Καταγγελίες για παράνομη υλοτομία σε Κοζάνη και Βελβεντό

3 Min Read

Παράνομο κόψιμο δέντρων εντός οικισμών και λαθραία υλοτομία σε διάφορα μέρη της περιοχής καταγγέλει ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λάζαρος Τσικριτζής. Αφορμή δύο τελευταία περιστατικά παράνομης υλοτομίας στο Δρέπανο και στο Καταφύγι Βελβεντού.
«Η παράνομη υλοτομία οργιάζει τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση το μόνιμο άλλοθι ήταν «τι να κάνουμε τώρα με τη κρίση, πρέπει ο φτωχός να θερμανθεί. Αλλά κοντά στο φτωχό, έχουμε δει περιπτώσεις που τα προϊόντα λαθραίας υλοτομίας χρησιμοποιούνται σε βίλες και εξοχικά, αλλά το χειρότερο είναι ότι γίνεται λαθρεμπόριο ξυλείας» λέει ο κ. Τσικριτζής.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, λόγω κορωνοϊού υπήρξε έξαρση, εφόσον δεν υπήρχαν έλεγχοι, ενώ οι πολίτες που καταγγέλουν το θέμα παραπέμπονται από την μια υπηρεσία στην άλλη.

Η περίπτωση που αφορά στο Δρέπανο είναι μια ιστορία με δώδεκα κομμένα δέντρα για την οποία ενημερώθηκαν πέντε υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Δημοτική Αστυνομία, Δασική Υπηρεσία, Πράσινο, Πολεοδομία) και η υπόθεση μάλλον καταλήγει στο αρχείο εκτός αν γίνει θαύμα, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσικριτζής.
Η δεύτερη είναι στο χωριό Καταφύγι  που ανήκει στη δικαιοδοσία του Δήμου Βελβεντού. Αφορά κοπή δέντρων εντός οικοπέδου και σε ρέμα. «Προς τιμή του ο Δήμος Βελβεντού ασχολήθηκε με το θέμα, αλλά δυστυχώς δεν είναι αρμόδιος γιατί είναι στη δικαιοδοσία της Πολεοδομίας Κοζάνης» αναφέρει ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης.

Επίσης στο δασάκι του χωριού Εξοχή συνεχίζεται η λαθραία υλοτομία εδώ και 8 χρόνια (!). Φέτος το χειμώνα έκοψαν παράνομα 30 δέντρα και πέρσι 80, ενώ ακόμη έχουμε σποραδικά κρούσματα

Ο κ. Τσικριτζής στέκεται στην ανάγκη να γίνει συνείδηση του πολίτη ότι δεν μπορεί να κόβει δέντρα και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο νομός Κοζάνης δεν μπορεί να χάσει ούτε ένα δέντρο, γιατί είναι από τους πλέον αποδασωμένους νομούς».

Επισημαίνει δε ότι οι υπηρεσίες πρέπει να κάνουν το αυτονόητο και να κινούνται οι ίδιες, καθώς δεν μπορεί οι πολίτες να γίνονται μπαλάκι. Προτείνει μάλιστα οι εθελοντές (οικολόγοι, ορειβάτες κλπ) να στήσουν έναν δίκτυο συνεργασίας με Συντονιστή το Δήμο Κοζάνης για την παρακολούθηση της παράνομης υλοτομίας.
«Πριν από 100 χρόνια είμασταν πιο ευαίσθητοι ως περιοχή. Η Πανδώρα από το 1902 είχε φιλοδασικό τμήμα και ο τότε μητροπολίτης Ματουλόπουλος και άλλοι πολλοί έκαναν εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις με δέντρα που έφερναν από το Μοναστήρι (Μπίτολα). Εκείνοι ήταν πρωταθλητές στην δεντροφύτευση κι εμείς στην κοπή των δέντρων» καταλήγει ο κ. Τσικριτζής.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση