Καταγγελία για το φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ακρινή

4 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

Καταγγελία «που είναι ικανή να προκαλέσει ακόμη και την παρέμβαση Εισαγγελέα», όπως αναφέρει, κάνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης, με αφορμή την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, ενός από τα επτά φωτοβολταϊκά πάρκα που θα εγκαταστήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην περιοχή της Ακρινής.

Ο κ. Πουτακίδης με προσφυγή του ζητά την ακύρωση της μελέτης για μια σειρά λόγων και ενημερώνει ταυτόχρονα και τον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τις «παραλείψεις» που «αποφεύγονται σκανδαλωδώς να αναφερθούν στην μελέτη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη προσφυγή έγινε από τον κ. Πουτακίδη με την ιδιότητα του κατοίκου της Ακρινής, με στόχο να μην βρεθεί σε «ομηρία ο Σύλλογος Περιβάλλοντος και τα μέλη του εφόσον η υπόθεση πάρει τον δρόμο των δικαστηρίων», όπως είπε ο ίδιος.

 

«Με παράνομο τρόπο αδειοδοτήθηκε το φωτοβολταϊκό της Ακρινής»

Ο κ. Πουτακίδης καταγγέλλει πως «η αδειοδότηση του φωτοβολταϊκού της Ακρινής, ισχύος 79,99 Μεγαβάτ, δεν έγινε με ορθό τρόπο, γιατί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη, αποκρύπτει τρία σημαντικά στοιχεία».

1ο στοιχείο: Το σημείο που θα κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό είναι το ίδιο με το σαθρό έδαφος που έγινε η κατολίσθηση στο ορυχείο το 2011. Το στοιχείο αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στην μελέτη και ο κ. Πουτακίδης εκφράζει φόβους πως μια κατολίσθηση σε τέτοια εδάφη δεν μπορεί να την αποκλείσει κανείς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το χωριό και οι κάτοικοι.

2ο στοιχείο: Το σημείο που θα κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να έχει αποθέσεις που φτάνουν σε ύψος τα 130 μέτρα με όριο ασφαλείας τα 90 μέτρα. Μάλιστα, η Επιθεώρηση Μεταλλείων επέβαλε πρόστιμο στη ΔΕΗ για παραβίαση κατά 40 μέτρα του ύψους των αποθέσεων. Η ΔΕΗ με τη σειρά της υπέβαλε ένσταση στο Υπουργείο και ο πρώην Υπουργός Χατζηδάκης την απέρριψε, με αποτέλεσμα η Επιχείρηση να πληρώσει πρόστιμο. Επίσης, δεν τηρείται το όριο ασφαλείας των 250 μέτρων από τον οικισμό. Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Πουτακίδης μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί τα υψόμετρα, ενώ αυτά τα δεδομένα δεν αναφέρονται στην μελέτη.

3ο στοιχείο: Από το σημείο που θα κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό διέρχεται δρόμος, χαρακτηρισμένος επαρχιακός, ο οποίος δεν έχει αποχαρακτηριστεί και δεν έχει κατασκευαστεί νέος, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Η μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος στην περιοχή, ο οποίος όμως, όπως αποκαλύπτει με  έγγραφα ο κ. Πουτακίδης, δεν έχει παραληφθεί από την τεχνική υπηρεσία της ΠΕ Κοζάνης γιατί «δεν πληροί τις προδιαγραφές της επαρχιακής οδοποιίας».

 

Και δασικές εκτάσεις εντός του χώρου

Στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναφέρεται πως υπάρχουν και δασικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Πουτακίδη και τα όσα κατέθεσε για την ακύρωση της μελέτης, η νομοθεσία ορίζει πως φωτοβολταϊκοί σταθμοί  δεν μπορούν να τοποθετηθούν εντός δασικής περιοχής. Μάλιστα, μερικές από τις εκτάσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της αποκατάστασης περιβάλλοντος που έκανε η ΔΕΗ, φυτεύοντας δέντρα σε ορυχεία που έπαψαν να λειτουργούν.

Να σημειωθεί πως από την τελευταία συνάντηση μεταξύ προεδρείου Ακρινής και Υπουργού Περιβάλλοντος προέκυψε πως ένα μέρος της «εναλλακτικής πρότασης» που θα παρουσιαστεί στους κατοίκους, είναι η επαναπόδοση εδαφών για αγροτικές καλλιέργειες. Ο  κ. Πουτακίδης λέει πως μετά και την δέσμευση από την ΔΕΗ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, πλέον δεν υπάρχουν εδάφη για επαναπόδοση και μιλά για «κοροϊδία» είτε από τον Υπουργό προς τα τρία μέλη του Προεδρείου και τον Δήμαρχο Κοζανης, είτε από αυτούς που συμμετείχαν στην συνάντηση προς τους κατοίκους.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση