Καταγγελία για την πρόσληψη προσωπικού στη βιβλιοθήκη Βελβεντού

4 Min Read

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ μετά από παρέμβαση της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων

Η προκήρυξη  εργασίας για υπεύθυνο στην παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη του Βελβεντού στις 7 Μαρτίου 2023, προκάλεσε την κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ το οποίο κατέθεσε αναφορά προς τον υπουργό Εσωτερικών με θέμα «να μην εξισώνονται άλλες ειδικότητες με την ειδικότητα του βιβλιοθηκονόμου και του επιστήμονα πληροφόρησης». Την αναφορά προκάλεσε η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων, η οποία καταγγέλλει τον Δήμο Βελβεντού πως προσπαθεί να βάλει από το «παράθυρο» άλλες ειδικότητες σε θέση που ορίζεται αποκλειστικά για βιβλιοθηκονόμους.

«Πρόκειται για μια πάγια τακτική που χρησιμοποιούν πολλοί φορείς και νομικά πρόσωπα όλα αυτά τα χρόνια για να αντικαθιστούν την ειδικότητα του βιβλιοθηκονόμου με παρεμφερείς ειδικότητες. Απλά πλέον το κακό έχει παραγίνει μιας και το ίδιο έγινε και το 2015 πάλι στο Βελβεντό χωρίς να αναλαμβάνουν τη θέση βιβλιοθηκονόμοι» λέει στον «Χ» βιβλιοθηκονόμος και μέλος της Ένωσης. Ειδικά για το Βελβεντό, ο δήμος έχει συνάψει συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας «Innovative Cultural Items» με αντικείμενο την διαχείριση της βιβλιοθήκης και της ανάπτυξης διαφόρων δράσεων για παιδιά και εφήβους.

Η τελευταία δημοσίευσε στις 7 Μαρτίου προκήρυξη, με την οποία ζητά υπεύθυνο λειτουργίας της βιβλιοθήκης με απαιτούμενα προσόντα «πτυχίο βιβλιοθηκονομίας ή πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχολής ανθρωπιστικών ή παιδαγωγικών επιστημών». Στην ίδια αγγελία ως επιθυμητά προσόντα αναφέρονται τα εξής: Γνώση αγγλικών, Εξοικείωση με τη χρήση υπολογιστών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, γνώση Microsoft Office, διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κ.λ.π.), δεξιότητες κατασκευών και εικαστικών, προϋπηρεσία σε βιβλιοθήκη ή άλλη θέση απασχόλησης παιδιών και εφήβων.

Με αφορμή τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, κατέθεσαν αναφορά μαζί με την επιστολή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, ζητώντας να μην εξισώνονται άλλες ειδικότητες με την ειδικότητα του βιβλιοθηκονόμου και του επιστήμονα πληροφόρησης «έτσι ώστε η απαιτητική αυτή εργασία να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο προσωπικό» όπως λένε χαρακτηριστικά.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής (αριστερά) και Λεωνίδας Στολτίδης (δεξιά)

Η επιστολή της Ένωσης μιλά, μεταξύ άλλων, για απαξίωση των σπουδών του κλάδου και του ρόλου του βιβλιοθηκονόμου στην κοινωνία αφού, όπως προκύπτει από την προκήρυξη, εξομοιώνεται η ειδικότητα του βιβλιοθηκονόμου με άλλες ειδικότητες «οι οποίες δεν διαθέτουν ουσιαστική γνώση για τις παιδικές βιβλιοθήκες και τη λειτουργία τους, απαξιώνοντας τη συμβολή των επιστημόνων βιβλιοθηκονόμων σε αυτές και στους μικρούς αναγνώστες» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Προσθέτουν πως δεν αναφέρονται αυτά που το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ορίζει για τις θέσεις αυτές που είναι οι ειδικότητες ΠΕ Αρχειονόμων και Βιβλιοθηκονόμων και ΤΕ Βιβλιοθηκονομίας με αποτέλεσμα να μην συμπεριλαμβάνει πολλούς επιστήμονες του κλάδου.

Η Ένωση ζητά από τον Δήμο Βελβεντού την διόρθωση της συγκεκριμένης προκήρυξης και καλεί να ενημερωθεί για τα κριτήρια πρόσληψης και τη διαδικασία διενέργειας προσωπικών συνεντεύξεων κατά τις οποίες να συμμετέχει και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων.

 

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση