περιφέρεια. Το γεγονός ότι το 50% από το γιγαντιαίο κύμα των ΑΠΕ γίνεται στην περιφέρεια μας που είναι μόνο το 7% της έκτασης της χώρας και το 2,5% του πληθυσμού, δείχνει την απόλυτη καταστροφή που ζει η περιφέρεια μας» τόνισε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Η επίκαιρη υπόθεση της Καλαμιάς

«Η κοινότητα Καλαμιάς είναι εδώ ως συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι στον αγώνα για την αποτροπή της εγκατάστασης ΑΠΕ σε Λέχοβο και Μπούρινο και γιατί η περίπτωση της Καλαμιάς παραμένει επίκαιρη» σημείωσε η κ. Αντωνία Κυρατσού από την Επιτροπή Καλαμιάς.

Η κ. Κυρατσού ανέφερε πως μετά από ένα δυναμικό αγώνα 105 ημερών, βρίσκεται σε ένα δαπανηρό δικαστικό αγώνα που επιβαρύνει αποκλειστικά τους κατοίκους του χωριού. «Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα όπου οι αντίδικοι προσπαθούν με όλα τα ένδικα μέσα να μας εξουθενώσουν ψυχολογικά και να μας εξαντλήσουν οικονομικά» τόνισε η ίδια και συνέχισε λέγοντας πως οι αντίδικοι αιτούνται την ανάκληση της περσινής απόφασης των περιοριστικών μέτρων στο επερχόμενο δικαστήριο στις 16 Μαΐου, ενώ έχει ήδη αρχίσει η προσωπική κλήτευση των εναγόντων.

Το περιφερειακό συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε πως θα στηρίξουν νομικά και οικονομικά τους κατοίκους της Καλαμιάς.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση