Καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των εδαφών της ΔΕΗ στο Ελληνικό Δημόσιο

4 Min Read

Καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την παραχώρηση εδαφών της ΔΕΗ στο ελληνικό δημόσιο.  Επί του νομοσχεδίου που έφερε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής και υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων Απόστολος Πάνας.

Ο Βουλευτής αρχικά επισήμανε πως τη δεδομένη στιγμή, που η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει μια τριπλή κρίση χρειάζεται πνεύμα συνεργασίας και όχι επιβολής, όπως επίσης χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις στις αγωνίες και τους προβληματισμούς των κατοίκων και των εργαζομένων στις λιγνιτοφόρες περιοχές. 

- Advertisement -

Μάλιστα ο κ. Πάνας ζήτησε πειστικές απαντήσεις για το γεγονός ότι καταργήθηκαν οι ισχύοντες Περιβαλλοντικοί Όροι της ΔΕΗ Α.Ε, κομβικό σημείο των οποίων είναι η αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων, όπως επίσης και για τις προβλεπόμενες χρήσεις γης, που αντί για το 3% της έκτασης που προβλέπονταν στους εν ισχύ Περιβαλλοντικούς Όρους για Φωτοβολταϊκά, αλλάζει και γίνεται 33% και δίνεται για τα Φωτοβολταϊκά των 2 GW. Επιπλέον έθεσε ζητήματα, τα οποία δεν επιλύει η συγκεκριμένη Κύρωση, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση αποκατάστασης των εδαφών που μεταβιβάζονται από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο ή η μη διασφάλιση των συνολικών ποσών, που απαιτούνται για τον σκοπό αυτόν. Παράλληλα ο Βουλευτής δε παρέλειψε να αναφερθεί και στην παραχώρηση δικαιωμάτων χωροταξίας, ορισμού χρήσεων Γης και Πολεοδομικών Ρυθμίσεων, που αποτελούν δικαιοδοσία του Κράτους σε δύο Ανώνυμες Εταιρείες, τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε και τη ΔΕΗ Α.Ε., ενώ το Ευρωπαϊκά και Εθνικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της διαβούλευσης, για την συμμετοχή των Τοπικών Κοινωνιών στις αποφάσεις αυτές με συντεταγμένο και θεσμικά κατοχυρωμένο τρόπο, έχει υποτιμηθεί.

Τέλος, ο Βουλευτής στάθηκε και στο γεγονός ότι οι αποκαταστάσεις των ορυχείων θα πληρωθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αποτελούν υποχρέωση της ΔΕΗ, όπως επίσης τόνισε πως είναι αδύνατον σε μια τέτοια Σύμβαση να μην αναφέρεται ούτε μισός αριθμός στις συνοδευτικές εκθέσεις του Λογιστηρίου.

«Η κλιματικά ουδέτερη οικονομία, που φιλοδοξούμε να επιτύχουμε με την απανθρακοποίηση δεν είναι μια πολιτικά ουδέτερη πορεία. Είναι μια πορεία με ισχυρό πολιτικό πρόσημο, με τον πολίτη στο επίκεντρο και συνδιαμορφωτή. Το μεγάλο ζητούμενο για εμάς, για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής είναι η δίκαιη μετάβαση να πραγματοποιηθεί «πράσινα», με προώθηση των ΑΠΕ αλλά και κοινωνικά δίκαια. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις λιγνιτοφόρες περιοχές περίπου ως παράπλευρες απώλειες, ενώ δε νοιάζεται για τους πολλούς. Πού είναι οι προτάσεις μας για τη Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης, ώστε να οδηγηθούμε ομαλά και σταδιακά στην απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων; Συνεχίζουμε να επιμένουμε στη Διατήρηση του Ενεργειακού Brand Name των περιοχών με νέο περιεχόμενο, στη Διασφάλιση Τηλεθέρμανσης στις πόλεις και στην πλήρη ανάπλαση εδαφών όπως και στην περιβαλλοντική αποκατάσταση των τοπίων, με συνδιαμόρφωση και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Μόνο έτσι άλλωστε οι περιοχές αυτές θα μπορέσουν να παραμείνουν κοινωνικά δυναμικές, οικονομικά ενεργές και πληθυσμιακά ανθηρές σε ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον. Το Νομοσχέδιο όμως, που μας παρουσιάζεται σήμερα αντιμετωπίζει την πορεία της πράσινης δίκαιης μετάβασης ως business as usual, χωρίς τα παραπάνω εχέγγυα. Kαι για αυτό και το καταψηφίζουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πάνας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση