Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ζητούν οι φοιτητές της Κοζάνης

4 Min Read

Έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση

Εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στην κεντρική πλατεία της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που αφορά την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ζητώντας την απόσυρση του την ώρα που γίνονται δεκάδες καταλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Αντιπρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Αργυρίου ανέφερε πως ζητούν να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και να μην μπει «ταφόπλακα» στις σπουδές τους ενώ διεκδικούν και δωρεάν κάρτα μεταφοράς για τα αστικά αλλά και αναβάθμιση τους.

Οι φοιτητές ζητούν να μην παρακαμφθεί το άρθρο 16 και να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ενώ «ένωσαν» και τη φωνή τους με περισσότερους από 130 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. «Η συντριπτική πλειοψηφία φοιτητών, πανεπιστημιακών, εργαζόμενων στα ΑΕΙ, μαθητών και γονέων απορρίπτουμε το νομοσχέδιο. Υπερασπιζόμαστε τις αποφάσεις των συλλόγων μας, μαζικοποιούμε και συντονίζουμε τον αγώνα μας. Γιατί αυτό που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών είναι να σπουδάζει σε ένα αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κάρτες, να παρέχει πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα. Το νομοσχέδιο αυτό είναι κυριολεκτικά ταφόπλακα σε ότι έχει απομείνει όρθιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μιλάμε για οικονομικές, πτυχιακές και εργασιακές επιπτώσεις που όλοι μας θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Αργυρίου.

Συνέχισε λέγοντας πως αν περάσει το νομοσχέδιο, τα πτυχία τους θα υποβαθμιστούν, η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας και πως ελάχιστοι θα «αγοράζουν» πτυχία ισάξια με τα δικά τους ενώ οι ίδιοι αντιμετώπισαν το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα «εμπόδια» για να καταφέρουν να σπουδάσουν ενώ θα πρέπει να «κυνηγήσουν» ακόμα και επί πληρωμή προσόντα για να μπορέσουν να «επιβιώσουν» στον ανταγωνισμό για το ίδιο αντικείμενο καθώς θα μεγαλώσει η «στρατιά» των άνεργων πτυχιούχων που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, εντείνοντας την κατηγοριοποίηση σχολών, πτυχίων και αποφοίτων. 

Αναφορά έγινε επίσης και σε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με λιγότερους εισακτέους όπως είναι το τμήμα Ορυκτών Πόρων και οι Χημικοί Μηχανικοί, τα οποία θα κινδυνεύουν με «λουκέτο» καθώς τα πτυχία των δημοσίων Πανεπιστημίων δεν θα αναβαθμιστούν και δεν θα είναι ισότιμα με αυτά των ιδιωτικών. Ενώ για ακόμη μια φορά δόθηκε το παράδειγμα του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας το οποίο δεν έχει πάρει όλα τα απαραίτητα επαγγελματικά δικαιώματα, πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία του.  

«Η ανώτατη εκπαίδευση αντί να είναι ένα δωρεάν δημόσιο αγαθό μετατρέπεται ακόμα περισσότερο σε εμπόρευμα για το όφελος των επιχειρηματιών και έτσι ο καθένας ανάλογα με την οικονομική του επιφάνεια αγοράζει τίτλο σπουδών» τόνισε ο Αλέξανδρος Αργυρίου. 

Οι φοιτητές απαιτούν ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους με προσλήψεις προσωπικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών, των εργαστηρίων, των προγραμμάτων σπουδών, της φοιτητικής μέριμνας και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για αξιοπρεπείς και ανθρώπινες σπουδές. Ενώ διεκδικούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να μην παρακαμφθεί το άρθρο 16, να κατοχυρωθεί το Master στο πτυχίο τους, να καταργηθεί η ΕΒΕ, να μην υποβαθμιστούν τα πτυχία τους, να υπάρχουν αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές και το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση