Καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για τις μεταβιβάσεις εδαφών της ΔΕΗ στο Κράτος

3 Min Read

«Είμαστε η πρώτη χώρα που προχωράει σε βίαιη και εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση, είμαστε πρώτη σε ανεργία και σε βαθμό εξάρτησης  των τοπικών κοινωνιών στον λιγνίτη, και παρόλα αυτά είμαστε 9η χώρα στην κατανομή των πόρων» τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα. Η κ. Πέρκα εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κρίσιμη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης “Κύρωση της προγραμματικής σύμβασης της παρ.4 του άρθρου 155 του ν.4759/2020 μεταξύ της ΔΕΗ της Μετάβαση Α.Ε. και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων”.

Η Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως δεν κάνει τίποτα για την Δυτική Μακεδονία, η οποία «ερημοποιείται και αυξάνεται η ανεργία. Παραχωρείτε το δικαίωμα στη ΔΕΗ  να κάνει χωροταξία πέρα και έξω από τις τοπικές κοινωνίες. Ο όρος «υλοποίηση νέων χρήσεων» είναι αδόκιμος, αφού δεν είναι αποτέλεσμα του χωρικού σχεδιασμού. Μπορεί να εννοηθεί μόνο υπό το πρίσμα της εφαρμογής του χωρικού σχεδιασμού που έχει ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες με διαβούλευση κτλ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μίλησε επίσης για απουσία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και απευθυνόμενη στον Υπουργό είπε πως με το νομοσχέδιο αυτό «δίνετε τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να υλοποιήσει τις νέες χρήσεις γης και παραβιάζοντας τις ΑΕΠΟ. Λέτε μάλιστα βάσει των υπό έγκριση ΑΕΠΟ. Αντί λοιπόν της συμμετοχικής και συμπεριληπτικής διαδικασίας με την κοινωνία και όλους τους αρμόδιους φορείς, έχουμε μόνο απόφαση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της προγραμματικής σύβασης ΥΠΑΝ – ΔΕΗ – Μετάβαση με εμφαντική απουσία του ΥΠΕΝ».

Η κ. Πέρκα είπε πως δεν γίνεται καμία εκτίμηση του κόστους των εδαφών που μεταβιβάζονται από την ΔΕΗ στο κράτος και χωρίς την ύπαρξη μελέτης, «η αξία της συναλλαγής είναι άγνωστη και θα προσδιοριστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή. Και όμως χωρίς εκτίμηση κόστους αποκαταστάσεων, χωρίς να υπάρχει καμία σχετική μελέτη αποκατάστασης, υπάρχει πρόβλεψη  για  242 εκ. (πλέον ΦΠΑ) από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αποκατάσταση  60.000 στρεμμάτων λιγνιτικών εδαφών. Είναι προφανές ότι και αυτό γίνεται ανάποδα. Αντί να προσδιοριστεί το κόστος και μετά να ανευρεθούν οι πηγές χρηματοδότησης, μάλλον προσαρμόζετε το κόστος άρα και τις εργασίες στο ποσό που αυθαίρετα αναγράφεται στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος η κ. Πέρκα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για αφερεγγυότητα «οι διαβεβαιώσεις της ΝΔ για πλήρη αποκατάσταση των εδαφών και επαναπόδοσής τους στην τοπική κοινωνία έχουν ήδη διαψευστεί» είπε χαρακτηριστικά.

Όλγα Τουφεγγοπούλου –  xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση