Καθαρή ενέργεια σε μια τριτοκοσμική χώρα, του Κώστα Μιμίκου

2 Min Read

Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου δεν είναι πλέον προνόμιο της Βραζιλίας.

Συμβαίνει και στο τόπο μας. Κόβουν δάση, αποψιλώνουν χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων για να εγκαταστήσουν φωτοβολταικά.

- Advertisement -

Οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων Μεσσιανής και Βαθυλάκου είναι ανάστατοι. Μαζεύτηκαν τη Κυριακή στο χωριό, στο κτίριο του πολιτιστικού συλλόγου, να δουν τι θα κάνουν. Πονούν το τόπο τους, αγαπούν το δάσος. Το απολαμβάνουν τη πρωτομαγιά και οι νεότεροι όλα τα Σαββατοκύριακα. Το αξιοποιούν και το προστατεύουν σαν τα μάτια τους οι κτηνοτρόφοι.

Αυτό λοιπόν το δάσος δρυός στις περιοχές Μεσσιανής, Βαθυλάκου καταστράφηκε μια φορά τη περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου και μια καταστρέφεται τώρα.

Πρόκειται για συστάδες δάσους βελανιδιάς, με δέντρα ηλικίας 60 ως 100 ετών  από τις ελάχιστες του είδους, που εκτείνεται από τη περιοχή “Κουρί” της Κοζάνης και επεκτείνεται νότια του όρους Σκοπός και βόρεια των κοινοτήτων Βαθύλακος , Μεσσιανή, Ροδίτης, Λεύκαρα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το είδος “Μακεδονική δρυς” (Quercus macedonica), από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει στη βόρεια Ελλάδα, ενώ συναντάται σε περιορισμένες εκτάσεις στα Νότια Βαλκάνια και στη Τουρκία.

Και μια που αναφέρθηκε και το “Κουρί”, δε θα ήταν κακή ιδέα, μιας που έχει και τη περίφραξη έτοιμη, να κόψουμε τα δέντρα και να βάλουμε φωτοβολταικά πάνελ!

Επισυνάπτονται αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες.

 

Μιμίκος Κώστας

Μοιραστείτε την είδηση