Κατασκηνωτικό τριήμερο στο Νεστόριο Καστοριάς από τις οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

3 Min Read

Κατασκηνωτικό τριήμερο στο Νεστόριο Καστοριάς διοργάνωσαν οι οργανώσεις περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Εκτός από τις δραστηριότητες για τους ενήλικες, όπως η ανάβαση στο ύψωμα «2520-Μαύρη Πέτρα», επίσκεψη στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο, ξενάγηση στο Μουσείο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ στο Νεστόριο, στο ύψωμα Χάρος, στη Σπανούρα Κοτύλης υπήρχε και ειδικό πρόγραμμα για τους μικρούς φίλους το οποίο περιλάμβανε δημιουργική απασχόληση, αθλητικές δραστηριότητες, προβολές ταινιών, θέατρο σκιών, πικ-νικ και συζητήσεις για το περιβάλλον.

Κατά την πρώτη μέρα του το θέμα του «ιμπεριαλιστικού πολέμου και της διεξόδου των λαών» μέσα από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» συζητήθηκε μετά από την ομιλία της Τίνας Κουζιάκη, μέλους του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Το θέμα της εκδήλωσης επιλέχθηκε με αφορμή το σύνθημα των εκδηλώσεων στο Νεστόριο. «Γιατί για εμάς η γνώση είναι δύναμη. Μας δίνει τα εφόδια για να κλονίσουμε την αντίληψη του δήθεν καπιταλιστικού μονόδρομου, να δυναμώσουμε την αποφασιστικότητα στις εργατικές λαϊκές δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα, αλλά και να καλλιεργήσουμε την αντοχή μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες που γνωρίζουμε πως έχει ο αγώνας και η σύγκρουση» τόνισε η κ. Κουζιάκη στην ομιλία της, ενώ συνέχισε λέγοντας πως τα διδάγματα αυτά αφορούν το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας.

Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε περιηγήσεις με αναβάσεις στο 2520-Μαύρη Πέτρα (την υψηλότερη κορυφή του βουνού και τέταρτη υψηλότερη της Ελλάδος) και το νοσοκομείο του ΔΣΕ, στον Γράμμο. Μικροί και μεγάλοι περιηγήθηκαν εκεί που δόθηκαν σκληρές μάχες κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. «Οι υγειονομικοί του ΔΣΕ, έδιναν ζωή νικώντας το θάνατο» υπογράμμισε ο Κώστας Σταμπολίδης, στέλεχος του ΚΚΕ και συνέχισε λέγοντας πως το έργο κατασκευής του Νοσοκομείου ξεκίνησε τον Μάϊο του 1948, ενώ το έργο της ανάδειξή του οφείλεται στην εθελοντική δουλειά και την προσφορά μελών και φίλων του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ξεναγήσεις στο Μουσείο-Μνημείο των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ. Στην πρόσοψη του μουσείου, υπάρχουν μεταλλικές πλάκες όπου αναγράφονται τα ονόματα των 500 πεσόντων από 22 χωριά του Γράμμου.

Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με ομιλία και κατάθεση λουλουδιών στη Σπανούρα Κοτύλης, στο μνημείο των τριών μαχητών του ΔΣΕ, Γιάννη Θεοδώρου, Νίκου Χατζηβασιλείου και Θάνου Δημητρίου, οι οποίοι τον Ιούλιο του 1947 επέλεξαν τον θάνατο από την αιχμαλωσία, καθώς είχαν τελειώσει τα πυρομαχικά τους, και αγκαλιασμένοι τραγουδώντας πήδηξαν στο γκρεμό, σε ύψος 150 μέτρων. Εκεί πραγματοποιήθηκε ιστορική αναδρομή μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα, ενώ στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση