Κατατέθηκε η αίτηση για την κοιλάδα υδρογόνου στην Δυτική Μακεδονία

3 Min Read

Σε φάση εκπόνησης και οι θύλακες καινοτομίας

Για την πρώτη κοιλάδα υδρογόνου στην Ελλάδα και την δεύτερη στην Ευρώπη, μίλησε στο περιθώριο συνέντευξης τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας στην Κοζάνη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. Ο ίδιος ενημέρωσε τα ΜΜΕ πως την προηγούμενη εβδομάδα υποβλήθηκε η σχετική αίτηση για την δημιουργία της κοιλάδας στην περιοχή.

- Advertisement -

«Η Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλει να προωθήσει την τεχνολογία του υδρογόνου δημιουργώντας θύλακες αγοράς, τους οποίους χρηματοδοτεί μέχρι και 95%. Η χρηματοδότηση έχει να κάνει με τις υποδομές που αφορούν στην παραγωγή και στην αξιοποίηση και κατανάλωση αυτού του αγαθού» είπε ο κ. Κασαπίδης και συμπλήρωσε «επιδιώκουμε σε συνεργασία με διάφορες εταιρίες όπως η Motor Oil, η Aegean, η ΔΕΗ, ο Δημόκριτος, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και άλλους σημαντικούς φορείς, να διαμορφώσουμε τη δεύτερη κοιλάδα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στη περιφέρειά μας».

Η αίτηση αναμένεται να αξιολογηθεί το επόμενο διάστημα και η τελική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Επίσης, εντός των επόμενων ημερών η Περιφέρεια καταθέτει την πρόταση για το άνοιγμα του πρώτου «υδρογονάδικου» που θα γίνει στο κτηνιατρικό εργαστήριο στη Λευκόβρυση.

 

Θύλακες Καινοτομίας

Σε φάση εκπόνησης βρίσκεται το σχέδιο οργάνωσης και λειτουργίας των τριών θυλάκων καινοτομίας σε Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά. Θα ακολουθήσουν σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Το σχέδιο έχει ήδη ανατεθεί σε τεχνικό σύμβουλο, καθώς έγιναν οι πρώτες επαφές και παρουσιάσεις ενώ γίνεται η επεξεργασία της τελικής πρότασης, η οποία θα είναι ολοκληρωμένη μέχρι τέλος Μαΐου. Στη συνέχεια θα κατατεθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να πάρει έγκριση και να εκδοθεί ο σχετικός νόμος.

Ο θύλακας της Φλώρινα θα είναι εξειδικευμένος σε θέματα του αγροδιατροφικού τομέα, του πολιτισμού και των τεχνών. Ο αντίστοιχος της Καστοριάς εξειδικεύεται σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και αυτός των Γρεβενών στην ορεινή οικονομία και στους ορεινούς όγκους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

«Όλοι οι θύλακες μπορεί να υπάρχουν στις πέντε πόλεις της περιφέρειας που έχουν και αντίστοιχες σχολές στο πανεπιστήμιο, μαζί και με το ΕΚΕΤΑ στη Πτολεμαΐδα, αλλά ταυτόχρονα αξιοποιούμε και περιοχές που αφορούν τις επιχειρήσεις, τις βιομηχανικές περιοχές, όπου υπάρχουν και λειτουργούν, ώστε να έχουμε συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών κέντρων με τις επιχειρήσεις στη περιφέρειά μας για να συνεργάζονται και να αναπτύσσουν έρευνα και να παράγουν καινοτομία» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

 

Θένια Βασιλειάδου-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση