Καταγγελίες για εργασιακό εκφοβισμό στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης από την διευθύντρια προς υπαλλήλους

6 Min Read

Τι δηλώνει η διευθύντρια με επιστολή της στα ΜΜΕ

Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

- Advertisement -

Περιστατικά εργασιακού εκφοβισμού από την διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης προς την ίδια και σε βάρος συναδέλφων της, κατήγγειλε δημόσια την Τρίτη η εργαζόμενη Μαρία Μανεδάκη μέσω δηλώσεών της σε μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής. Η κ. Μανεδάκη ανέφερε πως η διευθύντρια την αντιμετωπίζει με καχυποψία και την κατηγορεί πως εξυπηρετεί συμφέροντα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η διευθύντρια της καταλογίζει ότι η μετάταξή της στην Βιβλιοθήκη έγινε «με τρόπο που δεν συνάδει με τις νόμιμες διαδικασίες».

Το μεσημέρι της Τρίτης η κ. Μανεδάκη, μιλώντας στα μέσα είπε χαρακτηριστικά: «Σας κάλεσα για να αναφέρω τα όσα άσχημα βιώνω στον εργασιακό μου χώρο από την προϊσταμένη μου, η οποία από την πρώτη στιγμή με αντιμετωπίζει με καχυποψία, ενώ από την πλευρά μου προσπαθώ για το καλύτερο και την προώθηση του έργου της βιβλιοθήκης. Δέχομαι εργασιακό bullying γιατί τάχα εξυπηρετώ συμφέροντα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ενώ σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει αυτό, αλλά και για το ότι η μετάταξή μου έγινε με τρόπο που δεν συνάδει με νόμιμες διαδικασίες. Έχω επανειλημμένως αναφέρει ότι για εμένα η δημοτική αρχή είναι ενιαία και πως δεν με αφορούν οι αλλαγές που γίνονται με δημοκρατικές διαδικασίες και το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να προσφέρω κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες μου. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Δεν ανέχομαι όμως να με προσβάλλουν και να προσβάλλουν την προσωπικότητά μου και να με μειώνουν ως εργαζόμενη, γυναίκα και άνθρωπο».

Η κ. Μανεδάκη δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες και παραδείγματα εργασιακού εκφοβισμού, προσθέτοντας πως αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει. Επίσης, πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των υπαλλήλων βιώνουν τα ίδια στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης από την Διευθύντρια. Ο λόγος που έφτασε στο σημείο να καταγγείλει δημόσια το θέμα είναι, όπως η ίδια είπε, γιατί η διευθύντρια την περνά από πειθαρχικό για άρνηση εργασίας.

Συμπαρίστανται στην συνάδελφό τους

Την συμπαράστασή τους στην κ. Μανεδάκη εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι εργαζόμενοι της βιβλιοθήκης Γιάννης Χαρσώνης και Αργυρή Αναστασοπούλου. Μάλιστα ο κ. Χαρσώνης, ανέφερε πως με την αλλαγή της δημοτικής αρχής τα φαινόμενα του εργασιακού εκφοβισμού έχουν πάρει την μορφή «λεκτικής κακοποίησης».

«Υπάρχουν φαινόμενα εργασιακού εκφοβισμού εδώ και πολλά χρόνια, απλά την τελευταία διετία έχουν πάρει την μορφή λεκτικής κακοποίησης. Είμαι ο πρώτος που πέρασα από αυτό το στάδιο. Ενώ είχα χαρτί για μειωμένη απασχόληση λόγω θεμάτων υγείας, με την αλλαγή της δημοτικής αρχής με φώναξε η διευθύντρια και μου είπε πως πλέον το χαρτί αυτό δεν ισχύει και πως από αύριο θα έρχομαι κανονικά στην εργασία. Αναίρεσε δηλαδή την γνωμάτευση του γιατρού εργασίας! Όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί προβλήματα στην υγεία των εργαζόμενων! Όλοι έχουν βιώσει και από κάτι. Υπάρχει καθημερινό ρεσιτάλ εργασιακής τρομοκρατίας και εκφοβισμού. Ο λόγος; Είναι το σαμποτάζ. Η διευθύντρια θέλει να σαμποτάρει την δουλειά των άλλων δεν ξέρω για ποιον λόγο. Για εμένα είναι ξεκάθαρα ένα είδος ρεβανσισμού που δεν αφορά την δημοτική αρχή αλλά το συγκεκριμένο άτομο, την διευθύντρια της βιβλιοθήκης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρσώνης.

Από την μεριά της η εργαζόμενη Αργυρή Αναστασοπούλου τόνισε: «η κ. Μανεδάκη είναι μια πραγματικά αξιόλογη συνάδελφος που έχει αναλάβει πολλές υποθέσεις. Ξεκίνησε από πολύ χαμηλά σαν καθαρίστρια και τώρα ασχολείται με πολλά διοικητικά θέματα, συμβάσεις, φακέλους προσωπικού κ.α. Εργαζόμαστε σε ένα περιβάλλον, στο οποίο θα έπρεπε να προάγεται ο πολιτισμός και μόνο. Απεναντίας υπάρχουν πάρα πολλές δυσλειτουργίες. Είμαι πεπεισμένη όμως ότι θα λυθούν τα προβλήματα».

 

Τι απαντά η Διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στις καταγγελίες

Η κ. Στεργιοπούλου, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στα μέσα την ώρα που οι συνάδελφοί της έκαναν τις καταγγελίες. Ωστόσο, αργά το μεσημέρι της Τρίτης απέστειλε στα ΜΜΕ γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι κ.κ. εκπρόσωποι των ΜΜΕ,

Ίσως έπρεπε να σας κοινοποιήσω την άποψή μου σχετικά με τα γεγονότα και τις «καταγγελίες» των εργαζομένων της ΚΔΒΚ, αλλά προτιμώ να ακολουθήσω την υπαλληλική οδό, που επιτάσσει άλλωστε κι ο νόμος, ενημερώνοντας τα αρμόδια όργανα.

Είναι γεγονός ότι παντού υπάρχουν υπάλληλοι που δεν αποδέχονται τον έλεγχο από προϊσταμένους και ακόμη και ερωτήσεις σχετικά με την εργασία τους τις αναφέρουν ως εκφοβισμό και τρομοκρατία- όλα αυτά τα «επίκαιρα» θέματα- που σε κάποιες περιπτώσεις ίσως αποδειχθούν και πλασματικά γιατί υποκρύπτουν απλά πικρίες.

Ας φροντίσουμε να ασχολούμαστε σοβαρά με τη δουλειά μας κι όχι με γκρίνιες και πιστεύω ότι θα πέσουν παντού οι τόνοι. Άλλωστε η Κοζάνη είναι μικρή πόλη και όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε, άγιος δεν είναι κανένας και εντέλει κρινόμαστε από την πορεία μας, το ήθος και τον χαρακτήρα μας.

Νομίζω ότι όλοι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και μένει να αποδειχθούν τα γεγονότα ακολουθώντας τις σωστές διαδικασίες. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε ανεξαρτήτως της θέσης και της ηλικίας μας και να μη μεγαλοποιούμε γεγονότα ιδιαίτερα δημόσια εκθέτοντας υπολήψεις και υπηρεσίες.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Ιωάννα Στεργιοπούλου, Διευθύντρια ΚΔΒΚ

 

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση