Μεγάλη καταστροφή από πυρκαγιά στο Δημαρχείο των Σερβίων

4 Min Read

Το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου Σερβίων υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές από φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία, το βράδυ του Σαββάτου. Η φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και οριοθετήθηκε στο κεντρικό και ιστορικό τμήμα του πρώτου ορόφου του Δημαρχείου, όπου βρίσκεται και ο server του Δημαρχείου, αλλά και το γραφείο του Δημάρχου. Από τη φωτιά κατέρρευσε η οροφή του κτιρίου.

Το τμήμα του Δημαρχείου που καταστράφηκε κτίστηκε το 1936, ενώ το κτίσμα του Δημαρχείου που ήταν νεότερο δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα.

«Δυστυχώς, μια μέρα χαράς για την περιοχή μας (σ.σ. λόγω του πανηγυριού), μετατράπηκε σε λίγα λεπτά σε νύχτα θλίψης. Στα πολλά προβλήματα, προστέθηκε ακόμη ένα. Και αυτή τη φορά, όλοι μαζί… ενωμένοι… με αλληλεγγύη και ομοψυχία… με στόχο το κτίριο του νέου Δημαρχείου να είναι αντάξιο της ιστορίας του τόπου μας» ανέφερε ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου, ο οποίος ευχαρίστησε την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Δυτικής Μακεδονία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σερβίων, καθώς και το Αστυνομικό Τμήμα Σερβίων, για την αυταπάρνηση και θέληση τους να  βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς με κάθε μέσο.

Ο Νίκος Μπουκουβάλας, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων από την πλευρά έδωσε κάποια στοιχεία για το κτίριο που υπέστη την καταστροφή. «Καταστράφηκε ολοσχερώς το παλαιότερο κεντρικό τμήμα του πρώτου ορόφου, το οποίο κτίστηκε το 1936-38 επί προεδρίας Νίκου Καζακίδη. Είχε βομβαρδιστεί τον Απρίλιο του 1941 από γερμανικά Stukka και αποκαταστάθηκε το 1959.

«Η ανατολική και η δυτική του πτέρυγα είναι νεότερες και φέρουν δομικά υλικά -μπετόν – που απέτρεψαν την περαιτέρω καταστροφή. Το κεντρικό τμήμα όμως, ως παλαιότερο, είχε ξύλινη σύνδεση με τη σκεπή και κάηκε ολοσχερώς. Τα αρχεία του Δήμου Σερβίων δεν κινδυνεύουν, αφού είναι αποθηκευμένα σε cloud. Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη βέβαια. Με δουλειά θα κάνουμε το Δημαρχείο μας καλύτερο και πιο ασφαλές. Ο πόνος είναι μεγάλος θα τον περάσουμε με κατάθεση ακόμη μεγαλύτερης προσπάθειας, ακόμη μεγαλύτερου έργου. Ψηλά το κεφάλι, αυτός ο τόπος έχει περάσει και χειρότερα, θα τα καταφέρουμε» ανέφερε ο κ. Μπουκουβάλας.

«Η ψυχή μου μαύρισε. Κάηκε το δημαρχείο Σερβίων» ανέφερε ο πρώην Δήμαρχος Σερβίων Βασίλης Κωνσταντόπουλος. «Το ιστορικό κτίριο της πόλης, η καρδιά του δήμου μας, η ψυχή της ιστορικής μας μνήμης, κάηκε. Ευτυχώς που με την έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής η ζημιά περιορίστηκε. Οι συνέπειες της φωτιάς είναι πολύ μεγαλύτερες από την ζημιά στο κτίριο. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή θα είμαστε δίπλα στην δημοτική αρχή για την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του δήμου».

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Σερβίων θα ζητήσει άμεσα έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση των ζημιών. Προσωρινά οι εργαζόμενοι που οι θέσεις εργασίας τους είναι στα σημεία που έχουν πληγεί εργάζονται από το σπίτι.

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση